Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » piątek 12 czerwca 2015, 21:50

Na podstawie skopanej organizacji ruchu chcesz przpisów uczyć?
Dobre żarty się ciebie trzymają....
Postawię ci nakaz i zakaz skrętu w prawo w jednym miejscu, będziesz pisał rozprawkę na temat znaczenia kombinacji tych znaków?
Baboli organizacyjnych w Polsce nie brakuje.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez dylek » piątek 12 czerwca 2015, 21:56

Oj bo ci zacytuję gdzie i w jakim celu umieszcza się F-10.... (było już w tym wątku)
Skopana to jest twoja filozofia, a nie organizacja...
Ale możesz próbować ją zgłaszać...tylko ostrzegam - tak oznaczonych rond w PL to na pęczki... :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 12 czerwca 2015, 22:05

tomekkoz napisał(a):Oczywiście ruch wokół wyspy można dodatkowo skanalizować liniami
Podaj przepis prawny zamiast opowiadać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 12 czerwca 2015, 22:29

szerszon napisał(a):Obrazek
Jaki to kierunek jazdy ?

Obrazek
Okrężny :mrgreen:
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 12 czerwca 2015, 22:35

dylek napisał(a):Zbyt trudne pytanie, czy jak ?
Na skrzyzowaniu jade pasem, ktory prowadzi tam gdzie jade. A jak na niego nie wjade bezposrednio z pasa, z ktorego moge jechac tam gdzie jade to przejezdzam z pasa na pas. Robie to zgodnie z PoRD. Zastosuj sie i Ty do PoRD a nie do wlasnych zasad to ani ja Tobie ani Ty mi drogi nie zajedziesz.
.....
Ps. Oznakowanie z linku obejze jak bede mial dostep do kompa.
Ostatnio zmieniony piątek 12 czerwca 2015, 22:54 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » piątek 12 czerwca 2015, 22:38

szymon : Pytanie:
wyjeżdżasz w miejscu o które pytam, czy kręcisz dalej wokół wyspy ?

Twoja odpowiedź :
Na skrzyzowaniu jade pasem, ktory prowadzi tam gdzie jade. A jaj na niego nie wjade bezposrednio z pasa, ktory jest przeznaczony do jazdy tam gdzie jade to przejezdzam z pasa na pas

Konkluzja:
zbyt trudne...bo dalej kociokwik.
dylek
Moderator

Postprzez sankila » piątek 12 czerwca 2015, 22:46

szerszon napisał(a):Pojazd na drodze dwukierunkowej może zmienić kierunek jazdy na przeciwny.
Przeciwny do czego - do kierunku pasów ruchu na drodze?
Droga poprzeczna też może być dwukierunkowa
to znaczy jaka - pasy ruchu leżą wzdłuż i pasy ruchu leżą w poprzek? A może się dzielą na pasy do jazdy w lewo i w prawo?

Kierunek ruchu na drodze, to kierunek pasów ruchu na drodze - a pasy biegną wzdłuż drogi.
Niezależnie od kierunku jazdy,każdy kierowca trzyma sie prawej strony drogi i to samo robi nadjeżdżajacy z naprzeciwka - trzyma się prawej krawędzi drogi od swojej strony. Obaj jadą zgodnie z kierunkiem pasów ruchu na drodze, czyli zgodnie z kierunkiem drogi.
Tylko tyle,że ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym....o kierunku ruchu czy jazdy nic nie zauważyłem.Mogłabyś wspomóc kolegów i podkreślić te frazy o których tak zapamiętale piszecie
Najpierw opanuj kierunek ruchu na drodze - na razie na prostej; a jak zaczniesz go odróżniać od kierunku jazdy pojazdu; gdy załapiesz, jaka jest różnica pomiędzy statyczną drogą a poruszającym się pojazdem, to się zgłoś.
ruch odbywający się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym jest zgodny z ruchem prawostronnym. To tylko organizacja ruchu.Teraz podam wam przykład ( wybaczcie ,że zmuszam do myślenia) z Wysp..ruch lewostronny i ruch odbywający się wokół wyspy dokładnie zgodny z ruchem lewostronnym
Nie, no; dla mnie bomba!
w kraju z ruchem prawostronnym, ruch na rondzie jest zgodny z ruchem prawostronnym , podczas w kraju z ruchem lewostronnym, ruch na rondzie jest zgodny z ruchem lewostronnym.
Ale skoro już zmusiłeś mnie do myślenia, to zwracam uwagę, że w naszym kraju ruch na każdym skrzyżowaniu jest zgodny z ruchem prawostronnym, podczas gdy na Wyspie ruch na każdym skrzyżowaniu jest zgodny z ruchem lewostronnym.
Jak ci pewien obszar nazwali konkretnym określeniem to nagle z tego powstała jedna całość ze względu na PoRD
?Możesz mi pokazać linie międzyskrzyżowaniowe na obwiedni ronda Mogilskiego?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 12 czerwca 2015, 23:04

szymon1977 napisał(a):Po polsku PoRD napisano - po polsku nalezy go czytac.
No to czytaj po polsku i wskaż w końcu ,gdzie jest napisane o kirunku jazdy w paragrafie 36.
Obawiasz sie, ze tresci odczytane z PoRD przez Ciebie okaza sie byc sprzeczne z odczytanymi przez poloniste?
Absolutnie. Jeśli takiwybitny polonista jak ty jest taka ofiara losu,że sadzi takie błędy ortograficzne to nie widzę przesłanek, aby miał pojęcie o czymś innym.
A ty nie masz pojęcia, ani o polskim, ani o PoRD.
Mi nie wierzysz to zapytaj polonisty czy na znaku c-12 kierunek ruchu pokazano.
Z ciebie to mam ubaw po pachy z resorakiem lub skarpetkami.
A żaden polonista nie jest mi potrzebny aby odróżnic na podstawie przepisów pojęcie ruchu i kierunku ruchu.
Wykaz, ze samochod ktory jedzie moze nie miec kierunku jazdy to poszukam.

Pytam o własny kierunek jazdy na skrzyżowaniu. Co jakiś raz przytaczasz ten bzdet.No to czekam na poparcie tego przepisem, bo nie moge jakoś znaleźć.
Konkretne miejsce..masz problem ze zrozumieniem ?
=============================================
kg1956 napisał(a):C-12 wskazuje jeden z dwóch możliwych kierunków objazdu wyspy. Albo z lewej albo z prawej. Akurat z naszego C-12 wynika, że należy jechać w kierunku pokazanym na znaku (czyli wyspa z lewej). Czy można inaczej to rozumieć? :hmm:

Jak widać po wypocinach szoferaemeryta i wybitnego polonisty szymona oraz specjalistki od prawa budowlanego sankili...można :lol:
=============================================
tomekkoz napisał(a): Zatem kierunek objazdu to kierunek jazdy dookoła (wyspy).

Jakoś dalej nie widzę potwierdzenia w przepisach,że c-12 wskazuje kierunek jazdy poza twoimi teoriami. Przepisy nie docierają ?
Wynika znacznie więcej - na skrzyżowaniu (również na prawym pasie)można jechać dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Z przepisów i podanych publikacji wynika zupełnie co innego. Nie potrafiłeś do tej pory zanegować Art 22, znaków F-10 i F-11, skrzyżowania z paragrafu 36.
Gdybyś zacytował coś więcej niż "ruch się odbywa" to zauważyłbyś, że na końcu zdania wspomina się o kierunku wskazanym na znaku.
Cytuje to co skrzętnie pomijasz, aby udowodnić,że " w kierunku" dotyczy kierunku ruchu lub kierunku jazdy.
Podałem ci przykład z Art 16, gdzie twoje "wszystko to samo" okazało sie kuriozalne.
Dobierasz sobie wyrywkowo poszczególne określenia z przepisów.
Uznaję ten bełkot za brak sensownej odpowiedzi.
Za bełkot uznajesz zacytowane przepisy, które obnażają twoja dziecinadę pt pojazd jedzie to ma kierunek jazdy ?
Spróbuj jeszcze raz
Na razie wystarczy to..i tak nie mozesz sobie merytorycznie z tym poradzić.
tomekkoz napisał(a):Zauważyłem.

Szkoda ,ze nie chcesz zauważyć przepisów.Dalej czekam na wskazanie i podkreślenie kierunku jazdy w paragrafie 36.
W temacie wymyslania skontaktuj sie ze specjalistą od "dobrowolnego rzeczywistego własnego kierunku jazdy na skrzyżowaniu resorakiem bo widać" ponoć jest to bezpośrednie odniesienie sie do PoRD. :hmm:
Takie osoby powinny mieć zakaz wypowiadani się na forum bo poziom ich wiedzy jest żenujący.
Nie rozumiem zupełnie dlaczego sie czepiłeś szymona...powinieneś zacząć od siebie.
============================================
szymon1977 napisał(a):
kg1956 napisał(a):Czy można inaczej to rozumieć?
Mozna, mozna... nawet trzeba. Strzalki na c-12 pokazuja, ze ogol uczestnikow ruchu na skrzyzowaniu (czyli te pojazdy, ktore juz wjechaly a jeszcze nie zjezdzaja, kolumna pieszych ktora juz weszla a jeszcze nie schodzi, stado kangurow, ktore juz wskoszylo a jeszcze nie zeskakuje) kreci sie wokol wyspy w kolko w kierunku przeciwnym do ruchu wskazowek zegara. Jedni wjezdzaja, drodzy zjezdzaja a ogol sie kreci.
Powtórzyłeś to co napisał kg... w czasie zmiany kierunku jazdy bądź jej braku pojazdy przejeżdżające przez skrzyżowanie( będące na nim) stosują się do organizacji ruchu wskazanej na C-12
===========================================
tomekkoz napisał(a):Ogólnie na rondach obowiązuje §36.1 który pozwala jechać dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku c-12.

Natomiast jeżeli organizacja ruchu ma odbiegać od powyższej, stosuje się wokół wyspy dodatkowe znaki P-8 i F-10.

O kurcze..ale polewka. :lol: A to gdy są dodatkowe znaki to wyspę objeżdża sie wbrew c-12 ? :lol: :lol: :lol:
Jeśli organizacja ruchu odbiega od powyższej ( wskazanej na C-12) to pozostaje tylko druga możliwość...po angielsku :spoko: :lol: Miszczu logiki...
A kto powiedział, że odwołuje?

C-12 obowiązuje nadal, tylko na tej części skrzyżowania na której da sie go stosować w zgodzie z F-10 i P-8.

A co za miszczu napisał powyżej ???
Natomiast jeżeli organizacja ruchu ma odbiegać od powyższej,
:spoko:
A gdzie jest napisane, że c-12 obowiązuje tylko na kawałku skrzyżowania ? Po minięciu pierwszego wlotu może zwracasz ? :lol:
Ktos tu pisał o zakazie pisania..jesteś pierwszy..nawet przed szymonem. :D
==========================================
szymon1977 napisał(a):Ale to warszawska specjalnosc stosowanie sie do "zasad przejazdu przez skrzyzowanie", ktorych w PoRD nie ma. Na mini tak, na kwadratowym siak, na rondzie-lotnisku inaczej, a na rondzie ze strzalkami - zgodnie ze strzalkami.

.

Zacytować ci jeszcze raz paragraf o F-10 i F-11..wtedy zobaczysz,że jednak jest.
Na mini tak, na kwadratowym siak, na rondzie-lotnisku inaczej, a na rondzie ze strzalkami - zgodnie ze strzalkami.
Możesz wskazać różnicę w kierunkach jazdy pomiędzy przejazdem przez poszczególne ronda ? Na każdym z wymienionych ( poza lotniskami, które są sprzeczne z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych dróg) sposóbprzejazdu jest zgodny z Art 22 lub gdy są znaki F-10 lub F-11, zgodnie z tymi znakami, które nie są sprzeczne z Art 22.
Po raz kolejny mam ci cytować przepisy ?
Nie widze zadnej zaleznosci pomiedzy strzalkami na c-12 a strzalkami na f-10/p-8.
Bo te drugie dotyczą kierunku jazdy. Ale tu oczywiście mijasz sie z prawdą. całe twoje słowotwórstwo jest ukierunkowane na kierunki jazdy wskazane na c-12.
juz ci raz wypunktowałem...mogę to zrobić jeszcze raz, bo jak zwykle nie zauważasz niewygodnych kontrargumentów.
Na rondzie pierscieniowym sie nie da ale przez owszem. A strzalka przed rondem nie oznacza "ktorym pasem na skrzyzowaniu" a "z ktorego pasa przez skrzyzowanie".

Nie zapominaj o Art 22.5 , który zobowiązuje ciebie do sygnalizacji od zamiaru do końca manewru
Wjeżdżasz na rondo lewym pasem z lewym kierunkowskazem i chcesz kontynuować manewr do jego zakończenia prawym pasem ? gdzie ciebie tak nauczyli?
Strzalki na skrzyzowaniu by Ci wszystko rozjasnily.
jesteś zbyt ubogi w wiedzę , aby zrozumieć, że na skrzyzowanie wjeżdża sie z kilku stron i ich malowanie na obwiedni w taki sposób jak sobie wyobrażasz( P-8a, czyli droga jednokierunkowa :lol: ) byłby kretynizmem. Tylko resorak mógłby pomóc..i piaskownica na środku.
szymon1977 napisał(a):Na skrzyzowaniu jade pasem, ktory prowadzi tam gdzie jade. A jak na niego nie wjade bezposrednio z pasa, z ktorego moge jechac tam gdzie jade to przejezdzam z pasa na pas. Robie to zgodnie z PoRD.
Nie robisz tego zgodnie z PoRD Art 22.5.
Podaj w końcu ten przepis o kierunku jady na skrzyzowaniu, który teraz też lansujesz w innej formie. Długo jeszcze mamy czekać?
I nie będziemy jeździć przez skrzyzowanie niezgodnie z Art 22 tylo z tego powodu,że nie ogarniasz tematu i musisz sobie wyprostować rondo. :lol:
Ostatnio zmieniony piątek 12 czerwca 2015, 23:08 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez dylek » piątek 12 czerwca 2015, 23:07

sankila napisał(a):Możesz mi pokazać linie międzyskrzyżowaniowe na obwiedni ronda Mogilskiego?

Nie do końca kumam tą nowomowę, ale idąc jej tropem zapytam :
Czy te ZNAKI PIONOWE są wewnątrzskrzyżowaniowe ?
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 12 czerwca 2015, 23:07

sankila napisał(a):Kierunek ruchu na drodze, to...
Na drodze dwokierunkowej laczacej A i B:
1. Od A do B.
2. Od B do A.
sankila napisał(a):Przeciwny do czego...
Do kierunku w jakim jechal do tej pory:
1. Jechal od A do B jedzie od B do A.
2. Jechal od B do A jedzie od A do B.
.....
dylek napisał(a):Konkluzja:
zbyt trudne...bo dalej kociokwik.
Skoro moja odpowiedz jest dla Ciebie za trudna i nazywasz ja kociokwikiem to jak tylko obejze sytuacje na kompie to Ci opisze jak sie w niej odnalezc.

A moze wrzucisz obrazki z oznakowaniem przed, na i przebiegiem linii?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » piątek 12 czerwca 2015, 23:08

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a):Pojazd na drodze dwukierunkowej może zmienić kierunek jazdy na przeciwny.
Przeciwny do czego - do kierunku pasów ruchu na drodze?

Przeciwny do stażnika miejskiego. :lol:
To oczywiste, że do dotychczasowego kierunku j.
sankila napisał(a):
szerszon napisał(a):Droga poprzeczna też może być dwukierunkowa
to znaczy jaka - pasy ruchu leżą wzdłuż i pasy ruchu leżą w poprzek? A może się dzielą na pasy do jazdy w lewo i w prawo?

Nigdy nie słyszałaś o drodze dwukierunkowej? Ciekawe. Chyba takich jest najwięcej. :!:
Nie powiesz, że nie ma pasów do jazdy w lewo lub w prawo. Nawet są do jazdy na wprost. :P
Najpierw opanuj kierunek ruchu na drodze - na razie na prostej; a jak zaczniesz go odróżniać od kierunku jazdy pojazdu; gdy załapiesz, jaka jest różnica pomiędzy statyczną drogą a poruszającym się pojazdem, to się zgłoś.

Statyczna droga. Nowe pojecie PoRD. :lol:

Możesz mi pokazać linie międzyskrzyżowaniowe na obwiedni ronda Mogilskiego?

Aaa, jeszcze jedno nowe pojęcie z PoRD -"linie międzyskrzyzowaniowe". :lol:
Tak, jak nie widziałaś drogi dwukierunkowej, tak nic nie wiesz o zespołach skrzyżowań (kilka skrzyżowań w bliskim sąsiedztwie).
Mogę Ci podać wiele przykładów takich zespołów skrzyżowań.
szerszon napisał(a):A gdzie jest napisane, że c-12 obowiązuje tylko na kawałku skrzyżowania ?

A wcześniej pisał, że ruch odbywa się na całym skrzyżowaniu. :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » piątek 12 czerwca 2015, 23:14

Nawet jezeli zespoly skrzyzowan wystepuja "w przyrodzie" to w PoRD ich nie ma. A wiec z punktu widzenia zachowan kierujacego sa one bez znaczenia. Nalezy je traktowac jak osobne skrzyzowania polaczone drogami.
szymon1977

Postprzez papadrive » piątek 12 czerwca 2015, 23:17

szymon1977 napisał(a):Nawet jezeli zespoly skrzyzowan wystepuja "w przyrodzie" to w PoRD ich nie ma. A wiec z punktu widzenia zachowan kierujacego sa one bez znaczenia. Nalezy je traktowac jak osobne skrzyzowania polaczone drogami.

Czy ja twierdzę coś innego przez to, że uznaję takie twory?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » piątek 12 czerwca 2015, 23:22

Dopoki pomijasz ich istnienie i traktujesz jak osobne skrzyzowania polaczone drogami to jest ok.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 12 czerwca 2015, 23:25

sankila napisał(a):Przeciwny do czego - do kierunku pasów ruchu na drodze?

A to pasy mają kierunek jazdy ? :lol:
Dlaczego jesteś uparta i nie zastosujesz się do mojej rady, czyli nie nauczysz sie przepisów ?
Kierunek ruchu na drodze, to kierunek pasów ruchu na drodze - a pasy biegną wzdłuż drogi.

Pisałem o kierunku jazdy :lol: Nie ogarnęłaś jeszcze ? To jak ty chcesz dyskutować o przepisach?
Obaj jadą zgodnie z kierunkiem pasów ruchu na drodze, czyli zgodnie z kierunkiem drogi.
I obaj pomimo że jadą w przeciwnych kierunkach maja ten sam kierunek jazdy..względem drogi, a nie względem siebie..to troskę wyższy poziom, którego nie możesz zrozumieć. jak ty zdałaś prawo jazdy ? Ach te testy zakuć zdać zapomnieć...a potem sie tu taka popisuje... :lol:
Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo jesteś tak bezczelna jak niedouczona.Pisałem o drodze dwukierunkowej, gdzie pojazd może mieć kierunek jazdy zarówno na wprost jak i moze zawrócić. Na skrzyzowniu dochodza opcje zmiany kierunku jazdy w prawo lub w lewo.Tylko nie według ciebie :lol:
A różnicę w połapaniu sie zaproponuj tomkowikozie i szymonowi...niezła z was trójca :lol:
Nie, no; dla mnie bomba!

Zrozumiałaś w koncu ? czy ktos ci podpowiedział ?
czy w takim układzie , gdy dla niektórych wszystko jest tym samym przejazd przez skrzyzowanie oznaczone C-12 na wprost w Polsce jest innym kierunkiem jazdy niz na Wyspach ?
Według trójcy chyba tak. :wink:
Możesz mi pokazać linie międzyskrzyżowaniowe na obwiedni ronda Mogilskiego?
A możesz mi pokazać przepis o stawianiu D-1 na powierzchni skrzyzowania w dodatku o ruchu okrężnym ? :lol:
Do ksiązek trollu.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze