Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez Kajto » piątek 03 lipca 2015, 07:38

LeszkoII napisał(a):1. Tutaj nie następuje włączanie się do ruchu. ~40m do najbliższej drogi, na którą się wjeżdża .
Występuje, przy wyjeżdżaniu ze strefy zamieszkania.

LeszkoII napisał(a):2. Włączam się do ruchu na skrzyżowaniu. ~20m do najbliższej drogi.

Skąd ci się bierze te 20 metrów, chyba nie z definicji drogi twardej?
Zarówno przed znakiem jak i za znakiem "strefa zamieszkania" mamy do czynienia z drogą twardą - dróg gruntowych tu nie widać. (chyba że ty widzisz).
Kajto

Postprzez LeszkoII » piątek 03 lipca 2015, 09:34

szymon1977 napisał(a):A dlaczego ignorujesz oznakowanie?
Musisz rozwinąć myśl, bo nie jestem wróżką.
Kajto napisał(a):Występuje, przy wyjeżdżaniu ze strefy zamieszkania.
Nie. Włączenie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu. Jak mogę wjechać na drogę, po której aktualnie jadę?
Kajto napisał(a):Skąd ci się bierze te 20 metrów, chyba nie z definicji drogi twardej?
Z mojej autorskiej wykładni doktrynalnej :P Im znak D-41 znajduje się dalej od drogi, na która wjeżdżam, tym bardziej traci sens rozumowanie że wjeżdża się na tą drogę ze strefy zamieszkania. Powinien być zachowany związek sytuacyjny pomiędzy wjeżdżaniem na drogę oraz opuszczaniem strefy. Związek ten uzależniam od odległości i przyjmuję ad hoc 20-30 metrów, jako odległość graniczną.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » piątek 03 lipca 2015, 13:40

dylek napisał(a): wystarczyło kliknąć w pierwszy link co mnie rozśmieszyło w strefie zamieszczony w poprzednim moim poście....
Strefę postawiono podczas remontu placu Bema, gdy był zakaz wjazdu na mosty. Po remoncie ruch wrócił i strefa została zdjęta - widocznie przez niedopatrzenie zostawiono znak końca.

Co jest debilnego w udostępnieniu zwiedzającym nieczynnego torowiska?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » piątek 03 lipca 2015, 14:00

LeszkoII napisał(a):Z mojej autorskiej wykładni doktrynalnej...
Twoja autorska to jest prywatna... o ile wogole mozna ja wykładnią nazwac. Ale do rzeczy:
- tablica stoi na granicy a nie 20m wczesniej,
- wlaczasz sie do ruchu przejezdzajac przez granice a nie 20m dalej,
- a 20m dalej to masz skrzyzowanie rownorzedne.

Tyle PoRD. Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie (!?) zeby ignorowac znaki (!?) i analizowac sytuacje wbrew informacjom przekazanym przez drogowcow (!?). Co najwyzej pojedziesz wolniej niz jechac mozesz i przepuscisz kogos, kogo przepuszczac nie musisz. Nikomu krzywdy nie zrobisz. Gorzej gdybys jadac w przeciwnym kierunku stwierdzil, ze jeszcze 20m za tablica nie jestes w strefie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 03 lipca 2015, 14:56

szymon1977 napisał(a):wlaczasz sie do ruchu przejezdzajac przez granice a nie 20m dalej
W Art. 17.1.1. napisano coś zgoła odmiennego. Nie rozumiesz, że masz wjechać na drogę po opuszczeniu strefy? To wracaj do linka i analizuj, gdzie znajduje się ta droga, na którą wjeżdżasz.
szymon1977 napisał(a):a 20m dalej to masz skrzyzowanie rownorzedne
No i co z tego. Czy wjeżdżając na skrzyżowanie nie można się włączać do ruchu?
szymon1977 napisał(a):Tyle PoRD.
Daruj sobie...
szymon1977 napisał(a):Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie (!?) zeby ignorowac znaki
Które znaki i co oznaczające? Precyzyjnie Szymon, prosiłem. Dość mam już Twojego wodolejstwa.
szymon1977 napisał(a):Twoja autorska to jest prywatna... o ile wogole mozna ja wykładnią nazwac.
Można nazwać. Najwyraźniej nie wiesz, co to znaczy wykładnia aktu normatywnego i jakie są jej odmiany. Dla chcącego nic trudnego. Też nie ukończyłem studiów prawniczych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 03 lipca 2015, 16:13

LeszkoII napisał(a):...masz wjechać na drogę po opuszczeniu strefy?
Mam. A co jest za granica strefy, pomiedzy znakami a-5 i d-41? Definicje drogi w swoich "interpretacjach" takze ignorujesz?
.....
LeszkoII napisał(a):Dla chcącego nic trudnego. Też nie ukończyłem studiów prawniczych.
Przed Toba nadal pierwszy krok - Wikipedia. Bo na razie znajomosc kilku hasel z Wikipedii wystarczy, zeby nie traktowac Twoich "interpretacji" powaznie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » piątek 03 lipca 2015, 17:11

sankila napisał(a):
dylek napisał(a): wystarczyło kliknąć w pierwszy link co mnie rozśmieszyło w strefie zamieszczony w poprzednim moim poście....
Strefę postawiono podczas remontu placu Bema, gdy był zakaz wjazdu na mosty. Po remoncie ruch wrócił i strefa została zdjęta - widocznie przez niedopatrzenie zostawiono znak końca.

Co jest debilnego w udostępnieniu zwiedzającym nieczynnego torowiska?

Sankila.... jasper1 wklejała...ja wklejałem...
Nieczynne torowisko ? - https://goo.gl/maps/jKrRh oraz https://goo.gl/maps/jZi8j oraz https://goo.gl/maps/FPzHQ - dużo jakoś tramwajów na tym nieczynnym torowisku...
Strefa zdjęta ? - https://goo.gl/maps/p4fiq
Nie wiem po co brniesz... temat z Wrocławia jakby wyczerpany...z palca wyssana na siłę ta strefa i trudno ją traktować jako wzorzec tego, czym być powinna strefa zamieszkania.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 03 lipca 2015, 17:31

szymon1977 napisał(a):A co jest za granica strefy, pomiedzy znakami a-5 i d-41?
Odcinek jednej i tej samej drogi, co w strefie zamieszkania. nie wiem jak Ty, ale ja nie potrafię wjechać na drogę, po której właśnie jadę.
szymon1977 napisał(a):================
Przed Toba nadal pierwszy krok - Wikipedia.
Wikipedia to krok zerowy, generalnie dla ludzi o Twoim pokroju wiedzy na jakiś temat. Ostatnio czytam "Zasady wykładni prawa" L. Morawskiego. Książki nie mam zamiaru przepisywac na forum, bo i po co... to dla Ciebie za trudne książki, od czego masz Wikipedię :lol:
LeszkoII

Postprzez Kajto » piątek 03 lipca 2015, 19:10

LeszkoII napisał(a):
szymon1977 napisał(a):A co jest za granica strefy, pomiedzy znakami a-5 i d-41?
Odcinek jednej i tej samej drogi, co w strefie zamieszkania. nie wiem jak Ty, ale ja nie potrafię wjechać na drogę, po której właśnie jadę.[size=85]
Oczysiście, że nie, dlatego jest mowa o wyjeżdżaniu ze strefy zamieszkania, a nie o wyjeżdżaniu z drogi w drogę...
Kajto

Postprzez szymon1977 » piątek 03 lipca 2015, 20:18

Z punktu widzeniu PoRD wjezdzasz do strefy mijajac tablice. Z czego (z punktu widzenia PoRD)?

Z punktu widzeniu PoRD wyjezdzasz ze strefy mijajac tablice. Na co (z punktu widzenia PoRD)?

Twoje filozofowanie o jednej i tej samej drodze pomijajace wynikajacy z PoRD fakt wjezdzania/wyjezdzania ze strefy podczas mijania tablicy mnie nie interesuje.
.....
Czy w "Zasadach wykładni prawa" L. Morawskiego przeczytales juz kiedy stosuje sie wykladnie inna od literalnej? Jezeli tak poprosze o stosowny cytat na potwierdzenie... moze byc z Wikipedii. Nie obraze sie, tez nie chcialoby mi sie przepisywac ksiazki.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 03 lipca 2015, 21:57

Kto chce się jeszcze zmierzyć z dyspozycją Art. 17.1.1.? Czy czegoś w niej nie rozumiecie Kajto i Szymon?
szymon1977 napisał(a):Z punktu widzeniu PoRD wjezdzasz do strefy mijajac tablice. Z czego (z punktu widzenia PoRD)?

Z punktu widzeniu PoRD wyjezdzasz ze strefy mijajac tablice. Na co (z punktu widzenia PoRD)?
Czuję się jakbym rozmawiał ze ślepym o kolorach.
Zapamiętaj i wężykiem....Włączanie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu na drogę ze strefy zamieszkania. Po jaką cholerę odzywasz się na temat wjeżdżania do strefy? Temat jest o włączaniu się do ruchu! Piszcie na temat.
===========
P.S. Koniec OT "o wykładni prawa". Nie muszę Ci niczego udowadniać :)
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 03 lipca 2015, 22:56

Kto chce się jeszcze zmierzyć z dyspozycją Art. 17.1.1.?
Zmierz sie Ty:

Z punktu widzenia PoRD wyjezdzasz ze strefy mijajac tablice. Na co (z punktu widzenia PoRD)?

Po jaką (...) odzywasz się na temat wjeżdżania do strefy?

Zeby Ci nie wyszlo, ze mijaja sie dwa pojazdy, z ktorych jeden jest jeszcze w strefie a drugi nadal na drodze publicznej, i w zwiazku z tym ich zachowanie okreslaja rozne przepisy.

...cholerę...

To argument z fachowej literatury, ktora czytasz?
szymon1977

Postprzez Kajto » poniedziałek 06 lipca 2015, 14:39

LeszkoII napisał(a):Kto chce się jeszcze zmierzyć z dyspozycją Art. 17.1.1.? Czy czegoś w niej nie rozumiecie Kajto i Szymon?
Zapamiętaj i wężykiem....Włączanie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu na drogę ze strefy zamieszkania. Po jaką cholerę odzywasz się na temat wjeżdżania do strefy? Temat jest o włączaniu się do ruchu! Piszcie na temat.

W art 17.1 jest o wyjeżdżaniu ze strefy zamkeszkania. Wyjeżdżając ze strefy zamieszkania włączasz sie do ruchu. To wszystko. Nic nie pisali o wyjeżdżaniu z drogi w drogę.
Kajto

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 06 lipca 2015, 17:11

^^ Czy zamierzasz w końcu przeczytać Art. 17.1.1.?
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 06 lipca 2015, 17:29

^^ Czy zamierzasz w końcu zastosowac sie bezposrednio do Art. 17.1.1., czy nadal bedziesz sie bawil w odczytawanie tresci "zawartych" pomiedzy jego wierszami?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze