Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » piątek 22 maja 2015, 21:58

szymon1977 napisał(a): wykaz ze
To nie ja prostuje rondo i nie na mnie spoczywa ciężar dowodu. Jeżeli się domagasz... to ok. 100 stron wcześniej znajdziesz to, czego chciałbyś się wreszcie nauczyć(pomijając swoje wpisy i aaklona).
szymon1977 napisał(a):Nie zapomnij zwrocic uwage, czyj kierunek ruchu pokazano na znakach d-3, c-12, t-18.
"Dookoła wyspy" nie jest kierunkiem ruchu na skrzyżowaniu. Strzałki symbolizują kierunek dookoła wyspy (prawostronny).

P.S. Coś cichutko siedzisz... takie lakoniczne wpisy, żeby przypadkiem się coś ciekawego nie wymsknęło. :hmm:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » piątek 22 maja 2015, 23:26

Nie aż tak odlegle bo tylko trzy strony wstecz spytałem o miejsce w którym można powiedzieć że manewr skrętu w lewo został zakończony i nie uzyskałem odpowiedzi.
Może dlatego że zadałem niewłaściwe pytanie, a może mało precyzyjne.
szoferemeryt

Postprzez dylek » piątek 22 maja 2015, 23:33

szoferemeryt napisał(a):nie uzyskałem odpowiedzi.
Może dlatego że zadałem niewłaściwe pytanie, a może mało precyzyjne.

A może dlatego, że kolejny dziwny rysunek, do którego nie wiadomo jak się odnieść.
Każdego bezmózga, kto by pojechał w lewo jak narysowałeś to bym.....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » piątek 22 maja 2015, 23:51

LeszkoII napisał(a): Strzałki symbolizują kierunek dookoła wyspy.

Dodam, ze jeden kierunek, a więc nie ma mowy o zmianie kierunku jadąc dookoła wyspy.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » piątek 22 maja 2015, 23:53

dylek napisał(a):Każdego bezmózga, kto by pojechał w lewo jak narysowałeś to bym.....

Ja również, tyle że na tym forum był prezentowany film z takim właśnie zjazdem.
SzRO są różne tak w budowie jak i oznakowaniu. Chodzi mi o to w którym momencie można uznać że manewr został zakończony. Może to być rondo np. dwupasmowe oznakowane tylko C-12 i A-7.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 22 maja 2015, 23:57

tomekkoz napisał(a):Dodam, ze jeden kierunek, a więc nie ma mowy o zmianie kierunku jadąc dookoła wyspy.

Nie musisz dodawać do PoRD tego czego w nim nie ma.Drogi jednokierunkowej też nie ma.
Dwóch pasów zewnętrznych z beczką kapusty " w ruchu" na lawecie również.
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 22 maja 2015, 23:58

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):art 22.2 nie stosuje się jeżeli możliwa jest jazda wyłącznie w jednym kierunku
Więc przy znakach C-2, C-4, ustawionych przed skrzyżowaniem też nie obowiązuje.
Oczywiście.
papadrive napisał(a):
Tak więc na zakręcie jak najbardziej dochodzi do zmiany kierunku jazdy.
Może dochodzić, ale wielu takich co zmieniło kierunek jazdy na zakręcie, albo leży pod kasztanami, albo jeżdżą na wózkach, a w najlepszych przypadkach klepią blachy.

Raczej ci co nie zmienili kierunku jazdy i nie skręcili...
papadrive napisał(a):
Wyobraź sobie skrzyżowanie na którym jest pusto, ani żywej duszy. Czy na tym :lol: skrzyżowaniu odbywa się ruch?

Przy znaku C-12 napisano: "ruch odbywa się...itd." czy tam jest warunek, że przy braku pojazdów ruch się tam nie odbywa?

A odbywa się? Niby co się porusza? (zakładamy, że nie ma ani jednego uczestnika ruchu).

Masakra...
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 23 maja 2015, 00:07

tomekkoz napisał(a): Oczywiście.

§ 35. 1.
2) C-2 „nakaz jazdy w prawo za znakiem”,
4) C-4 „nakaz jazdy w lewo za znakiem”, zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałkami; znaki te mogą być umieszczone na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni.
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy

Art 22.5
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Masakra...
Pierwszy raz się zgodzę ze zwolennikiem beczki kapusty na lawecie " w ruchu" :spoko:
Dalej nawet nie ma co komentować.
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 23 maja 2015, 00:15

Widzę i mam niezły ubaw z twoich odkrywczych teorii panie egzaminatorze. :lol:
To że ty widzisz C-2 czy C-4 to nie znaczy ,że widzą kierowcy pojazdów nadjeżdżających z innych stron skrzyżowania.
Tak więc panie egzaminatorze obowiązek sygnalizacji i odpowiedniego ustawienia sie jednak szanownego pana egzaminatora dotyczy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 23 maja 2015, 02:11

tomekkoz napisał(a):A odbywa się? Niby co się porusza? (zakładamy, że nie ma ani jednego uczestnika ruchu).
W tej chwili akurat nic sie nie porusza. A ruch drogowy sie odbywa. Bo ruch drogowy sie odbywa przez caly (prawie) okres istnienia drogi a nie tylko w tej chwili.
.....
LeszkoII napisał(a):"Dookoła wyspy" nie jest kierunkiem ruchu na skrzyżowaniu. Strzałki symbolizują kierunek dookoła wyspy (prawostronny).
W par.36.2. napisano co innego.
LeszkoII napisał(a):To nie ja prostuje rondo...
A to nie Ty wmawiasz, ze ruch odbywa sie na wprost przez skrzyzowanie oznakowane znakiem c-12 choc w par.36.2. napisano, ze odbywa sie dookola wyspy, a w cytowanym przez Ciebie fragmencie "220" sprecyzowano, ze nawet dodatkowo nie moze odbywac sie na wprost?
.....
szerszon napisał(a):Nie musisz dodawać do PoRD tego czego w nim nie ma.
Ups... do PoRD dodawac trzeba i to baaardzo duzo. Otoz w PoRD jak w kazdym tekscie prawnym zdefiniowane sa tylko pojecia o innym znaczeniu od ogolnego. Jezeli jakies pojecie nie zostalo w PoRD zdefiniowane nalezy sie posluzyc... a moze milosnik "wykladni prawa" Lesio juz sie dowiedzial i podpowie czym nalezy sie posluzyc?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » sobota 23 maja 2015, 06:24

szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):A odbywa się? Niby co się porusza? (zakładamy, że nie ma ani jednego uczestnika ruchu).

W tej chwili akurat nic sie nie porusza. A ruch drogowy sie odbywa. Bo ruch drogowy sie odbywa przez caly (prawie) okres istnienia drogi a nie tylko w tej chwili.

Jak może odbywać się ruch drogowy, skoro nie ma ani jednego uczestnika ruchu oraz nic się nie porusza?
Możesz mi to wytłumaczyć? Albo co rozumiesz pod pojęciem - ruch drogowy?
tomekkoz

Postprzez dylek » sobota 23 maja 2015, 07:58

tomekkoz napisał(a):Dodam, ze jeden kierunek, a więc nie ma mowy o zmianie kierunku jadąc dookoła wyspy.

Obrazek
W kółko to prosto...
Prosto to w prawo...
A w prawo to.... ?

Niezbyt szczęśliwe malowanie linii na tym rondzie, ale nawet to nie przeszkadza zadać kłam teoriom, że w kółko kręcimy się bez kierunkowskazu...
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 23 maja 2015, 10:08

dylek napisał(a):W kółko to prosto...
Prosto to w prawo...
A w prawo to.... ?
Nadal nie doczytales, ze nie masz sygnalizowac, w jakim kierunku jedziesz, a ze zamierzasz jechac w innym niz aktualny?

Nie spotkales sie jeszcze nigdy z sytuacja, gdy nie masz mozliwosci zasygnalizowac, w ktora z dwoch odchodzacych po prawej stronie drog zamierzasz pojechac?

No i co z tym zadaniem klamu? Bo na razie to poza nieumiejetnoscia logicznego myslenia i nieznajomoscia PoRD zaprezentowales NIC.
.....
tomekkoz napisał(a):Jak może odbywać się ruch drogowy, skoro nie ma ani jednego uczestnika ruchu oraz nic się nie porusza?
Wyjasnilem w poprzednim poscie.
tomekkoz napisał(a):Albo co rozumiesz pod pojęciem - ruch drogowy?
To zadne pojecie a tylko rzeczownik i przymiotnik. Precyzuje dla tych co nie doczytali, ze to nie ich kierunek ruchu pokazano na c-12 i t-18.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 23 maja 2015, 10:50

szymon1977 napisał(a):Bo na razie to poza nieumiejetnoscia logicznego myslenia i nieznajomoscia PoRD zaprezentowales NIC.

Niech inni oceniają, czy logicznym jest pisanie o pokazaniu niczego...
Moja logika jakoś temu przeczy, ale ponoć to ja nie umiem...

Logika, że jadąc prosto skręcam w prawo to też nie moja bajka...

@sankila i jej 3-ci przykład...
Masz rację...częściowo - następuje kilka zmian kierunków jazdy, ale to chyba normalne jak się wjeżdża w jedną ulicę...z niej skręca w inna...potem skręt w kolejną... Niewiele to ma wspólnego z przejazdem przez jedno skrzyżowanie - no chyba, ze ty gdzieś na mogilskim zauważyłaś C-12 :D
Tam to nawet jest coś, za czy niektórzy tęsknią...
https://www.google.pl/maps/@50.065375,19.959797,3a,21.3y,93.11h,89.25t/data=!3m4!1e1!3m2!1sB0mMXHbjS0mkoJNfG0x1tw!2e0 - jednokierunkowa "obwiednia" ...tylko C-12 brak :mrgreen:
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » sobota 23 maja 2015, 11:23

szymon1977 napisał(a):W par.36.2. napisano co innego.
Podejrzewam, że nawet zapomniałeś co w nim napisano, bo nie zauważyłem, abyśmy ostatnio dyskutowali o pierwszeństwie :roll: Wniosek: zakurzył Ci się PoRD a wena twórcza na takim samym niskim merytorycznie poziomie.
szymon1977 napisał(a):A to nie Ty wmawiasz, ze ruch odbywa sie na wprost przez skrzyzowanie oznakowane znakiem c-12
"Na wprost" zarzucasz mi... Nie widzę C-5 przed skrzyżowaniem. Kierunek jazdy przez skrzyżowanie obieram sobie wedle mojego zamiaru a do ruchu dookoła wyspy jestem zmuszony znakiem C-12. Jeżeli nie zastosuję się do znaku C-12, nie zmieni to faktu chęci utrzymania kierunku jazdy na wprost lub jego zmiany w prawo, lewo bądź zawrócenia.

Ile tych jednokierunkowych jezdni dostrzegasz na skrzyżowaniu oznaczonym C-12? Zacytowałem przepis z "220-stki", podkreśliłem i pogrubiłem co trzeba, ale widzę że dla takich jak Ty, trzeba było jeszcze czcionkę powiększyć. Nie będę tego robił, weź 2 słoiki po kiszonych łogórach i wykorzystaj denka :P
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze