Pierwszeństwo na łamanym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo na łamanym

Postprzez szerszon » piątek 03 kwietnia 2015, 19:43

tomekkoz napisał(a):Człowieku, co ty majaczysz!?
W miejscu przecięcia kierunków ruchu czerowny nadjezdza z prawej strony białego. Pierwszeństwo jest jasne.
Nic nie jest płynne i nic się nie zmienia, wszystko wiadomo.
To tylko ty nic nie wiesz i wymyślasz, że,chodzi o prawy wlot skrzyzowania... Pokaż to w przepisach fantasto...
Przekręć sobie klonie telefon i do przedszkola , aby nauczyli odróżniać lewą od prawej.
Na razie tyle wiadomo.
W Art 25.1 jest napisane o skrzyżowaniu..chyba że u ciebie inaczej..to wszystko jasne.
Poza tym zakładasz, bezpodstawnie, jeden konkretny punkt przecięcia.
Oczywiście jest to bzdura, ponieważ pojazdy mogą zbliżać się za każdym razem z inną prędkością i nie musi dojść do obicia prawej strony białego.
Równie dobrze mogą się pacnąć czołowo.
Dlatego nie męcz sie już Z KW..i tak nie masz większego pojęcia o niej.
Po drugie- masz wyrok polskiego sądu opartego na KW( pytanie retoryczne z uwagi na twoje "zrozumienie" tematu) ?
Czy jednak sądy opierają sie na PoRD ?
Oczywiście to pytanie padło już wcześniej, ale w swoim klonowym stylu nie przyjmujesz do wiadomości oczywistych faktów , tylko upierasz się jak koza.
szoferemeryt napisał(a):Czy pojazd A zawracając ma pierwszeństwo w stosunku do pojazdu D?

Jak nie umie zawracać..raczej jak ty nie umiesz zawracać :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 03 kwietnia 2015, 19:57

szerszon napisał(a):Jak nie umie zawracać..raczej jak ty nie umiesz zawracać :wink:

Raczysz mnie nauczyć?
szoferemeryt

Postprzez papadrive » piątek 03 kwietnia 2015, 19:59

szoferemeryt napisał(a):Czy pojazd A zawracając ma pierwszeństwo w stosunku do pojazdu D?

Gdyby go nie miał, musiałby musiałby się zatrzymać na wlocie, bo nie miałby możliwości opuszczenia skrzyżowania. Stałby sobie. A kierowca pojazdu D nie mógłby wjechać, bo ma ustąpić temu z prawej.
Więc stoją obaj. :wink:
Odpowiednie ustawienie się do wykonania z.k.j, jest równie ważne jak sygnalizowanie tego zamiaru, a czasami samo ustawienie się, daje lepszy przekaz niż kierunkowskaz.
"A" równie dobrze mógłby pojechać prosto i gdzieś w dogodnym i bezpiecznym miejscu zawrócić. :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » piątek 03 kwietnia 2015, 20:06

Makabra napisał(a):Skoro wlot masz po prawej stronie, to jak możesz mieć pusto po prawej stronie auta mając na tym wlocie inny pojazd?
Ująłem to w sposób jaskrawy, żeby dać do myślenia ludziom pokroju tomekkoz (największego klona-spamera wszechczasów tego Forum), że skoro najbliższą jezdnią nie nadjeżdża z prawej żaden pojazd (bo jest jednokierunkowa) to i tak należy ustąpić pierwszeństwa zbliżającym się prawym wlotem - raz i konsekwentnie. Zwłaszcza jeśli idzie o rysunek dyskutowany na L-instruktorze (notabene odpowiadający realnemu skrzyżowaniu w Wawie).

Po drugie, klon tomekkoz dopuszcza wielokrotnego stosowania Art. 25.1. na jednym skrzyżowaniu a po skręcie w lewo z wlotu oznaczonego D-1 traci pierwszeństwo na mocy znaku A-7, którego nawet na oczy nie widział.
tomekkoz napisał(a):Z PoRD, ze zgodnej z nim KW, oraz z wiedzy jak kształtowało się PORD na przestrzeni lat.
Ble ble ble, wodolejstwo jakim raczysz od miesięcy. Najwyraźniej coś pominąłeś w swoich analizach "kształtowania PoRD" na przestrzeni lat. Ja Ci podałem przykład z dawnego PoRD i co? Głowa w piasek nic nie widzisz i nie słyszysz = TYPowe dla takich osobników.
tomekkoz napisał(a):To ty z Szerszonem dodajesz sobie, że chodzi o prawy wlot skrzyżowania...co jest bzdurą.
Bzdurą jest wypisywanie tekstów świadczących o nabywaniu/traceniu pierwszeństwa na skrzyżowaniu w zależności od konfiguracji pojazdów na nim się znajdujących np. po skręceniu w lewo. Co tam dla Ciebie A-7 :lol: Myk w lewo i już jesteś na drodze z pierwszeństwem a tu nagle bum.
tomekkoz napisał(a):Jeżeli w miejscu przecięcia kierunków ruchu będziesz go miał z prawej strony, ustępujesz mu pierwszeństwa.
To ile razy chcesz ustępować pierwszeństwa na jednym skrzyżowaniu? Przecież śmiech na sali. Czytaj jeszcze raz Art. 25.. "(...)a jeżeli skręca w lewo - TAKŻE(...)". Czyli dwa razy ustępujesz z prawej strony tak? No i ewidentnie masz problem ze wzrokiem, bo nie widzisz frazy "zbliżając się do skrzyżowania jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa". Wiesz co to znaczy spójnik "i" czy jak zbliżasz się do skrzyżowania to nadjeżdżającym z prawej jest ten z przeciwnego wlotu :mrgreen:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 03 kwietnia 2015, 20:08

szoferemeryt napisał(a):Raczysz mnie nauczyć?
Ciężka sprawa... na razie nie dajesz nadziei.
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 03 kwietnia 2015, 20:13

szerszon napisał(a): Ciężka sprawa... na razie nie dajesz nadziei.

Odpowiednie ustawienie się do wykonania z.k.j, jest równie ważne jak sygnalizowanie tego zamiaru, a czasami samo ustawienie się, daje lepszy przekaz niż kierunkowskaz.

To zdanie powinno mu rozjaśnić. :idea:
papadrive

Postprzez tomekkoz » piątek 03 kwietnia 2015, 21:00

LeszkoII napisał(a): tomekkoz dopuszcza wielokrotnego stosowania Art. 25.1. na jednym skrzyżowaniu.

Człowieku Art 25.1 obowiązuje w każdym miejscu przecięcia kierunków ruchu. Polecam zapoznanie się z przepisami.
LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Z PoRD, ze zgodnej z nim KW, oraz z wiedzy jak kształtowało się PORD na przestrzeni lat.
Ble ble ble, wodolejstwo jakim raczysz od miesięcy. Najwyraźniej coś pominąłeś w swoich analizach "kształtowania PoRD" na przestrzeni lat. Ja Ci podałem przykład z dawnego PoRD i co?

Twój nieudolny rysunek z niewiadoma czego, skontrowałem przykładem z roporządzenia z roku 1962 z podaniem linka strony sejmowej i podaniem odpowiedniego paragrafu, który zanegował wszystko co tu próbujesz zagmatwać.
LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To ty z Szerszonem dodajesz sobie, że chodzi o prawy wlot skrzyżowania...co jest bzdurą.
Bzdurą jest wypisywanie tekstów świadczących o nabywaniu/traceniu pierwszeństwa na skrzyżowaniu w zależności od konfiguracji pojazdów na nim się znajdujących

Oczywistą bzdurą jest negowanie tego stwierdzenia.
Świadczył o tym dobitnie te przykład:

Obrazek

W zależności od miejsca na skrzyżowaniu i konfiguracji pojazdów, raz pierwszeństwo będzie miał pierwszy, a innym razem drugi pojazd.

Mam wrażenie, że obaj z Szerszonem jesteście tu po to, zeby kompromitować to forum i wypisywać niestworzone historie. Zero znajomosci przepisów, zarówno krajowych jak i Konwencji Wiedeńskiej, idiotyczne interpretacje i wprowadzanie ludzi w błąd. Czyżby krecia robota?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez dylek » piątek 03 kwietnia 2015, 21:06

tomekkoz napisał(a):Gdybyś to wiedział to jadąc jako biały wiedziałbyś, że należy przepuścić czerwonego, który w miejscu kolizyjnym zbliża się z prawej strony...

Obrazek
Jak dobrze zrozumiałem, to niebieski bus zawracając będzie miał po prawej
-zielonego
-szarego
-kolorowego...
...a ja jakieś deja vu przeżywam z tą prawą stroną, choć to nie temat o rondach :dumb: :wizard: :rotfl2:

EDIT: tomekkoz mam genialny pomysł :D
Niebieski bus powinien wjechać w to zawracanie na wstecznym :D
Będzie wtedy miał wszystkich po lewej :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 03 kwietnia 2015, 21:16

tomekkoz napisał(a):Człowieku Art 25.1 obowiązuje w każdym miejscu przecięcia kierunków ruchu.
Pod warunkiem, że sobie skrzyżowanie podzielisz na strefy tak jak to czynisz z kierunkami jazdy :lol:
Zresztą pomijasz rozsądne wypowiedzi innych
papadrive napisał(a):Nie wyobrażam sobie, abym wjechał na skrzyżowanie nie mając wiedzy o kolejności przejazdu przez nie, wszystkich wjeżdżających. Teoretycznie, brak PP, zabrania wjazdu na skrz. bez możliwości jego opuszczenia. Dlatego wiedza, kto ma PP jest wymagana przed wjazdem, a nie dopiero na skrzyżowaniu.
tomekkoz napisał(a):Twój nieudolny rysunek z niewiadoma czego
Szukaj aż znajdziesz, może przy okazji doszkolisz się z historii PoRD. Oczywiście to nie żaden rysunek tylko screenshot z dokumentu zamieszczonego na stronie Sejmu.
tomekkoz napisał(a):Polecam zapoznanie się z przepisami.
Dziękuję, Tobie zapoznanie się nawet nie pomoże.
tomekkoz napisał(a):skontrowałem przykładem z roporządzenia z roku 1962
Nawet nie wiesz co "skontrowałeś' i to jest najśmieszniejsze w tym wszystkim :rotfl2: WLEPIASZ LINKI I RYSUNKI BEZROZUMNIE jak rasowy spamer.

Tak jak twierdziłem, kompletnie nie jarzysz PoRD (podstaw!). Ja się jeszcze dziwię, jakim cudem Ty przeżyłeś na polskich drogach... skoro skręcając w lewo z podporządkowania uzurpujesz sobie pierwszeństwo bo "jedziesz" drogą z pierwszeństwem... jakiś naśladowca Lubitza czy jakie licho?

Mistrzu proponuję wrócić do testów na PJ, do tych rysunków na których pojazdy stoją na wlotach skrzyżowania. Rozwiąż sobie trochę, bo widze że Ci sie nudzi.
Ostatnio zmieniony piątek 03 kwietnia 2015, 21:23 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 03 kwietnia 2015, 21:22

tomekkoz napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
Bzdurą jest wypisywanie tekstów świadczących o nabywaniu/traceniu pierwszeństwa na skrzyżowaniu w zależności od konfiguracji pojazdów na nim się znajdujących

Oczywistą bzdurą jest negowanie tego stwierdzenia.
Świadczył o tym dobitnie te przykład:

Obrazek

W zależności od miejsca na skrzyżowaniu i konfiguracji pojazdów, raz pierwszeństwo będzie miał pierwszy, a innym razem drugi pojazd.

To jak Leszko? Jesteś chociaż w stanie przyznać, że wypisujesz bzdury, czy dalej będziesz udawał głupa?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 03 kwietnia 2015, 21:24

O tej planszy się już wypowiedziałem. Koncert życzeń to nie to forum.
P.S. Czy znalazłeś już w dzienniku ustaw odniesienie do wklejonego przeze mnie zrzutu ekranu? Bo bez tego Twoja analiza "kształtu PoRD na przestrzeni lat" będzie mocno zniekształcona - czyli w normie.
LeszkoII

Postprzez papadrive » piątek 03 kwietnia 2015, 22:27

tomekkoz napisał(a):W zależności od miejsca na skrzyżowaniu i konfiguracji pojazdów, raz pierwszeństwo będzie miał pierwszy, a innym razem drugi pojazd.

No i z tym się zgadzam całym sobą. :spoko:
Ta filozoficzna myśl pasuje do każdego skrzyżowania. :wink:
papadrive

Postprzez kg1956 » piątek 03 kwietnia 2015, 22:39

szerszon napisał(a):Odróżnijmy pierwszeństwo od stworzenia zagrożenia.

No właśnie. Zostawmy zagrożenie i skupmy się na pierwszeństwie. Czyja interpretacja art.25.1 jest prawidłowa? Jak to sprawdzić, jeśli autorytety ( p. Drexler) są podważane?
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 03 kwietnia 2015, 23:18

kg1956 napisał(a):Czyja interpretacja art.25.1 jest prawidłowa? Jak to sprawdzić, jeśli autorytety ( p. Drexler) są podważane?

Ale co tu sie zastanawiać ?
1.Jest napisane w Art 25.1 o pierwszeństwie pojazdu nadjeżdżającego z prawej strony do skrzyżowania ?
2.Czy w tym artykule jest to powiązane z dalszym kierunkiem jazdy tego pojazdu ?
Dwie krótkie proste odpowiedzi.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 03 kwietnia 2015, 23:27

tomekkoz napisał(a):Człowieku Art 25.1 obowiązuje w każdym miejscu przecięcia kierunków ruchu. Polecam zapoznanie się z przepisami.

Tylko ty widzisz tych miejsc multum tam gdzie jest jedno.
Mam wrażenie, że obaj z Szerszonem jesteście tu po to, zeby kompromitować to forum i wypisywać niestworzone historie. Zero znajomosci przepisów, zarówno krajowych jak i Konwencji Wiedeńskiej, idiotyczne interpretacje i wprowadzanie ludzi w błąd. Czyżby krecia robota?

Ja nie mam wrażenia. ja mam pewność jeśli chodzi o ciebie. Dwa pasy zewnętrzne.
Brak przykładu w postaci wyroku sądu w Polsce opartego na KW, gdzie pomijasz te fakty uparcie jak koza.
O przepisach nie jesteś w stanie sie wypowiedzieć, ponieważ najprostsze pojęcia na czele z lewą i prawą strona stanowią dla ciebie poważny problem.
czytając twoje posty przypomina mi sie stary dowcip.( dzisiaj juz drugi raz)
==================
jak to badano IQ pewnej grupy zawodowej...na którą tak chętnie sie powołujesz.
Mieli dopasować trójkąt ,koło i kwadrat do odpowiednich otworów o tych samych kształtach.
5% procent wykazało sie inteligencją , a 95% niebywałą siłą.
Z powyższego tekstu chyba wiadomo do której grupy należysz.
Możesz nie zrozumieć. Nie do tej mniejszej.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze