No czyli jak zacznie wchodzic i nie wyhamujesz, to narazisz wchodzacego.
Pieszy też ma obowiązki.
Generalnie puszczamy..poprzez zwolnienie-najczęściej.Przeturlamy sie i rura do 35 km/h

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 00:15
No czyli jak zacznie wchodzic i nie wyhamujesz, to narazisz wchodzacego.
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 00:24
przez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 13:21
W przepisach nie przeczytam o "zmniejszeniu prędkości do 0", tylko ewentualnie o zatrzymaniu, jeżeli jest taka wola prawna. Starasz się rozszerzyć obowiązek zmniejszenia prędkości włącznie z zatrzymaniem, niestety bez pokrycia w przepisach PoRD.Makabra napisał(a):Z tego wcale nie wynika ze zmniejszenie predkosci przed pdp do 0 jest wykroczeniem, jesli sa piesi przy przejsciu. Jest to podyktowane zapisem o nienarazeniu pieszego na niebezpieczenstwo, czekanie z zatrzymaniem do ostatniej chwili kiedy pieszy postawi krok przed maske to jest to narazanie pieszego. Art. 3 nakazuje unikac takich zachowan ktore moga spowodowac zagrozenie, czyli czekania z zatrzymaniem do ostatniego cm.
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 13:37
przez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 16:25
PrzeczytamyMakabra napisał(a):W definicji ustapienia pierwszenstww tez nie przeczytamy o zatrzymaniu. I co z tego?
przez testuje » czwartek 26 marca 2015, 16:55
przez szerszon » czwartek 26 marca 2015, 17:14
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 19:49
przez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 20:34
Zatrzymanie w związku z przepisami ruchu (jako forma powstrzymania się od ruchu - z def. ustąpienia pierwszeństwa). Zauważ różnicę pomiędzy obowiązkiem ustąpienia pierwszeństwa a obowiązkiem zmniejszenia prędkości.Makabra napisał(a):Ja nie pisze o tym co ma.gwaltownie hamowac, tylko o tym ze jak masz a7 i definicje ustapienia pierwszenstwa to tez wykroczenie jak sie zatrzymasz przyed glowna i okaze sie ze nikt nie jedzie? Bo nie napisali o zatrzymaniu.
W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 22:04
LeszkoII napisał(a):
Zresztą zwyczajnie i po ludzku: czy policjant, egzaminator wydaje komendę "proszę się zatrzymać" czy "proszę zmniejszyć prędkość do zera".
LeszkoII napisał(a):Cytatów z Art. 18. nie skomentowałeś - a szkoda.
LeszkoII napisał(a):Zatrzymywanie się przed PdP to ostateczność, czy w wyniku ustępowania pierwszeństwa. Aby wpuścić standardowego pieszego na jezdnię, wystarczy odpowiednio zmniejszyć prędkość. A czy pieszy z tego skorzysta - jego decyzja.
przez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 23:21
Raczej na odwrót. Zatrzymanie się to ostateczność.Makabra napisał(a):No użyli dodatkowo w tych przykładach które podałeś słowa zatrzymanie razem ze zmniejszeniem prędkości.
Masz rację (wykluczając przypadki z niepełnosprawnymi). Więc dlaczego wskazałeś jako kontrprzykład definicje ustąpienia pierwszeństwaMakabra napisał(a):Tylko tamte sytuacje nie mają nic wspólnego z ustępowaniem pierwszeństwa, do którego dochodzi na pdp.
Prędkość równa 0 km/h to stan spoczynku, tymczasem w ruchu drogowym takie nazewnicze aluzje nie mają miejsca i racji bytu, co udowodniłem stosownymi zapisami prawnymi.Makabra napisał(a):No to ja odpowiednio zmniejszam prędkość, wiesz do jakiej docelowej prędkości
Bo zabrania się zatrzymywania przed PdP. I to wcale nie stanowi fanatycznego toku rozumowania. Przeciwnie. W dzisiejszych czasach prawie każde zatrzymanie się przed PdP jest niebezpieczne, choć czasami nieodzowne.Makabra napisał(a):Skoro i tak zmniejszam prędkość przed pdp, to co za różnica czy ja zatrzymam się pierwszy, czy zatrzymam się jak pieszy wejdzie na pdp?
Pisałem juz o tym. Pieszy dostaje regulowanego prawnie bonusaMakabra napisał(a):Skąd pieszy ma ocenić czy moje zmniejszanie prędkości zapewni mi zatrzymanie jeśli pieszy zacznie wchodzić?
Ja bym zgłupiał.Makabra napisał(a):Ma być polecenie zrozumiałe, czego nie zrozumie człowiek jak usłyszy "proszę zmniejszyć prędkość do zera"?
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 23:27
LeszkoII napisał(a):Ja bym zgłupiał.Makabra napisał(a):Ma być polecenie zrozumiałe, czego nie zrozumie człowiek jak usłyszy "proszę zmniejszyć prędkość do zera"?
przez LeszkoII » czwartek 26 marca 2015, 23:36
przez Makabra » czwartek 26 marca 2015, 23:55
LeszkoII napisał(a):^^Może i tak (ale nie o tym toczy się dyskusja).
Nie przekonałeś mnie i nie obroniłeś tezy lansowanej przez Dworaka. Twoje zmniejszenie prędkości DO ZERA nazywa się zatrzymaniem, a takiego słowa nie doszukamy się w dyspozycji znaku D-6.
przez LeszkoII » piątek 27 marca 2015, 00:06
Zważ na konstrukcję tego przepisu (patrz: wcześniejsze moje wypowiedzi). Mam się powtórzyć?Makabra napisał(a):Dlatego podałem przykład, że w definicji ustąpienia pierwszeństwa też nie doszukamy się tego, że jak masz ustąpić pierwszeństwa to masz się zatrzymać.
Sorry, ale nie rozumiesz def. ustąpienia pierwszeństwaMakabra napisał(a):Czyli idąc tym tokiem zatrzymanie się przy skrzyżowaniu ze znakiem A7 gdy nie mam widoczności jest wykroczeniem, bo nie było żadnego pojazdu na drodze z pierwszeństwem któremu miałbym to pierwszeństwo ustąpić?