tomekkoz napisał(a): Oczywistym jest, że gdy mówimy o kierunku w kontekście jadącego auta chodzi o kierunek jazdy.
Zwrócę ci uwagę, że to nie przedszkole tylko dyskusja o PoRD.
Kłam twemu stwierdzeniu zadaje pierwsze lepsze rondo turbinowe,gdzie pojazd jadąc na wprost, czyli jego kierunek jazdy jest na wprost( F-10), a tor jazdy nie jest w linii prostej. Czyli fałszywym stwierdzeniem jest ,że pojazd ma taki kierunek jazdy, gdzie akurat jedzie. Również ci to pokazałem na zwykłym skrzyżowaniu X ze znakiem F-10 i tabliczką T-18. Twoim jedynym argumentem w odpowiedzi jest twoje przekonanie , "bo widać" i bardzo ogólna definicja kierunku.
To trochę za mało.
A to na rondzie turbinowym pojazd nie jedzie, że nie ma kierunku jazdy? Twierdzenie, że na skrzyżowaniu pojazd nie ma kierunku jazdy to kolejny z twoich niczym nie potwierdzonych bełkotliwych wymysłów.
Masz taką samą szansę jak szymon i podać przepis o "KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU jako samodzielnym bycie.
Pojazd przejeżdża przez skrzyżowanie typu rondo turbinowe, a kierunki przejazdu przez skrzyżowanie są określone oznakowaniem pionowym( F-10) i poziomym( P-8x)
W czasie przejazdu przez skrzyżowanie pojazd może zmieniać kierunek jazdy( czyli po przejechaniu skrzyżowania skręcić w drogę poprzeczną bądź zawrócić), albo przejechać je bez zmiany kierunku jazdy( i o dziwo tor jazdy nie jest w linii prostej, co burzy twoją koncepcję.
Twierdzenie, że na skrzyżowaniu pojazd nie ma kierunku jazdy to kolejny z twoich niczym nie potwierdzonych bełkotliwych wymysłów.
Masz szansę udowodnić to konkretnym przepisem mówiącym o kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Na razie poza odzywkami na poziomie równym twojej wiedzy nie przedstawiłeś żadnego przepisu.
Nie potrafiłeś w dyspozycji znaku C-12 podkreślić frazy o "kierunku jazdy"
A odbywający się ruch to nie są jadące pojazdy?
Jadące. I wskaż teraz jaki kierunek jazdy ma "jadący" pojazd w ruchu dookoła wyspy.
Żeby odbronić swoją durnowatą teorie jazdy po rondach, wymyślasz własne definicje ( których nawet nie jesteś w stanie napisać..

), własne pojęcia, zaprzeczasz znaczeniu oczywistych pojęć i nie jesteś w stanie podać podstaw prawnych dla swoich durnot.
Do tej pory nie byłeś w stanie udowodnić wyższości swojego punktu widzenia.
Te moje "własne" definicje to Art 22
Paragraf 72
§ 72. 1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 „kierunki na pasach ruchu” wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
2. Umieszczony nad pasem ruchu znak F-11 „kierunki na pasie ruchu” wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z pasa ruchu, nad którym znak został umieszczony.
i paragraf 87 o znakach poziomych, które współgrają ze znakami pionowymi( F-10 i F-11)
87. 1. Znaki: 1) P-8a „strzałka kierunkowa na wprost”, 2) P-8b „strzałka kierunkowa do skręcania”, 3) P-8c „strzałka kierunkowa do zawracania” oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.
Widzisz wytłuszczone pojęcie "kierunku jazdy " ?
A co ty masz do zaproponowania ?
Dlaczego po raz kolejny pytam sie z czym do ludzi?
Z przepisami, które podałem powyżej. A ty ?
Jak ty chcesz dyskutować o kierunku jazdy jak nawet nie wiesz co to jest?
Napisałem ci parę postów wcześniej. Tak samo zrozumiałeś jak tekst interpelacji, tak samo jak widzisz "kierunek jazdy" w dyspozycji C-12, tak samo jak odniosłeś się do opinii KRA opartej bezpośrednio na przepisach Art 2.10) i Art 22...
Rondo turbinowe to rondo gdzie ruch jest dodatkowo skanalizowany znakami poziomymi i pionowymi. Nie widać?
Widać. Tak samo jak widać,że jest to "sprzeczne" z twoim pojęciem "kierunku jazdy" wskazanym na C-12. Strzałki kierunkowe na rondzie turbinowym są aż tak bardzo sprzeczne z Art 22 ? Są jego odzwierciedleniem. Nie spotkałem się jeszcze z z tak oznakowanym rondem turbinowym, aby była możliwość zawracania pasem zewnętrznym, a z pasa wewnętrznego tylko skręt w prawo.
Żaden z was nie jest w stanie podać odpowiednich przepisów i usiłuje przekazać coś , czego nie ma. Tak jak z kierunkiem jazdy na C-12, gdzie jest napisane o ruchu odbywającym się...co z kierunkiem jazdy nie ma nic wspólnego, ponieważ nie potrafisz tego wskazać.