Jedno czy więcej skrzyżowań?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jedno czy więcej skrzyżowań?

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 maja 2015, 21:52

pisze dylek:

Napisałbym -wypełniasz, ponieważ w sumie jesteś jeszcze podczas skrętu..wychodzisz na prostą i masz okazję dokończyć skręt w lewo zjeżdżając ze skrzyżowania, albo kontynuować jako zawracanie zgodnie z paragrafem 87.2
Takimi przykładami ronda mi nie wyprostujesz, ponieważ to jest twój główny cel ponawianych co jakiś czas wrzutek.
Poza tym ..gdyby ten ..zespół skrzyżowań( rozbudowane skrzyżowanie) ogołocić ze wszystkich znaków i sygnalizatorów to dalej byłby problem czy to jedno czy dwa skrzyżowania ?
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 11 maja 2015, 21:59

Wygląda na to, że nie obejrzałeś tego skrzyżowania dokładnie. Szkoda. :hmm:
kg1956

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 maja 2015, 22:05

Ależ oczywiście ,że obejrzałem i tak jak dylek często zwiedzałem teren pod estakadą :lol:
Tylko mnie śmieszą próby wykazywania czegoś na siłe, aby w końcowym efekcie w wątku o rondach wylecieć z tekstem, że na skrzyżowaniach zmieniamy kilka razy kierunek jazdy , bo tak jest na jakimś molochu gdzieś tam za górami i lasami.
szerszon

Postprzez papadrive » poniedziałek 11 maja 2015, 22:29

kg1956 napisał(a):
- skręt w lewo w Polską
- skręt w lewo w Dąbrowskiego

Chodzi mi o to, czy te dwa skręty w lewo to są dwie zmiany kierunku jazdy (z art. 22.5) na jednym skrzyżowaniu. Cały czas próbuję obalić teorię o jednej zmianie kierunku jazdy na jednym skrzyżowaniu.

Skręt w lewo (każdy skręt) nie jest określony w stopniach. Dopóki nie zawrócisz (jadąc w przeciwnym k. drogą, którą wjechałeś), to będzie skręt w lewo. Są skrzyżowania, gdzie skręcając można wyjechać więcej niż jednym wylotem (drogą/ulicą). I będzie to jeden skręt, w lewo lub w prawo. Prościej, skęcasz w pierwszą ulicę w lewo lub w drugą ulicę w lewo.
Tak samo tutaj. Skręcając z Wawrzyńca w pierwszą w lewo, wjeżdżasz w Polską, wjeżdżając w Dąbrowskiego, też skręcasz w lewo (w drugą w lewo). Z Dąbrowskiego zjedziesz na Wawrzyńca. Zawróciłeś.
Czy jest to jedno skrzyżowanie? W zasadzie tak, ale dość rozbudowane. Krzyżują się Dąbrowskiego z Polską i dochodzą do niego jezdnie łączące z ul.Wawrzyńca.
Na upartego, można dopatrzeć się, oprócz skrzyżowania Dąbrowskiego z Polską, jeszcze dwóch skrzyżowań. Wawrzyńca (jedna jezdnia) z Polską i Wawrzyńca (druga jezdnia) z Dąbrowskiego. Ale tak chyba nie jest. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 maja 2015, 22:35

Czy jezeli sa dwa skrzyzowania to zmiany kierunku jazdy sa dwie, a jezeli skrzyzowanie jedno to zmiana kierunku jazdy jedna? Ile jest skrecen?

szerszon napisał(a):...który pisze z takimi błędami...
Niestety brak mi wiedzy. Jaka przegladarka na Androida ma wbudowane sprawdzanie pisowni w j. polskim? Chcialbym pisac tak bezblednie, jak Wy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 maja 2015, 23:34

Ile jest skrecen?

Jedno. Tylko raz w lewo, bądź dłużej i zawracasz.
Niestety brak mi wiedzy. Jaka przegladarka na Androida ma wbudowane sprawdzanie pisowni w j. polskim? Chcialbym pisac tak bezblednie, jak Wy.
To nie wina przeglądarki..przykro mi...bUl serca mieć...
szerszon

Postprzez papadrive » poniedziałek 11 maja 2015, 23:39

szerszon napisał(a):
Ile jest skrecen?

Oczywiście w sensie zmiany k.j., żeby było jasne dla kg1956.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 maja 2015, 00:48

A dlaczego nie dwa? A ile zmian kierunku jazdy?

szerszon napisał(a):To nie wina przeglądarki...
Ale przegladarka ze sprawdzaniem pisowni j. polskiego to jedyne w czym jestes lepszy ode mnie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 12 maja 2015, 07:05

A dlaczego nie dwa?
Bo nie pięć.
A ile zmian kierunku jazdy?

Przecież pisaliśmy :shock:

Ale przegladarka ze sprawdzaniem pisowni j. polskiego to jedyne w czym jestes lepszy ode mnie.
Nie potrzebuję przeglądarki aby wiedzieć jak trzeba napisać ból, próba, przecież... :lol:
W twojej brakuje jeszcze opcji tłumaczenia z polskiego na nasze plus wyjaśnienia PoRD.
Gdzie ty pasujesz do mnie... resorak i dalej jazda do piaskownicy. :lol:
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 12 maja 2015, 08:14

papadrive napisał(a):
szerszon napisał(a):
Ile jest skrecen?

Oczywiście w sensie zmiany k.j., żeby było jasne dla kg1956.

Kombinujesz jak koń pod górę.
Teraz już bez żartów:
Ta jedna zmiana kierunku jazdy w lewo to jest z Wawrzyńca w którą ulicę? W Polską czy Dąbrowskiego?
Moim (i dylka) zdaniem dojeżdżając ul. Wawrzyńca mamy P8(i F10) w lewo lub prosto i po zmianie kierunku jazdy w lewo (w ul. Polską), wypełniliśmy już obowiązki wynikające z tych znaków. Teraz mamy nową sytuację i nowe P8. Prosto, czyli bez zmiany kierunku jazdy (Polska) lub w lewo ze zmianą kierunku jazdy w lewo (w Dąbrowskiego).
kg1956

Postprzez dylek » wtorek 12 maja 2015, 08:39

kg1956 napisał(a): Dylek nabrał wody w usta

Ta ocena wydaje mi się niesprawiedliwa.
Staram się odpisywać... a to, że nie uzyskałeś odpowiedzi jakiej oczekiwałeś, to chyba przecież nie oznacza, że jej nie było ;)

Na podstawie skrzyżowania z mojego miasta (o zbliżonej geometrii, ale mniej rozbudowane, więc czytelniej widać wszystko) spróbuję jeszcze raz pokazać swój punkt widzenia :
Obrazek
Z Wawrzyńca w Dąbrowskiego widzę 1 skręt w lewo.
Nie jest to dla mnie suma dwóch skrętów: z Wawrzyńca w Polską + skręt z ... (no właśnie z czego ? ) w Dąbrowskiego.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » wtorek 12 maja 2015, 09:03

Ta ocena wydaje mi się niesprawiedliwa.

Sorry, ale odniosłem wrażenie, że nie wiesz co napisać. :D
Jeśli zmiana kierunku jazdy w lewo to jest z Wawrzyńca w Dąbrowskiego, to z Wawrzyńca w Polską jak nazwać? Tylko błagam nie pisz, że też w lewo.
kg1956

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 maja 2015, 09:04

Druga zmiana kierunku jazdy w lewo.

Tu jest tak a tam wyglada na to, ze jednak inaczej. Jedziemy po tym czyms i albo pojedziemy z tego czegos dalej prosto albo skrecimy jeszcze raz w lewo. Niezaleznie czy to cos jest czescia jednego skrzyzowania czy droga laczaca dwa skrzyzowania.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 12 maja 2015, 09:16

kg1956 napisał(a):Jeśli zmiana kierunku jazdy w lewo to jest z Wawrzyńca w Dąbrowskiego, to z Wawrzyńca w Polską jak nazwać? Tylko błagam nie pisz, że też w lewo.

No to znów screen ze skrzyżowania :
Obrazek
Masz widoczne prosto (odgiętym torem, ale widoczne), masz w lewo klarowne...
Jeśli z Tetmajera (punkt robienia screena) w Grochowskiego (to ta dalsza po prawej- przed blokiem) to zmiana kierunku w prawo, to jak nazwiesz z Tetmajera w Kossaka (to ta pierwsza, jak prawy krawężnik Tetmajera prowadzi)
"Tylko błagam nie pisz, że też w " prawo. :lol:

EDIT :
Przejrzyj linka :
https://www.google.pl/maps/@52.420897,16.873244,3a,90y,92.77h,65.32t/data=!3m4!1e1!3m2!1sd7s5nxUxaXaxvKcmZDZEIg!2e0
Wersja 1 :Z Dąbrowskiego mamy w prawo w Polską, prosto dalej w Dąbrowskiego.
"Jeśli zmiana kierunku jazdy w lewo to jest z Dąbrowskiego w Wawrzyńca, to z Dabrowkiego w Polską jak nazwać? Tylko błagam nie pisz, że też w lewo."

Wersja 2 : Z Dąbrowskiego w Wawrzyńca mamy prosto.
"Jeśli zmiana kierunku jazdy w prawo to jest z Dąbrowskiego w Dąbrowskiego, to z Dąbrowskiego w Polską jak nazwać? Tylko błagam nie pisz, że też w prawo." :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 12 maja 2015, 11:34

szymon1977 napisał(a):Druga zmiana kierunku jazdy w lewo.

To się nazywa zawracanie.
Niezaleznie czy to cos jest czescia jednego skrzyzowania czy droga laczaca dwa skrzyzowania.
A to akurat jest zależne. Przy jednym skrzyżowaniu jest to zawracanie, przy dwóch dwa oddzielne skręty w lewo.Ty tak rozbijający wszystko na czynniki pierwsze tego nie zauważyłeś ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze