Przepuszczanie pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Przepuszczanie pieszych

Postprzez Solarisu » czwartek 14 maja 2015, 22:06

Chodzi mi o to czy powinno się zatrzymać przed tym przejściem na rysunku
26.06.14 - Rozpoczęcie kursu
1.09.14 - Zakończenie kursu
11.09.14 - Teoria +
23.09.14 - Praktyka +
30.09.14 - Odbiór prawa jazdy
20.10.14 - Pierwsza jazda poza kursem
18.04.15 - Pierwszy samochód
21.04.15 - Pierwsza samodzielna jazda..
Solarisu

Postprzez jasper1 » czwartek 14 maja 2015, 22:17

Masz ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.

Każdorazowo musisz zdecydować czy jest do tego potrzebne zatrzymanie czy nie (szerokość jezdni, szybkość poruszania się pieszego i Twoja, co to za pieszy - dziecko, osoba starsza, niepełnosprawna ruchowo, sprawiająca wrażenie zaburzonej psychicznie...).
Nie da się tego ustalić z góry raz na zawsze.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » sobota 16 maja 2015, 08:59

Solarisu napisał(a):A jeśli mam drogę dwukierunkową jednojezdniową i są pasy, ja np. jadę 50km/h i jestem 20m od tych pasów, pieszy wchodzi z lewej strony na przejście- jest na nim już z pół metra to trzeba się zatrzymać? Bo co jak się nie zdąży zahamować albo klocki hamulcowe się zużyją albo sprzęgło od wciskania jego razem z hamulcem na takich prędkościach lub będzie jakiś samochód za nami i będzie musiał gwałtownie hamować?

To trzeba jechać w takiej sytuacji jaką opisałeś 30kmh przed przejściem, albo 20kmh. Jak jedziesz tak jak napisałeś to nie wyhamujesz i kiedyś kogoś pierdzielniesz. Masz obowiązek zmniejszyć prędkość przed przejściem, a nie reagować dopiero jak pieszy wejdzie na pdp i powodować zagrożenie dla pieszego albo ostro hamując dla pojazdów za tobą.

Tak w temacie przepuszczania pieszych. Ten kierowca nie przepuścił pieszego. Droga hamowania tak jak mniej więcej patrzyłem na google maps 45m. Czyli prawdopodobnie na przejściu dopiero hamował.
https://youtu.be/BhuXQPfAqw4
Ogólnie przed ostatnie dwa dni były trzy zdarzenia na tej ulicy związane z ustępowaniem pierwszeństwa pieszym. Dwa najechania na tył i to.
Makabra

Postprzez lovewks74 » poniedziałek 25 maja 2015, 17:36

ja jeśli widzę osobę przy pasach to zwalniam aby sobie mogła spokojnie przejść ale jak widzę że człowiek ma 10 metrów do pasów a on wchodzi na drogę to klakson idzie w ruch.
lovewks74

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 maja 2015, 18:03

^^ bardziej istotne, w jakiej odległości od przejścia znajduje się pojazd i jaki posiada pęd.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze