Wyprzedzanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie

Postprzez hycel » czwartek 14 maja 2015, 21:25

Witam!
Ostatnio jechałem sobie trasą (droga powiatowa), prosta, żadnych linii ciągłych. Los tak chciał, że musiałem wyprzedzić ciągnik rolniczy. Po mojej lewej stronie była droga gruntowa, a na niej samochód chcący włączyć się
do ruchu. Problem polegał na tym, że nie miałem pojęcia o istnieniu tej dróżki i tak ok 300 m przed zjazdem na nią
postanowiłem wyprzedzić ów traktor. W tym samym momencie kierowca czekający na tej drodze gruntowej postanowił włączyć się do ruchu i wyjechał mi centralnie na czoło. Oczywiście zdążyłem się jeszcze w ostatniej chwili schować. Problem polega na tym, że całkowicie zgłupiałem i nie wiem kto zawiódł. Czy to ja byłem lekkomyślny, czy drugi kierowca?
hycel

Re: Wyprzedzanie

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2015, 21:35

Nie ustąpił ci pierwszeństwa. Do głowy mu nie przyszło, że ktoś może wyprzedzać w dozwolonym miejscu. Pilnował tylko jednej.
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 15 maja 2015, 10:28

To prawda. Następnym razem, zanim zaczniesz wyprzedzać, uwzględnij możliwość wystąpienia takiej sytuacji.
Zasada ograniczonego zaufania chroni nas często przed tragedią na drodze. :spoko:
kg1956

Postprzez hycel » piątek 15 maja 2015, 23:09

Miałem wątpliwości puki nie przypomniałem sobie, że pojazd wyjeżdżający z drogi gruntowej włącza się do ruchu, a
takiego połączenia dróg nie można również nazwać skrzyżowaniem, czyli nie zrobiłem niczego wbrew przepisom.
Tak czy siak cała ta sytuacja solidnie podniosła mi ciśnienie i zderzyła mnie z zasadą ograniczonego zaufania z czego mam solidną nauczkę :).
hycel

Postprzez Radhezz » niedziela 24 maja 2015, 17:27

Wyprzedzanie nie bez powodu jest uznawane za najtrudniejszy i najbardziej niebezpieczny manewr na drodze - przynajmniej wtedy gdy w czasie wyprzedzania musimy wjechać na pas ruchu przeznaczony dla pojazdów poruszających się w przeciwnym kierunku... Ale dla specjalistów z rządu lepiej jest wprowadzić nowe zbójnickie i niekonstytucyjne prawo niż wykorzystać szersze odcinki dróg na system bezkolizyjny 2+1.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Sytuacje na drodze