Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » sobota 30 maja 2015, 10:37

Masz rację....można się cały czas kręcić w kółko...bez zmiany....kręcić i kręcić...
Teraz udowadniaj, że tego przejścia z jechania prosto do kręcenia nie należy sygnalizować...bo każdy widzi jak się kręcić będziesz...
Co mi do tego, że jak już zaczniesz kręcić w kółko to nic nie zmieniasz... udowodnij, że kręcenie się w kółko to kontynuacja jazdy prosto bez zmiany czegokolwiek.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » sobota 30 maja 2015, 13:25

dylek napisał(a):Masz rację....można się cały czas kręcić w kółko...bez zmiany....kręcić i kręcić...
Teraz udowadniaj, że tego przejścia z jechania prosto do kręcenia nie należy sygnalizować...bo każdy widzi jak się kręcić będziesz...

No właśnie, każdy widzi, że wjeżdżasz na rondo i będziesz się kręcił zgodnie z C-12, to co chcesz sygnalizować? Sygnalizuje się zamiar, czyli jeżeli masz co najmniej dwie opcje i decydujesz się zmienić dotychczasowy kierunek jazdy.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » sobota 30 maja 2015, 13:27

I
Art. 22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
II
Art.22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Dlaczego te teksty niby z tej samej ustawy ale się różnią.
Dlaczego z tekstu Nr. II usunięto określenie „poza skrzyżowaniem”.
O czym to może świadczyć, a raczej świadczy.
Dlaczego użyto słowa wjeżdżającemu.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 30 maja 2015, 14:10

szoferemeryt napisał(a):Dlaczego te teksty niby z tej samej ustawy ale się różnią.
Bo napisano w nich co innego :) Wersji I nie znam, żeby kiedykolwiek funkcjonowała w Polsce. Jaki to ma związek z tematem?
tomekkoz napisał(a): Sygnalizuje się zamiar
To oczywiste. Problem w tym, że Tobie ten zamiar uchylają znaki drogowe, np. C-2, C-12. Błędny tok rozumowania, o czym świadczy choćby pewien stary przepis, na który się kiedyś powoływałeś:
"Par. 27. 2 (...)Nie wymaga się sygnalizowania zamiaru skręcenia w prawo przy wjeździe na skrzyżowanie dróg z ruchem okrężnym." (rozporządzenie ministrów komunikacji i spraw wewnętrznych z dnia 20 lipca 1968 w sprawie ruchu na drogach publicznych - rok 1968, Dz.U. nr 27 poz. 183)

Nie wiesz o czym piszesz, popełniasz wykroczenia jeżeli nie sygnalizujesz zamiaru zmiany kierunku jazdy w miejscu oznaczonym np. C-2.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 30 maja 2015, 14:31

szymon1977 napisał(a):Nie. Oznacza to, ze bez zmiany kierunku jazdy mozna jechac nie tylko w linii prostej..
szymonie !!! Brawo. czyli w końcu zrozumiałeś,że mogę przejechać "na wprost" przez rondo i moja jazda nie jest w linii prostej.
Tyle lat...aż sie wzruszyłem. :lol:
Zgodnie z ogolnym znaczeniem a nie Waszym wyimaginowanym.

Co tam ogólne..nasze jest oparte na PoRD. F-10 polecam..T-18 polecam...
I to pomimo istnienia kierunku jazdy na skrzyzowaniu.
A to już kretynizm..możesz wskazać , gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ?
Co jakiś czas powtarzasz tę bzdurę, a na moją gorącą prośbę o wskazanie, gdzie masz ten kierunek jazdy na skrzyżowaniu ( własny :lol: ) zawsze zmykasz z podkulonym ogonem i tak za miesiąc..tadam !!! szymon znowu ze swoim kretynizmem.
Chyba jesteś masochistą... :lol:
==================================
tomekkoz napisał(a):No właśnie, każdy widzi, że wjeżdżasz na rondo i będziesz się kręcił zgodnie z C-12, to co chcesz sygnalizować? Sygnalizuje się zamiar, czyli jeżeli masz co najmniej dwie opcje i decydujesz się zmienić dotychczasowy kierunek jazdy.
Każdy widzi, że zmieniając kierunek jazdy przejeżdżjąc przez skrzyzowanie musisz sie znaleźć na rondzie.
Poczytaj miszczu jeszcze raz co napisało KRA przy wjeździe na skrzyżowanie. :lol:
Pisząc o tradycyjnym rondzie mam cztery opcje.W prawo, prosto , w lewo i zawrócić..i za każdym razem będę w zgodzie z C-12( to ten od nakazanego kierunku jazdy :lol: ) mając w czasie wykonywania manewrów wyspe z odpowiedniej strony.
A...a zawracając pojadę tym drugim pasem zewnętrznym, który wśród normalnych i rozumiejących przepisy jest pasem wewnętrznym.
I nie ma czegos takiego jak "dotychczasowy" kierunek jazdy. To tak samo jak z pierwszeństwem..nie zmienia sie w trakcie jazdy po skrzyzowaniu...tak samo nie zmienia ci sie zamierzony kierunek jazdy z tego co powinieneś zasygnalizować zawczasu i wyraźnie.
Jestem pod wrażeniem kolejnych fantazji w twoim wykonaniu...tak jak głosi pewne powiedzenie...nie wiedziałem,że jest aż tylu...póki nie poznałem internetu.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 30 maja 2015, 16:32

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Dlaczego te teksty niby z tej samej ustawy ale się różnią.
Bo napisano w nich co innego :) Wersji I nie znam, żeby kiedykolwiek funkcjonowała w Polsce. Jaki to ma związek z tematem?

Ano, widać funkcjonowało jeśli usunięto.Nie widzisz związku z tematem? To normalne u ciebie.
Zadaje pytania po to by ci co uważają się za ekspertów mieli nad czym pomyśleć.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 30 maja 2015, 16:38

szoferemeryt napisał(a):widać funkcjonowało jeśli usunięto
Kiedy usunięto? Na jakich źródłach prawa się opierasz?
szoferemeryt napisał(a):Zadaje pytania po to by ci co uważają się za ekspertów mieli nad czym pomyśleć
Tutaj już nie ma nad czym myśleć, sprawa jest oczywista a że wątek stał się kabaretem wynika z argumentacji niektórych tu piszących :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » sobota 30 maja 2015, 22:34

szerszon napisał(a): nie zmienia ci sie zamierzony kierunek jazdy z tego co powinieneś zasygnalizować zawczasu i wyraźnie.
Jest coś w PRD o "zamierzonych kierunkach jazdy"?
Za dużo @szymona się naczytałeś? "Jak jadę z A do B, to kierunek jazdy AB"?

Po co mi informacja, skąd i dokąd zmierza kierujący? Mnie interesuje jedynie, z której strony (MOJEJ) nadjeżdża i w którą stronę skręci - a czy on jedzie "w swoje lewo" z południa na zachód, czy "swój na wprost" ze wschodu na zachód - wisi mi i powiewa.
Komu mam ustapić pierwszeństwa na skrzyżowaniu - nadjeżdżającemu z MOJEJ prawej strony, czy zamierzającemu pojechać w prawo? Nadjeżdżającemu z naprzeciwka, czy zamierzającemu przejechać na wprost?
A tak przy okazji: jeśli nie ma różnicy pomiędzy skrzyżowaniem prostym i rondem, jeżeli tak samo się wjeżdża i przejeżdza, to dlaczego inaczej się z nich zjeżdża?

Rys. pt.: co widziały moje gały (przy zjeździe ze skrzyżowania).
Obrazek

Na obu rysunkach jest użyty jeden lewy migacz, jeden prawy, jeden pojazd jedzie bez migacza. O ile na skrzyżowaniu jest to logiczne (kazdy pojazd nadjeżdża z innej strony), to jakim cudem, na rondzie, trzy pojazdy, jadące w tym samym kierunku, skręcające w tym samym miejscu, odmiennie sygnalizują? Na skrzyżowaniu widać wyraźnie, ze nadjeżdżający z lewej, skręca w moja stronę z prawym migaczem. Dlaczego więc na "identycznym" rondzie robią dyskotekę?
Mogę prosić o stosowne przepisy PRD?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » sobota 30 maja 2015, 23:00

sankila...niezbyt udana manipulacja.. Różnica w twoich przykładach wynika tylko i wyłącznie z szerokości pasa zieleni.
Porównaj rondo, które dałaś w zdjęciu z drogą o podobnej szerokości pasa zieleni do średnicy tego ronda....
I co ? Na obu przykładach w cudowny sposób skręcający w prawo będzie z prawym kierunkowskazem, a jadacy prosto i w lewo będą wyjeżdżać bez kierunkowskazu...
Albo odwrotnie...malutka wyspa, by było zbliżone rozdzielenie do tego co wkleiłaś po lewej (tu równe 0) ... I co ? Skręcający w prawo z prawym...jadacy prosto bez...a skrecającemu w lewo dokładnie sprawdzisz jak mu działa lewy kierunkowskaz...
A tak...tu lotnisko, tam kretowisko...ot miarodajne porównanie...
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 30 maja 2015, 23:27

sankila napisał(a):Jest coś w PRD o "zamierzonych kierunkach jazdy"?

Jest. Wynik to z Art 22. Mając zamiar skręcić w prawo masz się odpowiednio ustawić na drodze.
Po co mi informacja, skąd i dokąd zmierza kierujący?

A po to...
- wisi mi i powiewa.
Abyś mogła wiedzieć, czy ma ci wisieć i powiewać , czy też masz ustąpić pierwszeństwa, czy też masz pierwszeństwo. Gdybyś nie znała zamiarów to byś stała i czekała aż pusto będzie.
to jakim cudem, na rondzie, trzy pojazdy, jadące w tym samym kierunku, skręcające w tym samym miejscu, odmiennie sygnalizują?
To wynika z prostej dedukcji.. wjechały różnymi wlotami i tylko przez pewien odcinek skrzyżowania miały wspólny tor jazdy. Wiesz kiedy zaczyna się sygnalizację manewru a kiedy kończy ?

Art 22
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 30 maja 2015, 23:41

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a): nie zmienia ci sie zamierzony kierunek jazdy z tego co powinieneś zasygnalizować zawczasu i wyraźnie.
Jest coś w PRD o "zamierzonych kierunkach jazdy"?

Jest. Zamiar zmiany kierunku jazdy. Już sam zamiar masz sygnalizować, a nie samą zmianę.
Po co mi informacja, skąd i dokąd zmierza kierujący? Mnie interesuje jedynie, z której strony (MOJEJ) nadjeżdża i w którą stronę skręci - ...

Czy, aby to nie to samo?
Komu mam ustapić pierwszeństwa na skrzyżowaniu - nadjeżdżającemu z MOJEJ prawej strony, czy zamierzającemu pojechać w prawo? Nadjeżdżającemu z naprzeciwka, czy zamierzającemu przejechać na wprost?

A tak przy okazji: jeśli nie ma różnicy pomiędzy skrzyżowaniem prostym i rondem, jeżeli tak samo się wjeżdża i przejeżdza, to dlaczego inaczej się z nich zjeżdża?

To znaczy, jak inaczej? Tyłem? :lol:

Na obu rysunkach jest użyty jeden lewy migacz, jeden prawy, jeden pojazd jedzie bez migacza. O ile na skrzyżowaniu jest to logiczne (kazdy pojazd nadjeżdża z innej strony), to jakim cudem, na rondzie,...

Racz zauważyć, że rondo to również skrzyżowanie.
... trzy pojazdy, jadące w tym samym kierunku, skręcające w tym samym miejscu, odmiennie sygnalizują?

Opuszczają skrzyżowanie w tym samym kierunku, ale czy wjechali na nie z tego samego?
Na skrzyżowaniu widać wyraźnie, ze nadjeżdżający z lewej, skręca w moja stronę z prawym migaczem.

A skręcający w prawo z prawym.
Dlaczego więc na "identycznym" rondzie robią dyskotekę?

Tu też dyskoteka. 8)

Są, tylko zechciej je zastosować.
PS. Chol...a Szerszon mnie ubiegł. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 30 maja 2015, 23:48

PS. Chol...a Szerszon mnie ubiegł
Spoko...jak dwa razy przeczyta to może się utrwali. :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » niedziela 31 maja 2015, 09:39

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):widać funkcjonowało jeśli usunięto
Na jakich źródłach prawa się opierasz?

Opieram się na Ustawie PoRD, przed usunięciem.
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » niedziela 31 maja 2015, 10:08

dylek napisał(a):...udowodnij, że kręcenie się w kółko to kontynuacja jazdy prosto bez zmiany czegokolwiek.
Skad pomysl, ze to akurat prosto (lub w przyblizeniu) odbywa sie bez zmiany kierunku jazdy?

szerszon napisał(a):...mogę przejechać "na wprost" przez rondo i moja jazda nie jest w linii prostej.
Nic odkrywczego. Na wprost przez cos przejechac mozesz na nieskonczenie wiele sposobow, a tylko jeden z nich odbywac sie bedzie w linii prostej. Skad pomysl, ze wygibas, ktory wykonasz na skrzyzowaniu przejezdzajac na wprost przez to skrzyzowanie bedzie jazdą caly czas z tym samym kierunkiem jazdy? Jak w ruchu drogowym okreslic kierunek jazdy? W ktorym kierunku jadac mam caly czas ten sam kierunek jazdy?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 31 maja 2015, 11:29

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):...udowodnij, że kręcenie się w kółko to kontynuacja jazdy prosto bez zmiany czegokolwiek.
Skad pomysl, ze to akurat prosto (lub w przyblizeniu) odbywa sie bez zmiany kierunku jazdy?

Ty jak kosmita odpisujesz...wiesz chociaż o co w pytaniu chodziło ?

No tak sobie wymyśliłem, że dojazd do ronda jest prosto - nie może być ?
I wjeżdżając zmieniasz to prosto na "kręcąco"... same "kręcąco" oczywiście się nie zmienia i trwa póki się kręcisz - choćbyś i do wieczora tak popylał...
Wg naszego podejścia dojeżdżasz prosto i przed rondem już deklarujesz się kierunkowskazami gdzie zamierzasz przez nie przejechać.
W waszych teoriach dojeżdżasz, wjeżdżasz i jedziesz po rondzie bez zmiany kierunku, a ta nastąpi dopiero przy opuszczaniu ronda.
Pozostaje udowodnić , że kontynuacja jazdy sprzed ronda i na rondzie - że tu nic się nie zmianiało...więc nic migać nie musiałeś wjeżdżając.
Ponawiam pytanie po łopatologicznym wytłumaczeniu :
udowodnij, że kręcenie się w kółko to kontynuacja jazdy prosto bez zmiany czegokolwiek.
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze