Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd ze strefy zamieszkania. Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez LeszkoII » piątek 26 czerwca 2015, 09:20

kg1956 napisał(a):Co ma D-41 do skrzyżowania?
Nic. W strefie zamieszkania mogą występować skrzyżowania (nawet z torowiskiem tramwajowym :) )
kg1956 napisał(a):W jaki sposób można zastosować się do art.17.2 w przypadku wyjazdu ze strefy zamieszkania?
Art. 17.2. obliguje włączającego się do ruchu do ustąpienia wszystkim innym uczestnikom ruchu, co w szczególności oznacza że kierujący nie może wjechać na skrzyżowanie, dopóki nie ustąpi pierwszeństwa. Tymczasem sygnał zielony wydaje niemalże przeciwną dyspozycję - zezwala na wjazd za sygnalizator umieszczony przed skrzyżowaniem. Wobec powyższego należy stosować się do sygnału świetlnego a kwestie pierwszeństwa ustalać w oparciu o Art. 25.1 (bo Art. 17.2. został "uchylony" wobec znaczenia S-1).
Innego sensownego wytłumaczenia nie znam.
szymon1977 napisał(a):bo jest umieszczony PRZED skrzyzowaniem a nie na jego granicy.
Nie ma to znaczenia czy metr czy 5 metrów i jak sprecyzować początek skrzyżowania? (telefonem do urzędu geodezyjnego za pośrednictwem audycji Janusza Weissa?).

D-41 umieszcza się na wyjeździe ze strefy zamieszkania. Ten wyjazd może mieć 1 metr, kilka a nawet kilkanaście.
dylek napisał(a):Znaki, że wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania/drogi wewnętrznej określają twój status jako włączającego się do ruchu, i obligują do ustąpienia pierwszeństwa
Oj nie zgodzę się, ale wiem że taka interpretacja krąży dookoła tam i ówdzie. Ja twierdzę, że sam znak D-41 nie jest znakiem regulującym pierwszeństwo, podobnie jak D-40 nie jest znakiem określającym maksymalną dopuszczalną prędkość w strefie zamieszkania. Dlaczego? Te sprawy reguluje ustawa a nie rozporządzenie ws. SiZD. W przeciwnym razie dojdziemy do paradoksów...na temat których nie chcę robić OT.
kg1956 napisał(a):A po co tu A-7?.
Gdyby wyłączyli sygnalizację - jako "przypomnienie" tudziez zwrócenie uwagi, że droga poprzeczna jest drogą z pierwszeństwem a zbliżającym się nią do skrzyżowania należy ustąpić pierwszeństwa dzięki par. 5.6., to włączający się do ruchu ustępuje pierwszeństwa na mocy Art. 17.2. jedynie tym z przeciwnego kierunku i to nie zależnie w którą stronę pojazdy przejeżdżają.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mariusz79 » piątek 26 czerwca 2015, 12:20

dylek napisał(a):Sygnalizacja jest ponad znakami określającymi pierwszeństwo. I tyle...

Sygnalizacja jest ponad znakami regulującymi pierwszeństwo przejazdu. Czy znak D-41 jest znakiem regulującym pierwszeństwo przejazdu?

Znaki, że wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania/drogi wewnętrznej określają twój status jako włączającego się do ruchu, i obligują do ustąpienia pierwszeństwa.... a sygnalizator jest wyżej w hierarchii...i wyjeżdżający spod niego na zielonym już tego pierwszeństwa pozostałym nie musi ustąpić...
Ja tu nie widzę żadnego problemu...

Ale w tym przypadku sygnały świetlne nie rozstrzygają pierwszeństwa, tylko zezwalają na wjazd za sygnalizator lub nie. O pierwszeństwie decydują przepisy ogólne. Tylko które w tej sytuacji zastosować? Czy art.25 ust.1 czy art.17 ust.1 pkt 1.?
mariusz79

Postprzez dylek » piątek 26 czerwca 2015, 14:27

mariusz79 napisał(a): Czy znak D-41 jest znakiem regulującym pierwszeństwo przejazdu?

LeszkoII napisał(a): Ja twierdzę, że sam znak D-41 nie jest znakiem regulującym pierwszeństwo

A ja twierdzę, że jest znakiem regulującym pierwszeństwo w dokładnie takim samym zakresie jak np. znak D-1.
Informuje cię, że jesteś na określonej drodze.
W przypadku mijania D-41 masz informację, że wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania na wyjazd z tej strefy.
Dywanik asfaltowy...coś co mogłoby być drogą tworzącą skrzyżowanie z poprzeczną (równorzędne przy braku innych znaków) zamienia ci na coś na wzór wyjazdu z obiektu przydrożnego.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez mariusz79 » sobota 27 czerwca 2015, 12:16

Dylek
A ja twierdzę, że jest znakiem regulującym pierwszeństwo w dokładnie takim samym zakresie jak np. znak D-1.
Informuje cię, że jesteś na określonej drodze.

W takim razie skoro tak twierdzisz, to znak D-47- koniec drogi wewnętrznej i koniec strefy ruchu też jest znakiem regulującym pierwszeństwo przejazdu. Zgadzasz się z tym?
Oczywiście osobiście nie zgadzam się że koniec strefy zamieszkania jest znakiem regulującym pierwszeństwo. To że należy ustąpić pierwszeństwa przy włączaniu się do ruchu wyjeżdżając ze strefy wynika z przepisów ustawy a nie ze znaczenia znaku. Nie porównywałbym więc tych znaków do znaku D-1
mariusz79

Postprzez dylek » sobota 27 czerwca 2015, 12:38

mariusz79 napisał(a): To że należy ustąpić pierwszeństwa przy włączaniu się do ruchu wyjeżdżając ze strefy wynika z przepisów ustawy a nie ze znaczenia znaku.

Ale to, że jesteś w danej sytuacji włączającym się do ruchu z wszelkimi konsekwencjami tego zależy własnie od ustawienia lub nie znaku... i to jego ustawienie zobowiązuje cię do ustąpienia wszystkim. Gdyby go nie było to byś ustępował tylko tym z prawej...a z nimustępujesz również i innym..
Więc ten znak reguluje czy nie reguluje pierwszeństwa ?
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » sobota 27 czerwca 2015, 15:57

szymon1977 napisał(a):
kg1956 napisał(a):Czy strefa zamieszkania kończy się bezpośrednio za znakiem D-41?
Tak.
kg1956 napisał(a): Czy po przejechaniu za ten znak przestaje się być włączającym się do ruchu?
Tak.
mariusz79 napisał(a):Stosując literalnie prawo i definicję strefy zamieszkania masz rację. Tylko czy na pewno prawodawca chciał by tak to było interpretowane?
Tak.

A odsuniecie granicy strefy zamieszkania to celowy i czesto stosowany zabieg ulatwiajacy kierujacym zorientowanie sie w sytuacji (okreselenie pierwszenstwa przejazdu).

No prawie zgadzam się z Szymonem :)

Nie wiem co chciał "prawodawca" :lol:

Jak dla mnie ten znak końca strefy powinien być postawiony deczko wcześniej tzn. dalej od skrzyżowania (tak z 5 metrów) byłoby to bardziej czytelne, jednak coś przyświecało "drogowcom"

Inną kwestia jest co im "przyświecało"

Dla przykładu. W jakiejś miejscowości widziałem "zawrotkę". Na tej zawrotce "tiry" mają problem z zawróceniem (jest dość ciasno) ale już dla 2 osobówek wystarczało by "ciaśniutko" ustawić się jakby na "2 pasach ruchu".
Oczywiście jakiemuś geniuszowi z "inżynierii" to przeszkadzało, więc wymalowali powierzchnie wyłączone z ruchu. Efekt jest taki, że osobówki ustawiaja się w "gesiego" zas tiry by zawrócicć jadą po powierzchni wyłączonej z ruchu.
Tak to "przyświeca inżynierii"
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » sobota 27 czerwca 2015, 16:18

dylek napisał(a):Więc ten znak reguluje czy nie reguluje pierwszeństwa ?
Pierwszenstwo reguluje konkretny artykul Kodeksu. A znak stoi tylko po to abys nie mial watpliwosci, ze wtym miejscu masz okreslic pierwszenstwo na podst. konkretnego artykulu a Kodeksu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 27 czerwca 2015, 18:01

Nie miałbys pojęcia, ze maz się zastosować do przepisu, gdyby nie znak.
Tak samo a-7 samo w sobie nie reguluje pierwszeństwa gdyby nie paragraf 5.5.
100% ze zdaniem dylka.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 27 czerwca 2015, 19:53

Za to 0% z trescia PoRD. Obowiazek stanowi Kodeks a znak informuje tylko o miejscu, w ktorym masz obowiazek.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 27 czerwca 2015, 20:33

Czy znak D-40 reguluje pierwszeństwo?(raz wobec pieszych, dwa wobec włączania się do ruchu)
Czy określa on maksymalną dopuszczalną prędkość w O.Z. w strefie ruchu?
Czy zabrania postoju?

Wg. mnie 3xNIE, w tej kwestii zgadzam się z mariuszem i szymonem.
A dlaczego tak a nie tak jak uważa Dylek a wtóruje mu szerszon?

Postaram się na przykładach, nieco odbiegających od tematu, ale istotnych z tego punktu widzenia, ale najpierw to:
§ 1. 1. Rozporządzenie określa znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania.

1. Obrazek

Dylek, idąc Twoim tropem na rysunku widać trzy znaki określające prędkość: na jednym słupku D-43 i B-33 oraz kilkanaście metrów dalej D-8.
Skoro te wszystkie znaki regulują max. dop. prędkość, to do którego mam się zastosować i jaki przepis z rozporządzenia z "170-tki" ustala hierarchię pomiędzy nimi?

2. Na wlotach skrzyżowania stoi A-5 i jest włączona sygnalizacja. Niby z treści znaku wynika, że pierwszeństwo nie jest regulowane znakami. No ale z drugiej strony ten znak idąc skrótem myślowym obliguje do zastosowania Art. 25.1., a koniec tego skrótu niektórzy nazywają dyspozycją znaku drogowego w ustaleniu pierwszeństwa?

==================
dylek napisał(a):A ja twierdzę, że jest znakiem regulującym pierwszeństwo w dokładnie takim samym zakresie jak np. znak D-1.
Treść znaku D-1 świadczy o pierwszeństwie poprzez definicję z par. 2.1. w tym samym akcie prawnym, rozporządzeniu. Odnośnie D-41, informacja o końcu strefy siedzi w rozporządzeniu a definicja strefy w ustawie, nie wspominając o Art. 17., który z tej definicji czerpie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 27 czerwca 2015, 21:20

LeszkoII napisał(a):Dylek, idąc Twoim tropem na rysunku widać trzy znaki określające prędkość: na jednym słupku D-43 i B-33 oraz kilkanaście metrów dalej D-8.
Skoro te wszystkie znaki regulują max. dop. prędkość, to do którego mam się zastosować i jaki przepis z rozporządzenia z "170-tki" ustala hierarchię pomiędzy nimi?
Do każdego z nich... opcja 49km/h i mniej będzie właśnie stosowaniem się do każdego.
LeszkoII napisał(a):2. Na wlotach skrzyżowania stoi A-5 i jest włączona sygnalizacja. Niby z treści znaku wynika, że pierwszeństwo nie jest regulowane znakami. No ale z drugiej strony ten znak idąc skrótem myślowym obliguje do zastosowania Art. 25.1., a koniec tego skrótu niektórzy nazywają dyspozycją znaku drogowego w ustaleniu pierwszeństwa?
Był już o tym temat.. albo pierwszeństwo jest regulowane, albo zasady ogólne. Skoro jest regulowane (kierujący ruchem, sygnalizator,znak ) to wybierasz sposób regulacji stojący najwyżej w hierarchii. A skoro wybrałeś w twoim przykładzie światła...i one nie rozstrzygną...to schodzisz od razu do przepisów ogólnych - nie wiem co to ma wspólnego z tematem... Czy ja gdzieś napisałem, że znak A-5 jest znakiem regulującym pierwszeństwo ?
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 27 czerwca 2015, 21:49

szymon1977 napisał(a):Za to 0% z trescia PoRD. Obowiazek stanowi Kodeks a znak informuje tylko o miejscu, w ktorym masz obowiazek.
Bez znaku nie miałbyś zielonego pojęcia,że powinieneś ustąpić pierwszeństwa i mógłbys sobie stosować kodeks :lol:
Nie marnuj czasu na swoje teorie..pytania czekają w odpowiednim wątku.
=====================================================
Leszko...co z ta strefą ruchu ? Przecież tu chyba chodzi o strefę zamieszkania ?
=========================================
Czy ja gdzieś napisałem, że znak A-5 jest znakiem regulującym pierwszeństwo ?

A jak znaku na skrzyżowaniu równorzędnym nie będzie to co ?
======================================================
jest zwykłe "gołe" skrzyżowanie X i na jednym z wlotów stoi znak strefy zamieszkania..niech będzie po prawej... czy mam ustąpic na podstawie Art 25.1 jadąc na wprost ?
czy jednak zrobi sie to skrzyzowanie z X na T
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 27 czerwca 2015, 22:02

dylek napisał(a):Do każdego z nich... opcja 49km/h i mniej będzie właśnie stosowaniem się do każdego.
Nie do każdego, tylko do tego B-33, który jak sie po Twojemu okazuje - dopuszcza najmniejszą z maksymalnych prędkości przy uwzględnieniu maksymalnych prędkości rzekomo wyznaczonych przez D-9 i D-43. W skrócie: czemu mam stosować się do najniższego ograniczenia, skoro "D-43 pozwala" poruszać się 90 km/h a D-9 (w przykładzie z obrazka, wg. niektórych źródeł) 140 km/h?
dylek napisał(a):albo pierwszeństwo jest regulowane, albo zasady ogólne
No właśnie. Albo D-40/41 albo Art. 17.
dylek napisał(a):Czy ja gdzieś napisałem, że znak A-5 jest znakiem regulującym pierwszeństwo ?
Nie, ale D-41 uznajesz już za znak regulujący pierwszeństwo a moim zdaniem ma on tyle samo wspólnego z pierwszeństwem, co znak D-5. Co do A-5 to zgadzamy się nie określa pierwszeństwa (i to nie dlatego, że tak napisano w jego treści), więc czemu D-41 je niby reguluje?
==========
szerszon napisał(a):jest zwykłe "gołe" skrzyżowanie X i na jednym z wlotów stoi znak strefy zamieszkania..niech będzie po prawej... czy mam ustąpic na podstawie Art 25.1 jadąc na wprost ?
Na podstawie Art. 17. Nie wiem czy się zrobi skrzyżowanie na typu T. Piszesz jakbyś zakładał, że nie można włączać się do ruchu z wlotu skrzyżowania ... i jakby strefy zamieszkania nie obejmowały dróg publicznych (w szczególności twardych).

Pozostaje jeszcze kwestia, czy ten któremu ustępujemy p.p. podczas włączania sie do ruchu ogarnia sytuację, że tamten jest włączającym się. . .
szerszon napisał(a):Leszko...co z ta strefą ruchu ? Przecież tu chyba chodzi o strefę zamieszkania ?
Moje palce nie napisały giętko, co pomyśli głowa :) Oczywiście strefa zamieszkania.
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 27 czerwca 2015, 22:16

LeszkoII - czy jadąc 49km/h łamiesz ograniczenie do 90 czy 140 ?
O co ci chodzi?
Czemu masz się stosować do B-33 jak masz D-9 ? Pomyśl....a czemu w terenie zabudowanym stosujesz się do B-33 (30km/h) jak ci wolno niby 50/60 ?

No właśnie. Albo D-40/41 albo Art. 17.

LeszkoII - zajrzyj do PoRD...
Rozdział 3
Ruch pojazdów
Oddział 1
Zasady ogólne
Art. 16. ....
A co potem ?
Oddział 2
Włączanie się do ruchu
Art. 17.

Art 17 to zasady ogólne ? Chyba się nie dogadamy...
czemu D-41 je niby reguluje

Bo bez niego są inne jak z nim.
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 27 czerwca 2015, 22:20

LeszkoII napisał(a):==========
szerszon napisał(a):jest zwykłe "gołe" skrzyżowanie X i na jednym z wlotów stoi znak strefy zamieszkania..niech będzie po prawej... czy mam ustąpic na podstawie Art 25.1 jadąc na wprost ?
Na podstawie Art. 17. Nie wiem czy się zrobi skrzyżowanie na typu T. Piszesz jakbyś zakładał, że nie można włączać się do ruchu z wlotu skrzyżowania ... i jakby strefy zamieszkania nie obejmowały dróg publicznych (w szczególności twardych).

Pozostaje jeszcze kwestia, czy ten któremu ustępujemy p.p. podczas włączania sie do ruchu ogarnia sytuację, że tamten jest włączającym się. . .

Ale zaraz , moment
prawie identyczna sytuacja..raz z prawej jest strefa , drugi raz nie ma.
Przecież zachowania będą inne.
I tak jakoś mi nie pasuje włączenie sie do ruchu na skrzyzowaniu..takie to...dziwne...
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze