Nic. W strefie zamieszkania mogą występować skrzyżowania (nawet z torowiskiem tramwajowymkg1956 napisał(a):Co ma D-41 do skrzyżowania?

Art. 17.2. obliguje włączającego się do ruchu do ustąpienia wszystkim innym uczestnikom ruchu, co w szczególności oznacza że kierujący nie może wjechać na skrzyżowanie, dopóki nie ustąpi pierwszeństwa. Tymczasem sygnał zielony wydaje niemalże przeciwną dyspozycję - zezwala na wjazd za sygnalizator umieszczony przed skrzyżowaniem. Wobec powyższego należy stosować się do sygnału świetlnego a kwestie pierwszeństwa ustalać w oparciu o Art. 25.1 (bo Art. 17.2. został "uchylony" wobec znaczenia S-1).kg1956 napisał(a):W jaki sposób można zastosować się do art.17.2 w przypadku wyjazdu ze strefy zamieszkania?
Innego sensownego wytłumaczenia nie znam.
Nie ma to znaczenia czy metr czy 5 metrów i jak sprecyzować początek skrzyżowania? (telefonem do urzędu geodezyjnego za pośrednictwem audycji Janusza Weissa?).szymon1977 napisał(a):bo jest umieszczony PRZED skrzyzowaniem a nie na jego granicy.
D-41 umieszcza się na wyjeździe ze strefy zamieszkania. Ten wyjazd może mieć 1 metr, kilka a nawet kilkanaście.
Oj nie zgodzę się, ale wiem że taka interpretacja krąży dookoła tam i ówdzie. Ja twierdzę, że sam znak D-41 nie jest znakiem regulującym pierwszeństwo, podobnie jak D-40 nie jest znakiem określającym maksymalną dopuszczalną prędkość w strefie zamieszkania. Dlaczego? Te sprawy reguluje ustawa a nie rozporządzenie ws. SiZD. W przeciwnym razie dojdziemy do paradoksów...na temat których nie chcę robić OT.dylek napisał(a):Znaki, że wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania/drogi wewnętrznej określają twój status jako włączającego się do ruchu, i obligują do ustąpienia pierwszeństwa
Gdyby wyłączyli sygnalizację - jako "przypomnienie" tudziez zwrócenie uwagi, że droga poprzeczna jest drogą z pierwszeństwem a zbliżającym się nią do skrzyżowania należy ustąpić pierwszeństwa dzięki par. 5.6., to włączający się do ruchu ustępuje pierwszeństwa na mocy Art. 17.2. jedynie tym z przeciwnego kierunku i to nie zależnie w którą stronę pojazdy przejeżdżają.kg1956 napisał(a):A po co tu A-7?.