Przełączka dwukierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przełączka dwukierunkowa

Postprzez Mamendelis » czwartek 25 czerwca 2015, 12:51

Witam

Zdaję sobie sprawę, że temat przełączek przewijał się przez to forum już zapewne wiele razy, mimo to nie udało mi się uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na dręczące mnie kwestie. Spróbuję zadać pytanie w oparciu o konkretną sytuację która przydarzyła mi się wczoraj. Na rysunku który załączyłem jechałem z kierunki południowego czyli od "dołu" rysunku drogą jednokierunkową z dwoma pasami, chcąc wykonać manewr skrętu w lewo w drogę podporządkowaną dwukierunkową, zjechałem na lewy pas i dojechałem do przełączki dwukierunkowej i teraz moje pytanie brzmi tak, gdybym chciał zawrócić pewnie z przyzwyczajanie ustawił bym się przy lewej krawędzi do krawężnika, żeby manewr wykonać tzw "bezkolizyjnie", ale jak jest z samym skrętem w lewo, ustawiać się po prawej uniemożliwiając zawracanie bezkolizyjne pojazdom jadącym z przeciwnego kierunku czy może ustawić się po lewej i potem "ciąć" skrzyżowanie? Gdzieś kiedyś przeczytałem, że jeżeli przełączka przylega do skrzyżowania, tak jak w tej sytuacji a nie służy tylko i wyłącznie do zawracania powinno się ustawiać przy jej prawej krawędzi, już sam nie mam pojęcia jak jest najlepiej.

http://zapodaj.net/d943e80ed2131.png.html
Mamendelis

Re: Przełączka dwukierunkowa

Postprzez Makabra » czwartek 25 czerwca 2015, 14:55

Każdy sposób jest poprawny, najlepiej dojezdzajac do konkretnego skrzyżowania ocebiac sytuację na bierzaco iwwybrać to odpowiednie ułożenie względem pojazdów z przeciwnego kierunku które chcą skręcać w lewo/zawracać. Zasada podstawowa, nie spowodować zagrożenia podczas manewru zmiany kierunku jazdy.
Makabra

Re: Przełączka dwukierunkowa

Postprzez Mamendelis » czwartek 25 czerwca 2015, 15:03

Kurde, czyli ja trochę skopałem sprawę, bo dojechałem do prawej krawędzi gdyż nie widziałem dokładnie jak przebiega wlot drogi podporządkowanej, tymczasem z naprzeciwka gość chciał zawrócić i robił to z lewego pasa i ja mu to uniemożliwiłem, musiał mnie objechać, teraz jak patrze z góry na to skrzyżowanie to faktycznie zjechanie z lewej strony by nie zaszkodziło, ale wtedy nie potrafiłem tego dokładnie ocenić i cóż... pomachaliśmy na siebie rękami trochę, ale trudno, człowiek uczy się na własnych błędach :D
Mamendelis

Powrót do Sytuacje na drodze