Czy to jest skrzyżowanie? Dwie róźne interpertacje.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy to jest skrzyżowanie? Dwie róźne interpertacje.

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 czerwca 2015, 21:48

Sankila: jaki zwiazek maja Twoje wizje z PoRD?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » piątek 26 czerwca 2015, 02:56

Makabra napisał(a):Jakiej wewnętrznej? Jakie włączanie się do ruchu?
"Nie uważa się za skrzyżowanie przecięcia z drogą wewnętrzna , dojazdową , itd ..." Czyli tutaj skrzyżowanie jest, a jednak go nie ma, bo droga nie taka, a tam skrzyżowanie jest, a jednak go nie ma, bo się kierunki ruchu nie przecięły.

Powtórzę, co wyjaśniałam w wątku o skrzyżowaniach na autostradzie:
"W definicji KW "intersection", to punkt przecięcia dróg (odpowiednik naszej powierzchni skrzyżowania) z dochodzącymi drogami - co najmniej dwiema. Crossroad (cztery ramiona pod równymi kątami, czyli nasze przecięcie dróg), junction (połączenie - najczęściej trzyramienne T, ale może być, oczywiście, więcej dróg) i fork (rozwidlenie) - skrzyżowanie trzech dróg w kształcie Y. I nikomu nie przyszło do głowy, żeby z "intersection" zrobić " interchange" - miejsce wymiany między drogami - czyli nasze skrzyżowanie bezkolizyjne, węzeł.

Polska definicja brzmi dokładnie tak samo: skrzyżowanie, czyli miejsce gdzie się drogi krzyżują; mogą się w miejscu krzyżowania przeciąć (X), połączyć (T), lub rozwidlić (Y). Na dodatek PORD umieścił przepisy o skrzyżowaniu w dziale o przecinaniu się kierunków ruchu - więc nie ma zmiłuj, żeby podciągnąć pod skrzyżowanie połączenia lub rozwidlenia, które przecięcia kierunków ruchu nie mają."

Jeśli kto próbuje interpretować definicję PoRD w sposób rażąco niezgodny z KW, to ja życzę mu szczęścia, gdy sprawa stanie w sądzie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 26 czerwca 2015, 07:18

I wszystko gra. gdyby nie było linii segregujących strumienie ruchu ww warunki byłyby spełnione.
ja równiez życze powodzenia w zrozumieniu przepisów. :spoko:
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 27 czerwca 2015, 14:33

Dla mnie to zwykła ciągła ktora zabrania zmiany pasa.
Makabra

Postprzez sankila » sobota 27 czerwca 2015, 16:22

Makabra napisał(a):Dla mnie to zwykła ciągła ktora zabrania zmiany pasa.
Na to wpływu nie mam.
Zresztą, w czym problem? Jak na ograniczeniu pojedziesz za szybko, to najwyżej mandat dostaniesz. Jak przy podwyższonej prędkości będziesz jechał 50/h, to załapiesz parę klaksonów i zobaczysz kilka środkowych palców; a pobożnych życzeń, rzucanych przez kierowców pod adresem zawalidrogi, w zamkniętym aucie nie usłyszysz.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » sobota 27 czerwca 2015, 18:03

Makabra napisał(a):Dla mnie to zwykła ciągła ktora zabrania zmiany pasa.

.....kanalizująca ruch na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez Makabra » niedziela 28 czerwca 2015, 15:35

Linie przerywane prowadzące też ruch kanalizuja o tyle o ile ktoś komus drogi nie zajedzie :-P
Makabra

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze