Łamane pierwszeństwo wątpliwości ;)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Łamane pierwszeństwo wątpliwości ;)

Postprzez malizna505 » niedziela 22 marca 2015, 15:38

Witam.Mam kilka wątpliwości związanych z łamanym pierwszeństwem. Dodaję link aby można zobaczyć skrzyżowanie:
https://www.google.pl/maps/@50.939069,2 ... AgH0Sg!2e0

Jak mam przejechać przez to skrzyżowanie powiedzmy prosto? w prawo i w lewo (nadmieniam są pasy prosto i w prawo i pas w lewo) jakby mi ktoś mógł w prosty sposób objaśnić byłbym wdzięczny.
malizna505

Re: Łamane pierwszeństwo wątpliwości ;)

Postprzez Makabra » niedziela 22 marca 2015, 16:26

Ale problem masz z wyborem pasa ruchu czy z pierwszeństwem na skrzyżowaniu? Z tego co widać po znakach poziomych to z lewego pasa w lewo, a z prawego pasa prosto i w prawo, chociaż to w prawo jest ostro wytarte i pewny nie jestem. Jadąc w prawo ustępujesz pojazdowi z przeciwnego kierunku który skręca "za główną". Jadąc prosto ustępujesz pojazdowi z przeciwnego kierunku który skręca "za główną" i pojazdom z prawej strony. Jadąc w lewo ustępujesz pojazdom z prawej strony które skręcają w lewo albo jadą prosto i pojazdom z naprzeciwka które jadą prosto i w prawo.
Makabra

Postprzez malizna505 » niedziela 22 marca 2015, 18:29

Z pasami ruchu nie mam problemu. W prawo ogólnie wiedziałem że puszczam tych jadących z góry za "główną". Najgorzej właśnie w lewo czyli muszę wszystkich puścić i tych z góry za "główną" i tych z naprzeciwka czyli po prawej stronie. Ale jadąc prosto (patrząc na mapę Google) muszę puścić tych z przeciwka skręcających za główną i tych po swojej prawej czyli tego fiata bordowego tak? Ogólnie wszystko wiem o drogach z łamanym pierwszeństwem jak jest znak droga z pierwszeństwem i tabliczka pod spodem natomiast jak mam Ustąp pierwszeństwa czyli A7 i tabliczkę pod spodem trochę się gubię :)
malizna505

Postprzez Makabra » niedziela 22 marca 2015, 19:12

Generalnie to wyjeżdżając spod A7 masz puścić wszystkich na głównej którym zajechałabyś drogę, czyli trzeba sobie wyobrazić swój tor jazdy względem auta z naprzeciwka i z prawej i znaleźć punkty kolizyjne.
Makabra

Postprzez malizna505 » niedziela 22 marca 2015, 20:28

Czyli jadąc tam w lewo muszę puścić praktycznie wszystkich? Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem.
malizna505

Postprzez papadrive » niedziela 22 marca 2015, 21:00

malizna505 napisał(a):Czyli jadąc tam w lewo muszę puścić praktycznie wszystkich? Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem.

Nie wszystkim. Masz pierwszeństwo nad jadącymi z lewej, która też jest podporządkowana (Ty jesteś z ich prawej).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze