potrzebuje porady.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

potrzebuje porady.

Postprzez schante20 » wtorek 24 lutego 2015, 23:36

Witam! Moze Wy sie orientujecie i bedziecie w stanie mi pomoc. Mam problem z kontynuowaniem kursu na prawa jazdy. Problem polega w tym ze po wyjezdzeniu 30 godzin instruktor stwierdzil ze musze dokupic 9 godz platnych z gory bo inaczej nie dopusci mnie do egzaminu...nie sadze zebym jezdzila zle bo przez ten caly okres nie mial do mnie wiwkszych zastrzezen... Oczywiscie nie przystalam na jego zadania i sprawa zakonczyla sie tak ze oddal mi karte profil kierowcy i karye z wypisanymi godzinami na ktorej napisal ze przerwalam kurs...co mam w takim przypadku zrobic? Musze na nowo wykupowac kurs czy po prostu szukac instruktora ktory bedzie tak laskawy ze wystawi mi zaswiadczenie o ukonczonym kursie? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
schante20

Re: potrzebuje porady.

Postprzez Makabra » wtorek 24 lutego 2015, 23:39

Szukaj innej szkoly w ktorej dokonczysz kurs.
Makabra

Postprzez schante20 » wtorek 24 lutego 2015, 23:48

Myslisz ze ktorys instruktor zgodzi sie mnie doprowadzoc do konca? Przeciez mam wyjezdzone 30 godz?
schante20

Postprzez szerszon » wtorek 24 lutego 2015, 23:51

30 godzin to liczba minimalna.
szerszon

Postprzez Borys_q » wtorek 24 lutego 2015, 23:53

Wykupisz jakieś godziny u innego instruktora zdasz wewnętrzny i dostaniesz błogosławieństwo, albo nie zdasz i nie dostaniesz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez schante20 » wtorek 24 lutego 2015, 23:55

Ja rozumiem ze minimalna...ale wiem ze u tego instruktora nie skonczylo by sie na dodatkowych 9 godzinach...to straszny manipulant. Ja licze sie z tym ze bede dokupiwac godz dodatkowe ele czy po prostu jakis instruktor zgodzi sie ze mimo ze wyjezdzilam 30 godzin u innego instruktora to da mi mozluwosc skonczenia kursu u siebie...
schante20

Postprzez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 00:11

Szukaj jeden się zgodzi inny nie, pieniądz nie śmierdzi, tylko znajdź tym razem jakiegoś mniejszego manipulanta.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez piotrek1995r » wtorek 07 kwietnia 2015, 20:28

Witam wszystkich,
Od niedawna mam prawko i swój pierwszy samochód golfa 4 i mam problem z wyjazdem tyłem z parkingu prostopadłego, a mianowicie gdy po moich bokach są zaparkowane inne samochody osobowe o podobnych gabarytach (zakładając że mój samochód i dwa po bokach mieszczą się prawidłowo w swoich liniach) to mam problem podczas cofania z oszacowaniem momentu kiedy mam kręcić kierownicą. Na kursie ćwicząc r. clio uczono mnie że mam kręcić kiedy moje lusterka wyjadą za tył samochodów po bokach, jednak golf 4 ma dłuższy dziób, (a może się mylę) i boję się zaryzykować kręcąc w tym momencie i cofam na prostych kołach dłużej i moment skrętu jest później co sprawia że wyjazd na jezdnie jest dość karkołomny. Wiem, że to kwestia wprawy, jednak na razie jej nie mam, więc może podalibyście moment kręcenia tej kierownicy, albo jakiś inny sposób?
piotrek1995r

Postprzez Makabra » wtorek 07 kwietnia 2015, 20:33

Krecisz kierownica jak twoj przod mija sie z rogiem zaparkowanego auta. Polecam czujniki parkowania zamontowac z przodu i z tylu.
Makabra

Postprzez piotrek1995r » wtorek 07 kwietnia 2015, 21:09

Krecisz kierownica jak twoj przod mija sie z rogiem zaparkowanego auta. Polecam czujniki parkowania zamontowac z przodu i z tylu.

Tylko problem polega na tym że krawędzie mojego przedniego rogu samochodu nie są aż tak dobrze widoczne żeby wystarczyło tylko kontrolowanie przedniej krawędzi mojego samochodu, (może nie tyle widoczne co nie mam wyczucia czy nie pieprzne bokiem w auto) tu potrzebne jest wyczucie swojego samochodu którego jeszcze nie mam i dlatego pytam o jakieś porady. Czujniki to jest opcja ale na razie jestem spłukany.
piotrek1995r

Postprzez dylek » wtorek 07 kwietnia 2015, 21:15

Jak nie jesteś wciśnięty "na żyletkę" to sporo pomaga wyjazd nie na idealnie prostych kołach.
Powiedzmy około ćwierć obrotu kierownicą.
Podczas tego wyjeżdżania samochód zacznie ci się łamać w kierunku w którym planujesz, ale nie na tyle, by zaczepić pojazd stojący obok. ... a jak już zauważysz, że przedni róg twojej furki minie róg pojazdu obok, to dokręcasz skręt na maxa i powinieneś w miarę przyzwoicie wyjechać.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez piotrek1995r » wtorek 07 kwietnia 2015, 21:22

dylek, to jest już jakaś dobra wskazówka, dzięki :thumb2:
piotrek1995r

Postprzez lith » środa 08 kwietnia 2015, 02:59

Ze 2-3x w jakimś pustym miejscu w momencie kiedy będziesz się bał kręcić, żeby nie zahaczyć po prostu wyjdź i zobacz jak to z zewnątrz wygląda i ile miałeś w rzeczywistości miejsca ;) Nie jest konieczna wiedza gdzie samochód się dokładnie kończy, wystarczy wiedzieć, w którym miejscu go na pewno jeszcze nie ma. Zazwyczaj jest tyle luzu, że spokojnie wyjedziesz wcale nie robiąc tego 'na styk' i nie zbliżając sie do innych na tyle, żeby mieć wątpliwości czy się zmieścisz ;)
lith

Powrót do Luźna gadka