Pomożecie ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pomożecie ?

Postprzez kg1956 » piątek 12 czerwca 2015, 07:37

Właściwie o czym ta dyskusja? Czy możemy oślepić pojazd przed nami? Myślę, że nie. Co najwyżej kierującego, jeśli jest w pojeździe.
kg1956

Postprzez LeszkoII » piątek 12 czerwca 2015, 10:16

kg1956 napisał(a):Właściwie o czym ta dyskusja?
O tym, że nie trzeba zauważyć pojazdu poruszającego się z przeciwka, żeby mieć obowiązek przełączenia świateł. Wystarczy, że kierujący zidentyfikuje, że pojazd zbliża się z przeciwka - może to uczynić nie widząc pojazdu.

Zresztą pojazd może stać albo nadjeżdżać. Może być w nim kierujący albo nie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 12 czerwca 2015, 11:27

Ojacie. No ale przecież te testy mają być do rozwiązania bez problemu dla kogoś kto wie jak się bezpiecznie na drodze zachować, a nie rozkładanie wszystkiego na części pierwsze jak my to na forum tutaj robimy :D
Ja bym takie pytanie ułożył mnie więcej w tym stylu:
W jakich okolicznościach należy światła drogowe zmienić na światła mijania?
A. W momencie gdy wjeżdżasz w obszar zabudowany.
B. Jeśli przypuszczasz, że możesz oślepić kierującego pojazdem, który jedzie przed Tobą w tym samym kierunku.
C. Podczas jazdy w terenie zalesionym, gdyż może to oślepiać dziką zwierzynę.
lith

Postprzez jasper1 » piątek 12 czerwca 2015, 12:48

^^ Widzę, Lith, że wracasz do pomysłu na test wielokrotnego wyboru, jako skutecznej metody sprawdzania wiedzy. :D
Jestem za, nie wiem tylko co na to zdający. :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » piątek 12 czerwca 2015, 13:13

Lith napisał(a):A. W momencie gdy wjeżdżasz w obszar zabudowany.
B. Jeśli przypuszczasz, że możesz oślepić kierującego pojazdem, który jedzie przed Tobą w tym samym kierunku.
C. Podczas jazdy w terenie zalesionym, gdyż może to oślepiać dziką zwierzynę.
B 8) Zdałem?
Egzamin z wiedzy teoretycznej powinien być ustny(15 minutowy), tak jak na maturze, jak na studiach; a przebieg egzaminu nagrywany. Kompetencje sprawdzane co jakiś okres.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 12 czerwca 2015, 14:03

@jasper1
Nie wiem gdzie tu widzisz wielokrotny wybór ;)

@LeszkoII
Nie widzę tego :D W jakim państwie są takie egzaminy na prawko i się sprawdzają? Pomijając 'ustny' na posterunku policji w Rosji, gdzie jedynym problemem jest uzbieranie wystarczającej ilości rubli ;)
lith

Postprzez jasper1 » piątek 12 czerwca 2015, 17:30

No, faktycznie, nie widzę, :lol: , ale jakoś się zasugerowałam tym A, B, C, tuż po tym, jak przeglądałam pytania z ministerialnej bazy, gdzie ciągle mi wyskakiwały te na Tak lub Nie. :)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze