Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » czwartek 04 czerwca 2015, 00:51

szymon1977 napisał(a):Dlaczego lewym a nie dlaczego z lewego.

Ty coś ode mnie chcesz ?
Przecież ostatnio jak dyskutowaliśmy ...to skończyło się jak zwykle...podkuliłeś ogon, udałeś, że nie ma pytania i mnie zlałeś... a teraz niby nic znów zaczynasz podchody ?
Dorośnij...bo mi się nie chce kolejny raz powtarzać tego samego procederu.
Piaskownica lepszym miejscem na taką dziecinadę.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » czwartek 04 czerwca 2015, 00:58

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):DLACZEGO będąc na skrzyżowaniu oznaczonym poniższym znakiem na prawym pasie ruchu,
NIE MOGĘ odbyć ruchu dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12,
zgodnie z dyspozycją tego znaku - §36.1.????????????

Na skrzyżowaniu ...? prawym pasem...? przy braku odmiennej od ogólnej organizacji ruchu strzałkami P-8x oraz F-10..? możesz ... w prawo oraz na wprost - te kierunki również są wokół wyspy jak na C-12 pokazano. Natomiast w lewo/zawracanie to z lewego pasa.
To właśnie wynika z art.22 ... co tu wyjaśniać ?

Art. 22 nie ma tu znaczenia. Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5, a z dyspozycji znaku wynika, że MOGĘ.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 czerwca 2015, 00:59 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » czwartek 04 czerwca 2015, 00:59

.to skończyło się jak zwykle.

Ale to norma. Na swoje pytanie też nie mam odpowiedzi. A niby szanowny user zawsze sie odnosi bezpośrednio do PoRD.
Tak samo jak nie dostałem odpowiedzi na temat dwóch pasów zewnetrznych i dalej nie mam wskazanego w dyspozycji C-12 kierunku jazdy.
tomekkoz napisał(a):[
Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5.

Zgadza sie. Należy podczas przejazdu mieć wyspę po właściwej stronie.
Co prawda nie widzę sprzeczności C-12 z art 16 ( konkretnie z ruchem prawostronnym)..ale skoro tak lubisz...
A co do Art 22...zgubiłeś link do opinii KRA ? :eek2:
czy w końcu wskażesz ten kierunek jazdy przy C-12 ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » czwartek 04 czerwca 2015, 01:03

szerszon napisał(a):
.to skończyło się jak zwykle.

Ale to norma. Na swoje pytanie też nie mam odpowiedzi. A niby szanowny user zawsze sie odnosi bezpośrednio do PoRD.
Tak samo jak nie dostałem odpowiedzi na temat dwóch pasów zewnetrznych i dalej nie mam wskazanego w dyspozycji C-12 kierunku jazdy.

O dwóch pasach zewnętrznych pisałeś ty i twój poseł.

Możesz się wykazać i odpowiedzieć na pytanie?
tomekkoz napisał(a):Może mi ktoś z szanownych "Warszawiaków" wytłumaczyć w końcu
DLACZEGO będąc na skrzyżowaniu oznaczonym poniższym znakiem na prawym pasie ruchu,
NIE MOGĘ odbyć ruchu dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12,
zgodnie z dyspozycją tego znaku - §36.1.????????????

Obrazek
tomekkoz

Postprzez dylek » czwartek 04 czerwca 2015, 01:06

tomekkoz napisał(a):Art. 22 nie ma tu znaczenia. Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5.

Gdzie tu widzisz sprzeczność ?
Przecież ci napisałem : jadąc prawym pasem prosto czy w prawo - jedziesz zgodnie z C-12 .

Jeśli tak pojmujesz zapisy ustawy jak zaprezentowałeś to małe pytanie... samodzielne C-12 bez A-7 i linie na obwiedni pierścieniowo.
Ustąpisz wjeżdżającemu na rondo z prawej, czy też znak poziomy (linia) odwoła ci ten zapis ustawy, bo znaki ponad przepisem (ty jedziesz sobie wyznaczonym pasem a on chce nań wjechać) ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 04 czerwca 2015, 01:06

O dwóch pasach zewnętrznych pisałeś Ty intwój poseł.
Nie, trollu...to ty wykazałeś sie umiejętnością czytania ze zrozumieniem.
Prosiłem o wskazanie w interpelacji tekstu o dwóch pasach zewnętrznych. Nie potrafiłeś tego zrobić..piszesz nieprawdę i unikasz odpowiedzi...norma.
Czy juz znalazłeś kierunek jazdy przy C-12..prawym pasem w dodatku ?
Co do pytania..przecież ci napisałem...nie rozpoznałeś swojego tekstu, gdy go cytowałem,żebyś nie miał wątpliwości ? Bardzo możliwe..przy twoim czytaniu ze zrozumieniem.

dylek napisał(a):[

Jeśli tak pojmujesz zapisy ustawy jak zaprezentowałeś to małe pytanie... samodzielne C-12 bez A-7 i linie na obwiedni pierścieniowo.
Ustąpisz wjeżdżającemu na rondo z prawej, czy też znak poziomy (linia) odwoła ci ten zapis ustawy, bo znaki ponad przepisem (ty jedziesz sobie wyznaczonym pasem a on chce nań wjechać) ?
Obawiam się,że pytanie zostanie niezauważone. :)
A dobre jest.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 04 czerwca 2015, 01:34

Ale to pytanie odnosnie Waszej teorii. Z lewego - wiadomo. Ale dlaczego lewym?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » czwartek 04 czerwca 2015, 01:36

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Art. 22 nie ma tu znaczenia. Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5.

Gdzie tu widzisz sprzeczność ?
Przecież ci napisałem : jadąc prawym pasem prosto czy w prawo - jedziesz zgodnie z C-12

Zgodnie z dyspozycją znaku C- 12 mogę na prawym pasie odbyć ruch doodoła wyspy w kierunku, tak jak pokazują strzałki na C-12, a ty mi tu wyskakujesz, że tylko prosto i w prawo.... :lol:
Obrazek
Udajesz Dylek, że nie rozumiesz pytania? Już nie rób z siebie "szerszona"... :lol: :lol:
dylek napisał(a):Jeśli tak pojmujesz zapisy ustawy jak zaprezentowałeś to małe pytanie... samodzielne C-12 bez A-7 i linie na obwiedni pierścieniowo.
W takich przypadkach linie powinno malować się od wlotu na rondo, a linie warunkowego zatrzymania(P-13) na jezdni wokół wyspy.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » czwartek 04 czerwca 2015, 01:42

Ogolnie rzecz biorac to kazdym pasem mozna jechac w te strone, w ktora on prowadzi. Przyjmujac teorie warszawska na klasycznym rondzie pierscieniowym mamy wiec dwa pasy do skrecania w lewo. Skoro zaden przepis nie zobowiazuje SKRECAJACEGO zblizyc sie do... wszystko pasuje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » czwartek 04 czerwca 2015, 09:26

tomekkoz napisał(a):Art. 22 nie ma tu znaczenia. Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5, a z dyspozycji znaku wynika, że MOGĘ.

Z dyspozycji znaku C-12 wynika jedynie to, że podczas przejazdu przez skrzyżowanie, masz się poruszać po właściwej stronie wyspy. Nic więcej.
C-12 nie anuluje art.22. To znaki F-10 i P-8x, które mogą ustalić inny, niż ogólne przepisy, sposób pokonania SoRO i pozwolić Ci (ewentualnie) na jazdę w lewo z prawego pasa. Tak mogłoby być, gdyby nie było możliwości zjazdu z ronda w 1 i 2 wylot (dochodzące ulice jednokierunkowe).
szymon1977 napisał(a): Skoro zaden przepis nie zobowiazuje SKRECAJACEGO zblizyc sie do... wszystko pasuje.
.
Brak znaków określających inny sposób przejazdu przez skrzyzowanie ( F-10, P-8x), zobowiązuje Cię do zastosowania się do art.22.
Ile trzeba o tym pisać, aby dotarło. :wow:
====
Do Szoferka.
Uczepiłeś się, jak dziad figury w Boże Ciało, o zawracaniu, jako podwójny skręt w lewo.
Nie ma w art.22.2 mowy o zawracaniu, bo ten manewr może być wykonywany na kilka sposobów, a jednym z nich jest związany ze skrętem w lewo. Rozpoczyna się od takiego skrętu. Dla swojego dobrego samopoczucia, możesz sobie to zawracanie podzielić na 2, 3, 5... czy jescze więcej skrętów w lewo. Nawet na 180, po jednym stopniu na każdy skręt.
Ale zawracanie jest odrębnym manewrem. W art.22.6 nie napisano :"zabrania się dwóch skrętów w lewo...", tylko: "zabrania się zawracania...".
Nie zdziw się, jak sobie skręcisz dwa razy w lewo za znakiem B-23 i zauważy to pan w białej czapce. I nie będzie to, bynajmniej, piekarz. :lol:
Nawet w wojsku ( gdzie jest h...wo, ale jednakowo :( ), jest "W lewo zwrot" i "W tył zwrot". Obie komendy wykonywane przez lewe ramię. A nie "Dwa razy w lewo zwrot". :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez tomekkoz » czwartek 04 czerwca 2015, 09:58

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Art. 22 nie ma tu znaczenia. Należy stosować się do dyspozycji znaku zgodnie z art. 5, a z dyspozycji znaku wynika, że MOGĘ.
Z dyspozycji znaku C-12 wynika jedynie to, że podczas przejazdu przez skrzyżowanie, masz się poruszać po właściwej stronie wyspy. Nic więcej.

Chłopie czy ty nie umiesz czytać? Będę wklejal dyspozycję C-12, aż dotrze do łepetyn co tam napisano:

Obrazek

I pytanie: Czy będąc na skrzyżowaniu, na prawym pasie mogę odbyć ruch DOOKOŁA WYSPY w kierunku wskazanym przez strzałki na C-12, czyli zgodnie z dyspozycją znaku?
papadrive napisał(a):Brak znaków określających inny sposób przejazdu przez skrzyzowanie ( F-10, P-8x), zobowiązuje Cię do zastosowania się do art.22.

A ile trzeba pisać, żeby dotarło, że masz się zastosować do dyspozycji c-12?
tomekkoz

Postprzez papadrive » czwartek 04 czerwca 2015, 10:22

tomekkoz napisał(a): Będę wklejal dyspozycję C-12, aż dotrze do łepetyn co tam napisano:

Wklejaj. Tylko napisz, gdy Ci się Butapren skończy. Podrzucimy puszkę. :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 04 czerwca 2015, 13:21

papadrive napisał(a):Brak znaków określających inny sposób przejazdu przez skrzyzowanie ( F-10, P-8x), zobowiązuje Cię do zastosowania się do art.22.
Jezeli zamierzam skrecic a nie jezeli skrecam i z pasa a nie pasem. Wiec jezeli skrecam w lewo to nic nie stoi na przeszkodzie zeby to zrobic prawym pasem, ktory wlasnie w lewo prowadzi. Byleby z lewego pasa lub oznaczonego strzalka w lewo.
.....
dylek napisał(a):Ty coś ode mnie chcesz ?
Zacznij czytac.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » czwartek 04 czerwca 2015, 14:01

====
Do Szoferka.
Uczepiłeś się, jak dziad figury w Boże Ciało, o zawracaniu, jako podwójny skręt w lewo.
Nie ma w art.22.2 mowy o zawracaniu, bo ten manewr może być wykonywany na kilka sposobów, a jednym z nich jest związany ze skrętem w lewo. Rozpoczyna się od takiego skrętu. Dla swojego dobrego samopoczucia, możesz sobie to zawracanie podzielić na 2, 3, 5... czy jescze więcej skrętów w lewo. Nawet na 180, po jednym stopniu na każdy skręt.
Ale zawracanie jest odrębnym manewrem. W art.22.6 nie napisano :"zabrania się dwóch skrętów w lewo...", tylko: "zabrania się zawracania...".
Nie zdziw się, jak sobie skręcisz dwa razy w lewo za znakiem B-23 i zauważy to pan w białej czapce. I nie będzie to, bynajmniej, piekarz. :lol:
Nawet w wojsku ( gdzie jest h...wo, ale jednakowo :( ), jest "W lewo zwrot" i "W tył zwrot". Obie komendy wykonywane przez lewe ramię. A nie "Dwa razy w lewo zwrot". :wink:

To tylko wymysły teorii warszawskiej, a najważniejsze niespójne.
Lewe ramię? Zacytuj mi przepis w PoRD potwierdzający tę teorię.
Ile jeszcze o tym pisać by do pewnych osób dotarł.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 04 czerwca 2015, 17:12

szymon1977 napisał(a):Ale to pytanie odnosnie Waszej teorii. Z lewego - wiadomo. Ale dlaczego lewym?
Też już miałeś napisane w świetle Art 22.5. Dylek ma rację..dziecinada...
Jak tam z przepisem dotyczącym KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU ?
Ogolnie rzecz biorac to kazdym pasem mozna jechac w te strone, w ktora on prowadzi.
Ogólnie tak. Ale nie na skrzyżowaniu przy skręcie w lewo.
Przyjmujac teorie warszawska na klasycznym rondzie pierscieniowym mamy wiec dwa pasy do skrecania w lewo.
Warszawska teoria nie zakłada, że skrzyżowanie jest drogą jednokierunkową. :wink:
Warszawska teoria opiera się na fakcie określenia kierunku jazdy według wjazdu/zjazdu...czyli zgodnie z Art 22.
Skoro zaden przepis nie zobowiazuje SKRECAJACEGO zblizyc sie do... wszystko pasuje.
Art 22 dalej obowiązuje w treści zawartej w PoRD.
Zbliżając sie do skrzyżowania z zamiarem skrętu w lewo masz obowiązek zbliżyć się i zasygnalizować i zaprzestać niezwłocznie po zakończeniu.
Też już kiedyś nie potrafiłeś odpowiedzieć na pytanie jakim cudem wjeżdżając lewym pasem na rondo z lewym kierunkowskazem znajdujesz się na prawym pasie.
Jsszcze byłeś lepszy pisząc , że niezależnie od zjazdu , do którego się udajesz masz prawo wjechać prawym pasem wlotu. :lol:
Tak więc szymonie, nie męcz się ze swoimi odpowiedziami , które nadają się tylko do kosza tylko nadal czekam na przepis.
tomekkoz napisał(a):Chłopie czy ty nie umiesz czytać? Będę wklejal dyspozycję C-12, aż dotrze do łepetyn co tam napisano:

Ty na pewno nie umiesz... wklejaj ile chcesz. Tylko dalej nie potrafisz wskazać fragmentu dotyczącego kierunku jazdy
I pytanie: Czy będąc na skrzyżowaniu, na prawym pasie mogę odbyć ruch DOOKOŁA WYSPY w kierunku wskazanym przez strzałki na C-12, czyli zgodnie z dyspozycją znaku?

Zawsze będziesz dostawał trollu tę samą odpowiedź aż do czasu kiedy zrozumiesz,że za kierunki jazdy odpowiada Art 22, czy ewentualnie F-10 i P-8x, a dyspozycja znaku C-12 mówi tylko o ruchu odbywającym się ( ten istotny fragment pomijasz, trollu) w kierunku wskazanym...i nie ma tu mowy o kierunku jazdy. Nawet taki bystrzak jak ty nie potrafi tego wskazać.
A ile trzeba pisać, żeby dotarło, że masz się zastosować do dyspozycji c-12?
Przecież się stosuje..skręcając w lewo nadal w czasie jazdy po skrzyżowaniu podczas zmiany kierunku jazdy odbywa ruch się w kierunku wskazanym na znaku. Tak samo będzie i przy skręcie w prawo i tak samo będzie przy jeździe na wprost.

szoferemeryt napisał(a):To tylko wymysły teorii warszawskiej, a najważniejsze niespójne.
Lewe ramię? Zacytuj mi przepis w PoRD potwierdzający tę teorię.
Ile jeszcze o tym pisać by do pewnych osób dotarł.

Jest zezwolenie na zawracanie z pasa do skrętu w lewo...masz takie zezwolenie z pasa do jazdy na wprost lub skrętu w prawo ?
I jakie niespójne ? A twój kretynizm o dwóch skrętach w lewo to niby spójny ? Jak nie potrafisz zrozumieć czym jest zawracanie to tłumacz sobie..będzie ci lżej, ale publicznie wypadałoby to odnieść do jakiegokolwiek przepisu i zastanowić się nad kontrargumentami oponentów.
Ty tego nie potrafisz.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze