Motorower/skut o pojemości 50cm³ a blokada prędkości pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Motorower/skut o pojemości 50cm³ a blokada prędkości pytanie

Postprzez Donek » niedziela 12 kwietnia 2015, 20:22

Witajcie nigdzie nie mogłem tego znaleźć, więc chciałem się tutaj dowiedzieć
mianowicie chodzi mi o blokady prędkości na motorowerach/skuterach (do 45km/h) doczytałem się że to dotyczy
posiadaczy karty motorowerowej lub osób które posiadają dowód osobisty, a jak jest z osobą
która posiada prawo jazdy kat. B, musi też posiadać taką blokadę ? czy tylko ogranicza ją pojemność maszyny (chodzi mi o osoby stażem mniejszym niż 3 lata).

Pozdrawiam.
Donek

Re: Motorower/skut o pojemości 50cm³ a blokada prędkości pyt

Postprzez jerzye46 » środa 15 kwietnia 2015, 21:33

Mając prawo jazdy możesz jeździć skuterkiem, który łapie się na AM, a żeby się on zaliczał to musi mieć do 50 ccm pojemności i blokadę do 45 km/h. To się ze sobą zazębia.
Mówiąc czysto teoretycznie jeżeli masz kat. B i będziesz jechał skuterem, który nie ma blokady do 45 km/h to wtedy nie jest zgodny z homologacją i nie jest już motorowerem, ponieważ nie został konstrukcyjnie ograniczony do 45 km/h. Specjalne badanie techniczne i ewentualny wtedy mandat za jazdę sprzętem nie na Twoją kategorię PJ.
To tak wyolbrzymiając.. teoretycznie najgorszy scenariusz.
Tak w praktyce i w skrócie mówiąc: możesz jeździć na wszystkim co popadnie do 50 cm3 i najwyżej pilnować się, by Cię nie złapali na 50 tce jadąc 80 km/h, bo czysto teoretycznie policjant może mieć zastrzeżenia. Jak jest w rzeczywistości to każdy wie. Co do wyboru sprzętu dalej Cię obowiązują przepisy jak posiadacza kat. AM.
jerzye46

Postprzez szofer80 » piątek 17 kwietnia 2015, 19:18

cytat:
"....doczytałem się że to dotyczy
posiadaczy karty motorowerowej lub osób które posiadają dowód osobisty, a jak jest z osobą
która posiada prawo jazdy kat. B..."

Nie można przerabiać pojazdu kat AM na pojazd niespełniający warunku 4kW mocy niezależnie od posiadanych uprawnień.

Kierowca kat B w takim przypadku powinien zaopatrzyć się w pojazd konstrukcyjnie spełniający wymagania kat A1.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez ks-rider » piątek 17 kwietnia 2015, 21:53

MOzna przerejestrowac pojazd

Tyle, ze koszty bede wyzsze niz zakup wiekszego co jest bezsensem.

:wink:
ks-rider

Postprzez szofer80 » sobota 18 kwietnia 2015, 11:02

cytat:
"MOzna przerejestrowac pojazd "

i będzie to motocykl poniżej 50ccm ? Taki pojazd to motorower. No ok załóżmy że się da przerejestrować ale będzie to możliwe tylko w przypadku posiadania kat. B, czyli ludzi którzy w przytłaczającej większości od razu skorzystają z prawa posiadania pojazdu 125ccm.

Pomijając kombinacje z przerejestrowaniem fakty są takie że blokady w motorowerze nie wolno zdejmować nikomu w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem.
szofer80

Postprzez ks-rider » sobota 18 kwietnia 2015, 17:20

szofer80 napisał(a):i będzie to motocykl poniżej 50ccm ? Taki pojazd to motorower.

Ano bedzie, motorower to pojazd ktory

1. pojemnosc do 50 ccm

2. predkosc do 45 km/h

gdy przekroczysz jeden z warunkow, to przestaje byc motorowerem.

Motocykl to pojazd

1. pojemnosc powyzej 50 ccm

predkosc powyzej 45 km/h

:wink:
ks-rider

Postprzez szofer80 » sobota 18 kwietnia 2015, 18:54

Dlatego nie twierdzę kategorycznie że nie można go przerejestrować, jeśli ktoś ma np. A i koniecznie chce jeździć 50ccm bez blokady to czemu nie. Ale przerejestrowywanie będzie miało marginalne znaczenie.
szofer80

Powrót do Luźna gadka