Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » niedziela 14 czerwca 2015, 18:42

Odmienne teorie sa sprzeczne z par.36.1., w ktorym opisano znaczenie c-12 w tym oczywiscie co strzalki na nim wymalowane wskazuja.
Zamiast tworzyć kolejne skoncentruj sie na poprzednich, gdzie dziwnie zamilkłeś.
Strzałki wskazują ,że "ruch dookoła wyspy odbywa sie w kierunku wskazanym..."
Coś więcej ci wskazują ? Może raz a konkretnie odpowiesz ?
Bo "własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" mogę chyba zapomnieć ? :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 czerwca 2015, 19:30

szerszon napisał(a):Strzałki wskazują ,że "ruch dookoła wyspy odbywa sie w kierunku wskazanym..."
Oj Szerszon... ze ruch sie odbywa oznacza znak a nie strzalki. A strzalki wskazuja jedynie kierunek tego ruchu. Bo dookola wyspy lub placu ruch moze sie odbywac w dwoch kierunkach.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 14 czerwca 2015, 19:47

ze ruch sie odbywa oznacza znak a nie strzalki.
:lol:
coś o strzałkach w dyspozycji znaku ?
Możesz zacytować i podkreślić ?
Czy tu też będziesz miał problem ?
A strzalki wskazuja jedynie kierunek tego ruchu.

Na podstawie jakiego przepisy strzałki ci pokazują kierunek( czego ? ) ?
To strzałki kierunkowe tak jak strzałki na F-10 czy P-8x ? Niebywałe... :lol:
Bo dookola wyspy lub placu ruch moze sie odbywac w dwoch kierunkach.

Poważnie ? Mogę " po angielsku " ? :lol: Otóżnie może...znak wskazuje ,że ruch dookoła wyspy odbywa sie w kierunku..."
Tu nie ma "może"...widzisz,że po raz kolejny wypisujesz farmazony i za każdym razem masz to pokazane ? :wink:
A podobno jeszcze nikt ci nie udowodnił. :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 czerwca 2015, 23:12

szerszon napisał(a):Na podstawie jakiego przepisy strzałki ci pokazują kierunek( czego ? ) ?
Kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu na post. par.36.1. i znaczenia slowa "strzalka" okreslonego w SJP (innego w PoRD nie ma).
.....
szerszon napisał(a):Tu nie ma "może"...
Oczywiscie, ze jest... tylko ze jedna z dwoch mozliwosci zostala wyeliminowana przez postawienie c-12.
.....
szerszon napisał(a):...widzisz,że po raz kolejny wypisujesz farmazony i za każdym razem masz to pokazane ?
Wprost przeciwnie. Kazda Twoja wypowiedz umacnia mnie w przekonaniu, ze to ja mam racje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 14 czerwca 2015, 23:27

Kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu na post. par.36.1.

czekam cały czas niecierpliwie na zacytowanie przepisu i podkreślenie , gdzie jest mowa o kierunku ruchu.
i znaczenia slowa "strzalka" okreslonego w SJP (innego w PoRD nie ma).
:lol:
Tego samego znaczenia słownikowego użyjesz przy F-10 i P-8x ?
Oczywiscie, ze jest... tylko ze jedna z dwoch mozliwosci zostala wyeliminowana przez postawienie c-12.
Czyli "nie może" sprawdź w słowniku co znaczy "może".
Wprost przeciwnie. Kazda Twoja wypowiedz umacnia mnie w przekonaniu, ze to ja mam racje.
Cieszę sie bardzo..tylko poprzyj to przepisami i odpowiadaj na pytania jakie pojawiają sie zaraz po twoich wyczynach.
Jak tam z "własnym kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu" ?
Jak tam ze zmianą kierunku ruchu przy opuszczaniu ronda, gdy kierujący może sobie zmienić ?
Napisałeś farmazona i udajesz,że nie ma tematu, gdy zostałeś wyśmiany. Ale ty się dobrze czujesz i wiesz najlepiej. :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 czerwca 2015, 23:47

szerszon napisał(a):...czekam cały czas niecierpliwie na zacytowanie przepisu i podkreślenie , gdzie jest mowa o kierunku ruchu.
Jest to wprost napisane w par.36.1. Mi nie wierzysz to zapytaj nie zwiazanego emocjonalnie z PoRD poloniste.
.....
szerszon napisał(a):Tego samego znaczenia słownikowego użyjesz przy F-10 i P-8x ?
A to na znakach f-10 i p-8x strzalka jest cos, co wg. SJP strzalka nie jest?
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 14 czerwca 2015, 23:55

Jest to wprost napisane w par.36.1.
No proszę bardzo ..cytuj i podkreśl, wybolduj , pokoloruj.
Cały czas niecierpliwie czekam.
A to na znakach f-10 i p-8x strzalka jest cos, co wg. SJP strzalka nie jest?

Tu nie chodzi o to czy coś jest strzałka czy nie jest.
Pytam sie , czy definicje słownikową uważasz za tak uniwersalną, że będzie pasować do strzałek na C-12 i dyspozycji jak i do F-10 i dyspozycji.
Według przepisów strzałki na F-10 symbolizują kierunki jazdy przez skrzyżowanie...a co symbolizują na C-12 ? Skoro uważasz ,że nie ma to znaczenia to tez kierunek jazdy ? :lol:
Dalej masz dobry nastrój ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 czerwca 2015, 01:14

szerszon napisał(a):...a co symbolizują na C-12 ?
Kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu dookola wyspy lub placu co bezosrednio napisano w $36.1. Nie wierzysz - zapytaj polonisty. Stac Cie na odwage?
.....
szerszon napisał(a):Dalej masz dobry nastrój ?
Tak. Widzac Twoja nieporadnosc w poslugiwaniu sie j. polskim mam niezly ubaw.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 czerwca 2015, 07:28

Kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu dookola wyspy lub placu co bezosrednio napisano w $36.1.
No to w końcu wykaż się bez zasłaniania polonistą ( nie z przymiotnikami to jak piszemy ? :wink: ) zacytuj i wskaż, gdzie jest bezpośrednio napisane o KIERUNKU RUCHU ?
Polonista ci jest do tego potrzebny ?
Znowu nie zauważyłeś pytania , które pojawiło sie po kolejnym twoim wyczynie ? Polonista akurat śpi ?
Pytam sie , czy definicje słownikową uważasz za tak uniwersalną, że będzie pasować do strzałek na C-12 i dyspozycji jak i do F-10 i dyspozycji.
Według przepisów strzałki na F-10 symbolizują kierunki jazdy przez skrzyżowanie...a co symbolizują na C-12 ? Skoro uważasz ,że nie ma to znaczenia to tez kierunek jazdy ?

Nie wyjaśnisz swojego toku "rozumowania " ?
Tak. Widzac Twoja nieporadnosc w poslugiwaniu sie j. polskim mam niezly ubaw.

Jest na wystarczającym poziomie, aby zapędzać ciebie co chwilę w kozi róg. Z czego się tak cieszysz. Że trollujesz i lawirujesz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 czerwca 2015, 09:39

Co to jest strzalka dowiesz sie z SJP, a "dyspozycje" strzalek na c-12 odnajdziesz w $36.1. Potrafisz odpowiedziec kierunek czego i za pomoca czego wskazano na c-12?

szerszon napisał(a):Z czego się tak cieszysz.
Z Twojej niewiedzy i braku umiejetnosci logicznego myslenia.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 15 czerwca 2015, 11:02

szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Czym się różną te same kierunki od takich samych?
Ja jezdze do pracy bialym autem i Ty jezdzis do pracy bialym autem. Czy to oznacza, ze jezdzimy tym samym autem? Nie, ale takim samym byc moze. Ale i to nie jest powiedziane bo poza kolorem nasze auta moga roznic sie wszystkim. Twierdzenie, ze dwa auta sa takie same tylko dlatego, ze jedna ich cecha jest taka sama jest pozbawine logiki.

Tak jest, ale w przypadku określonej rzeczy o większej liczbie cech.
W przypadku kierunku - jest to pojęcie abstrakcyjne o tylko jednym atrybucie. (stronie którą wyznacza).
Zatem ten sam kierunek/taki sam kierunek oznacza dokładnie to samo, czyli tożsamość tych kierunków.
szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Cel podróży to rzecz nieistotna z punktu widzenia prawa o ruchu drogowym
Tu masz racje.
Ok.
szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To że akurat droga prowadzi do punktu B również.
A tu nie. Bo to, ze droga prowadzi w kierunku pkt.B a nie w kierunku pkt.X, ktory oswietlaja Twoje swiatla sprawia, ze dopoki jedziesz ta droga nie jedziesz w kierunku pkt.X a w kierunku pkt.B.
Szymonie kierunek mojej jazdy jest wyznaczony ruchem jaki wykonuję, a nie drogą jaką jadę. To dokąd prowadzi droga (dany numer drogi) to informacja której kierujący ani nie musi znać, ani nie jest cechą obiektywną - dla jednego dana droga prowadzi do Warszawy, dla innego do Gdańska. Poza tym Pord nic nie wspomina o tym, że kierunek jest związany z drogą jaką jedziemy. Byłoby to sprzeczne choćby z definicją ustąpienia pierwszeństwa - gdzie jest mowa o zmuszeniu kierującego do zmiany kierunku.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 czerwca 2015, 14:35

tomekkoz napisał(a):Szymonie kierunek mojej jazdy jest wyznaczony ruchem jaki wykonuję, a nie drogą jaką jadę.
Tylko, to ze ruch wykonujesz w kierunku pkt.B a nie w kierunku pkt.X jest efektem przebiegu drogi, ktora jedziesz. A moze mam rozumiec, ze droga jednokierunkowa na ktorej ruch odbywa sie od pkt.A do pkt.B jedziesz w kierunku pkt.X? Niezle!
.....
tomekkoz napisał(a):To dokąd prowadzi droga (dany numer drogi) to informacja której kierujący ani nie musi znać...
Nie musi. Ale chyba jest w stanie zorientowac sie kiedy zaczyna jechac w innym kierunku niz ruch na drodze czy na skrzyzowaniu sie odbywa?
.....
tomekkoz napisał(a):W przypadku kierunku - jest to pojęcie abstrakcyjne o tylko jednym atrybucie.
W kierunku pkt. A mozna jechac na wiele sposobow. Mozna jechac w linii prostej, mozna jechac lukiem. Jezeli ja jade droga w linii prostej w kierunku pkt.A i Ty jedziesz ta sama droga i takze w linii prostej oznacza to, ze mamy taki sam kierunek jazdy? Nie, mamy kierunki jazdy przeciwne bo Ty jedziesz w kierunku pkt.B. A juz na pewno nie mamy tego samego bo ja mam swoj, i Ty tez masz swoj.
szymon1977

Postprzez papadrive » poniedziałek 15 czerwca 2015, 15:52

tomekkoz napisał(a): Byłoby to sprzeczne choćby z definicją ustąpienia pierwszeństwa - gdzie jest mowa o zmuszeniu kierującego do zmiany kierunku.

Do zmiany kierunku..., no właśnie, czego?
Bodajże LeszkoII wspominał coś o tym, ale jak zwykle, nie było odniesienia do jego pytania. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 czerwca 2015, 16:22

...ruchu. Bo zmusic nie mozna zadnego uczestnika ruchu. Nie tylko jadacego pojazdu ale i idacego pieszego. Jezeli PoRD nie zezwalalby jedynie na zmuszanie pojazdow to napisanoby o kierunku jazdy. Wtedy moznaby zmuszac do zmiany kierunku chodu. No ale nie mozna. Bo chod to tak samo rodzaj ruchu jak i jazda. Wiec nie mozna zmuszsc ani do zmiany kierunku jazdy, ani kierunku chodu.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 czerwca 2015, 16:51

szymon1977 napisał(a):Co to jest strzalka dowiesz sie z SJP, a "dyspozycje" strzalek na c-12 odnajdziesz w $36.1. Potrafisz odpowiedziec kierunek czego i za pomoca czego wskazano na c-12?

.
Dobrze się czujesz ? Przecież to ja ciebie pytam i proszę o podkreślenie frazy o kierunku ruchu w dyspozycji C-12. Czy chociaż raz jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie pojawiające sie po twoim wyczynie ?
Na C-12 nie ma pokazanego kierunku ruchu czy jazdy w zależności który z was pisze. :wink:
Jeśli jest to proszę o wskazanie w przepisie..tak samo jak przepisu o "własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu"
Poza tym pytałem czy definicja strzałkiw słowniku rozróznia strzałki na C-12 i F-10. :wink:
Nie widzę odpowiedzi...za trudna...
Z Twojej niewiedzy i braku umiejetnosci logicznego myslenia
Jak na razie usiłuję przetestować te umiejętności u ciebie, ale się skutecznie bronisz i trolujesz resorakiem w piaskownicy po dywaniku w biało czarnych skarpetkach
====================================================
tomekkoz napisał(a): ......
Poczekał ze dwa dni i udaje że nie ma sprawy. :lol:
To ci trollu przypomnę
dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a): Czym się różną te same kierunki od takich samych? :lol:
Idź się człowieku leczyć na głowę....

Obrazek
Skręt w lewo.
Ten sam manewr, czy taki sam ?
Dla zielonych będzie to ten sam manewr, dla zielonego i szarego taki sam manewr.
Wikipedia o tym nie pisze ?

szerszon napisał(a):
Czy te samochody mają taki sam kierunek jazdy?
Pojechały w tę samą stronę według twojej światłej definicji kierunku jazdy ? :lol:

Troll dostał kociej mordki :lol:
=====================================================
papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a): Byłoby to sprzeczne choćby z definicją ustąpienia pierwszeństwa - gdzie jest mowa o zmuszeniu kierującego do zmiany kierunku.

Do zmiany kierunku..., no właśnie, czego?
Bodajże LeszkoII wspominał coś o tym, ale jak zwykle, nie było odniesienia do jego pytania. :(
i teraz miszcz polskiego i logiki... :lol: :lol: :lol:
...ruchu. Bo zmusic nie mozna zadnego uczestnika ruchu. Nie tylko jadacego pojazdu ale i idacego pieszego. Jezeli PoRD nie zezwalalby jedynie na zmuszanie pojazdow to napisanoby o kierunku jazdy. Wtedy moznaby zmuszac do zmiany kierunku chodu. No ale nie mozna. Bo chod to tak samo rodzaj ruchu jak i jazda. Wiec nie mozna zmuszsc ani do zmiany kierunku jazdy, ani kierunku chodu.
Tomekkoza napisze ci miszczu ,że jazdy , bo pojazd jedzie. :lol:
A jakbyś znał te przepisu miszczu logiki i czytania ze zrozumieniem to wiedziałbyś, że nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu to zmuszenie go do przyspieszenia, zwolnienia lub zatrzymania się. To jest w przepisach !!! O których nie masz bladego pojęcia :lol:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze