Droga na wprost czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga na wprost czy nie?

Postprzez Iwans » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 16:54

Witam, mam takie pytanie w związku z tym skrzyżowaniem:
https://goo.gl/maps/SQd6x (zdjęcia trochę stare)

Jechałem z Gałczyńskiego i skręcałem w lewo w Gdańską(miałem zielone światło) no i chyba się wepchałem przed Pana który skręcał z Walecznych w prawo(za co bardzo przepraszam), który możliwe że także miał zielone światło. Stojąc na światłach byłem pewien, że można skręcić tylko w lewo i w prawo, ale chyba jednak jechać "prosto" też da się, mam rację?
Jak rozróżnić czy droga idzie prosto czy skręca w prawo i zaraz potem w lewo w przypadku takich skrzyżowań?
Podobnie jest tutaj:
https://goo.gl/maps/iBI3s
W przypadku gdy jadę z PCK na "wprost"(aktualnie jest to droga wewnętrzna) to używam lewego kierunkowskazu i zaraz potem prawego?
Iwans

Re: Droga na wprost czy nie?

Postprzez Henq » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 20:34

Iwans napisał(a):Witam, mam takie pytanie w związku z tym skrzyżowaniem:
https://goo.gl/maps/SQd6x (zdjęcia trochę stare)

Jechałem z Gałczyńskiego i skręcałem w lewo w Gdańską(miałem zielone światło) no i chyba się wepchałem przed Pana który skręcał z Walecznych w prawo(za co bardzo przepraszam), który możliwe że także miał zielone światło. Stojąc na światłach byłem pewien, że można skręcić tylko w lewo i w prawo, ale chyba jednak jechać "prosto" też da się, mam rację?
Jak rozróżnić czy droga idzie prosto czy skręca w prawo i zaraz potem w lewo w przypadku takich skrzyżowań?

A jaka jest sygnalizacja S1 czy S3 jeżeli S1 to tak wepchałeś się przed pana. Sądzą po tym co piszesz to jest to jedno skrzyżowanie i jest sygnalizacja S1, ale drogi na wprost nie ma ;) są przesunięte wloty i tu akurat nie mrugasz prawo lewo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez papadrive » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 21:26

Henq napisał(a): Sądzą po tym co piszesz to jest to jedno skrzyżowanie i jest sygnalizacja S1, ale drogi na wprost nie ma ;) są przesunięte wloty i tu akurat nie mrugasz prawo lewo.

Sadząc po e-inkonce, to był żart? 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Iwans » poniedziałek 27 kwietnia 2015, 22:09

Henq napisał(a):A jaka jest sygnalizacja S1 czy S3

S1 i S2 ze strzałką w prawo na ten ulicy na której ja byłem.
Muszę się tam przejść i zobaczyć jeszcze raz czy drzewa mi ulicy nie zasłoniły przypadkiem. Jakby projektanci trzeźwi byli to by im skrzyżowania proste wychodziły.
Iwans

Powrót do Sytuacje na drodze