Proszę o pomoc , tramwaj!!!!!!!!!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Proszę o pomoc , tramwaj!!!!!!!!!

Postprzez azira » poniedziałek 03 października 2005, 09:58

Wiem ,że byłojuż kilka dyskusji na ten temat,ale też kilka pomyłek i nie zostało to do końca wyjaśnione.Chodzi mi o sytuację kiedy tramwaj i samochód jadą drogą z pierszeństwem przejazdu i tramwaj skręca w prawo a samochód jedzie dalej tą drogą prosto.dodam tylko ,że torowisko jest na środku jezdni z lewej strony samochodu,kto ma pierszeństwo,jaka tu zasada obowiązuje?
azira

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 03 października 2005, 10:17

Nie śledziłem dyskusji na ten temat, ale nie bardzo wiem, jakie tutaj można wątpliwości - tramwaj ma w takich sytuacjach zawsze pierwszeństwo przed samochodem.
scorpio44

Postprzez Mauro.Widzew » poniedziałek 03 października 2005, 10:56

chyba ze pali sie zielone swiatlo
Mauro.Widzew

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 03 października 2005, 12:47

Tramwaj
Skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna:
-Tramwaj skrecajacy ustepuje pierwszenstwa tylko jadacym na wprost (z jego dowolnej strony, badz z naprzeciwka), nie ustepuje skrecajacym.

Znaki: (bez sygnalizacji swietlnej)
-Tramwaj na drodze z pierwszenstwem ma pierwszenstwo przed wszystkimi pojazdami, bez wzgledu czy jada rowniez na drodze z pierwszenstwem czy nie (oprocz uprzywilejowanych)

-Tramwaj na drodze podporzadkowanej (np wjazd na rondo ze znakiem ustap pierwszenstwa) ustepuje pierwszenstwa tylko pojazdom na drodze z pierwszenstwem

-Tramwaj na skrzyzowaniu rownorzednym ma pierwszenstwo przed wszystkimi pojazdami, obojetnie z ktorej strony nadjezdzaja (oprocz uprzywilejowanych)

W opisanej sytuacji:
"Chodzi mi o sytuację kiedy tramwaj i samochód jadą drogą z pierszeństwem przejazdu i tramwaj skręca w prawo a samochód jedzie dalej tą drogą prosto.dodam tylko ,że torowisko jest na środku jezdni z lewej strony samochodu,kto ma pierszeństwo,jaka tu zasada obowiązuje?"
Tramwaj ma pierwszenstwo!
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez azira » poniedziałek 03 października 2005, 16:55

Dzięki za informacje ,dzisiaj znalazłam instruktora,który mi dokaładnie tak samo to wyjaśnił.Ja tylko nie byłam pewna czy na skrzyżowaniu oznakowanym ale bez świateł obowiązują takie same zasady wobec tramwaju jak na skrzyżowaniu równorzędnym.A teraz już wiem są identyczne TRAMWAJ MA ZAWSZE PIERSZEŃSTWO OBOJĘTNIE Z KTÓREJ STRONY NADJEŻDŻA!
azira

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 03 października 2005, 22:56

Czytaj uwaznie bo glupoty gadasz ;) Poczytaj o sytuacji gdy tramwaj jest na drodze podporzadkowanej ;)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez cappricio » wtorek 04 października 2005, 06:53

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... rzyzowaniu

tu nie ma pomylek, bynajmniej nie w postach podsumowaujacych.

a jeszcze gratis dorzuce cos z rond... ;)
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2910
cappricio

Postprzez azira » środa 05 października 2005, 17:36

Pomyłki są i będą ,przeczytaj sobie jeszcze raz dokładnie wszystko.
Przeczytałam odpowiedź i głupot nie gadam ,pytałam o konkretną sytuacje a nie o rondo i dosatałam na nią odpowiedż,dla mnie koniec tematu
azira

Postprzez scorpio44 » środa 05 października 2005, 21:47

azira napisał(a):Pomyłki są i będą ,przeczytaj sobie jeszcze raz dokładnie wszystko.
Przeczytałam odpowiedź i głupot nie gadam ,pytałam o konkretną sytuacje a nie o rondo i dosatałam na nią odpowiedż,dla mnie koniec tematu

To brzmi prawie tak, jakbyś miała pretensje do naszej koleżanki za to, że wkleiła Ci dwa linki. :D :D
scorpio44

Postprzez azira » środa 05 października 2005, 22:10

Do nikogo nie mam pretensji ,wiele się tutaj nauczyłam,wiele znalazłam odpowiedzi na pozornie proste pytania ,ale które wymagają czasami tego by je po prostu przegadać i zrozumieć za co podziękowałam i dzięki czemu w pewien sposób udało mi się wczoraj w końcu zdać egzami i proszę nie psujcie mi tej radości.Nie wiem może się nie precyzyjnie wypowiadam ,jeżeli tak to przepraszam wszystkich,którzy czują się urażeni..........
azira

Postprzez kibi_klops » środa 19 października 2005, 11:21

A jak się przedstawia sytuacja z pierwszeństwem tramwaju na rondzie bo zawsze w tym sie gubię. Kiedy on ma w końcu pierwszeństwo.
kibi_klops

Postprzez Sławek_18 » środa 19 października 2005, 12:25

na rondzie ze znakiem ustap pierwszenstwa tramwaj wyjezdzajacy ma pierwszenstwo.
Na zwyklym rondzie tramwaj ma zawsze pierwszenstwo
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » środa 19 października 2005, 20:42

Na rondach oznaczonych jedynie znakiem C-12 pojazdy szynowe mają pierwszeństwo, niezależnie czy wjeżdżają czy zjeżdżają z ronda.
W przypadku gdy występują znaki C-12 + A-7 motorniczych obowiązują dyspozycje wynikające z tych znaków. Jednakże, gdy tramwaj już znajduje się na rondzie oznaczonym znakami C-12 i A-7, wówczas ma pierwszeństwo - zjeżdżając

Mamy też ronda z sygnalizacją świetlną. Wówczas sprawa jest prosta - kto ma zielone - ten ma pierwszeństwo. Kierujący pojazdami szynowymi, także muszą się podporządkować cyklom świetlnym.

Chociaż Jjaacc w innym topicu napisał.
jeżeli jest sygnalizacja i znak c-12 (nie ważne czy jest znak a-7 bo jak jest sygnalizacja to on nie obowiązuje) to tramwaj czeka na zielone i śmiga w dowolną stronę i wszyscy muszą go puścić nawet jak jadą prosto.

Więc tu zaczymam już mieć teraz wątpliwości, Czy jak jadę równolegle z tramwajem (on po mojej lewej stronie oczywiście) i mamy zielone i wjeżdzamy na rondo ja jadę prosto a tramwaj skręca na tym rondzie w prawo to czy on pomimo, ze ma czerwone zjeżdza z ronda pierwszy a ja pomimo że mam zielone zatrzymuję się i go przepuszczam?

A co wtedy z zasadą, NIE WOLNO! zjeżdzać z ronda mając na zjeździe czerwne światło.Niezależnie, czy sygnalizator stoi przed, czy za zjazdem, nie upoważnia nas do opuszczenia ronda.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » środa 19 października 2005, 23:32

Przepis brzmi tak:

„4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12”

Czyli faktycznie jak są światła to tramwaj skręcając przepuszcza tych, co jadą prosto, nie ważne czy jadą z tego kierunku, co tramwaj czy z przeciwnego. Natomiast jak jest znak C-12 to sprawa się komplikuje samochód obowiązany jest ustąpić pierwszeństwa. Motorniczy czeka na zielony sygnał i jedzie, inną rzeczą jest jak nie może opuścić ronda, czyli ma czerwony sygnał za skrzyżowaniem. Musi czekać na zmianę, ale nie dlatego że nie ma pierwszeństwa tylko, dlatego że nie może wjechać za sygnalizator. Może być jeszcze sytuacja, że na rondzie występuje sygnalizacja kierunkowa z sygnalizatorami S-3 i wtedy musi być to tak zgrane, że nikt nikomu nie wchodzi w paradę kierujący samochodem widząc na sygnalizatorze strzałkę na wprost jest pewien, że nikt na tym kierunku nie wyjedzie, bo ruch dla innych musi być zamknięty.
Podsumowując nie można powiedzieć, że jak jest sygnalizacja typu S-1, S-2 i znak C-12 samochód ma pierwszeństwo. Kierujący musi ustąpić no chyba, że tramwaj nie jedzie, ale upewnić się trzeba. Nawet, jeżeli ich wewnętrzna sygnalizacja nie zezwala na wjazd.
jjaacc

Postprzez ella » środa 19 października 2005, 23:56

jjaacc napisał(a):Motorniczy czeka na zielony sygnał i jedzie, inną rzeczą jest jak nie może opuścić ronda, czyli ma czerwony sygnał za skrzyżowaniem. Musi czekać na zmianę, ale nie dlatego że nie ma pierwszeństwa tylko, dlatego że nie może wjechać za sygnalizator

O to mi właśnie chodziło.
Dzięki
ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze