Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » niedziela 08 marca 2015, 19:31

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Nie ma tu żadnej sprzeczności dopóki nie uświadczymy idiotyzmów w postaci koncentrycznie wymalowanych pasów na rondzie i strzałki w lewo przed rondem.
Dajesz ten cytat z 22-stki.

Cytatu nie ma bo to tak jakbyś oznakował jezdnię która prowadzi w lewo strzałkami w prawo.
Po prostu idiotyzm, którego nawet przepisy nie przewidują.

Na szczęście coraz cześciej przed rondami występują takie znaki, zamiast idiotycznych strzałek w lewo czy na wprost. Z tego co wiem, nowelizacja w tym roku ma wprowadzić te znaki do roporządzenia.

Obrazek

Obrazek
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 19:44

papadrive napisał(a):
Nie donikąd, tylko dookoła wyspy, tak jak wskazano na C-12.

Dookoła, czyli w kółko, czyli donikąd. :hmm:

Dokładnie papadrive.

Nie chciałbym być wprowadzony w błąd na przykład na takim skrzyżowaniu gdzie w nocy zajmuję lewy pas a potem się okazuje że on nigdzie nie prowadzi i muszę go zmienić na skrzyżowaniu żeby pojechać prosto.

Obrazek
Obrazek

Na szczęście na tym skrzyżowaniu pasy są dobrze oznakowane i zawczasu wiadomo na którym się ustawić.
https://goo.gl/maps/ro2Uh
Makabra

Postprzez tomekkoz » niedziela 08 marca 2015, 19:48

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
Makabra napisał(a):Bo jeździcie dookoła ronda prawym pasem, a ja nie mam ochoty mieć dzwona i problemów z tym związanych.
Czyli zdajesz sobie sprawę, że propagujesz sposób jazdy niezgodny z prawem, bo boisz się odpowiedzialności. Zatem czemu sam tak nie jeździsz?

Dobrze, że zawracanie i skręt w lewo z prawego pasa są zgodne z przepisami. :hmm:

Skręt w lewo nie jest dozwolony z prawego pasa (art. 22.2), za to jazda dookoła wyspy zgodnie z C-12 jak najbardziej tak.

Nie donikąd, tylko dookoła wyspy, tak jak wskazano na C-12.

Dookoła, czyli w kółko, czyli donikąd. :hmm:

Nikt ci nie zabrania zbliżyć się do prawej krawędzi i skręcić w prawo.
Masz możliwość wyjazdu każdym wylotem - to ma być donikąd?
tomekkoz

Postprzez papadrive » niedziela 08 marca 2015, 20:19

tomekkoz napisał(a):Skręt w lewo nie jest dozwolony z prawego pasa (art. 22.2), za to jazda dookoła wyspy zgodnie z C-12 jak najbardziej tak.

Bo zezwala na to... co? Wiem, wiem, znak C-12. :wink:

Nikt ci nie zabrania zbliżyć się do prawej krawędzi i skręcić w prawo.
Masz możliwość wyjazdu każdym wylotem - to ma być donikąd?

Pewnie, że nie zabrania. Podobnie jak nie nakazuje. Na SoRO, jak na każdym skrzyżowaniu mam obowiązek wjechać na nie z odpowiedniego pasa ruchu, ale na wylocie mogę obrać dowolny, z możliwych, pas. I mogę przez cały czas jazdy przez skrzyżowanie trzymać się linii prowadzących, jak też zmienić pas, kierując się do wylotu. Tej zmiany nie sygnalizuję.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 08 marca 2015, 20:42

Jak ci szoferkuemerytku podobały sie cechy wspólne ronda"klasycznego" i "turbinowego" :lol:
Zatkało jak widzę...
a troll cały czas nie może wskazać , gdzie jest napisane o kierunku jazdy zgodnym z C-12..tylko hasełka na sztandarach.
Trollu-nakaz jazdy na C-12 nie pozwala ci zjechać z ronda..pamietaj o tym.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 08 marca 2015, 20:45

tomekkoz napisał(a):Cytatu nie ma bo to tak jakbyś oznakował jezdnię która prowadzi w lewo strzałkami w prawo.
Chodzi Ci pewnie o niebezpieczny zakręt w lewo. Strzałki na F-10 i P-8 znaczą zupełnie co innego niż strzałki na C-12. W zanegowaniu tej prawdy nie pomogą Ci słowniki PWN, wykłady dla V. semestru budownictwa, Twoje krętactwo i trollowanie na forach.
tomekkoz napisał(a):Po prostu idiotyzm, którego nawet przepisy nie przewidują.
Oznakowanie wlotów SoRO odbywa się na zasadach ogólnych oznakowania wlotów skrzyżowań i jest na to konkretny cytat, którego sam sobie poszukasz, może przy okazji się czegoś nauczysz.
tomekkoz napisał(a):Na szczęście coraz cześciej przed rondami występują takie znaki, zamiast idiotycznych strzałek w lewo czy na wprost.
Ale nie są to znaki drogowe tylko "samowola malarska". To samo robi p. Dworak, on podnieca się przepisami zza Odry bezprawnie je narzucając polskiemu kierowcy.
tomekkoz napisał(a):Z tego co wiem, nowelizacja w tym roku ma wprowadzić te znaki do rozporządzenia.
Wątpię, żeby stało się to tak szybko. Poczekamy - zobaczymy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 20:59

tomekkoz napisał(a):
Makabra napisał(a):Bo jeździcie dookoła ronda prawym pasem, a ja nie mam ochoty mieć dzwona i problemów z tym związanych.
Czyli zdajesz sobie sprawę, że propagujesz sposób jazdy niezgodny z prawem, bo boisz się odpowiedzialności. Zatem czemu sam tak nie jeździsz?

Powód dla którego nie jeżdżę tak jak czerwony na rondach pierścieniowych:
Nie mam ochoty mieć dzwona i problemów z tym związanych.

Powód dla którego nie zawracam na rondach pierścieniowych prawym pasem:
Makabra

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 21:22

tomekkoz napisał(a):Na szczęście coraz cześciej przed rondami występują takie znaki, zamiast idiotycznych strzałek w lewo czy na wprost. Z tego co wiem, nowelizacja w tym roku ma wprowadzić te znaki do roporządzenia.

Obrazek

Nie ma się czym podniecać. Różnica jest chyba tylko taka, że więcej farby schodzi na namalowanie tych rewelacyjnych znaków, a efekt jest taki sam jak z takimi znakami.
Obrazek

Oczywiście te znaki które pokazałeś wyglądają całkiem fajnie, jak dla mnie mogłyby być przed każdym rondem.
Makabra

Postprzez szerszon » niedziela 08 marca 2015, 22:02

tomekkoz napisał(a):
Obrazek

Ale nawet według tych strzałek przez skrzyżowanie jedziemy w prawo, prosto, w lewo...przecież widać. :lol:
Marzą się oddzielne strzałki dotyczące rond..nie wiem po co?
szerszon

Postprzez tomekkoz » niedziela 08 marca 2015, 22:43

Makabra napisał(a): Powód dla którego nie jeżdżę tak jak czerwony na rondach pierścieniowych:
Słusznie.

Makabra napisał(a):Powód dla którego nie zawracam na rondach pierścieniowych prawym pasem:

E tam, auto zastępcze i świeżo polakierowane auto za free to same plusy

Makabra napisał(a):Nie ma się czym podniecać. Różnica jest chyba tylko taka, że więcej farby schodzi na namalowanie tych rewelacyjnych znaków, a efekt jest taki sam jak z takimi znakami. Oczywiście te znaki które pokazałeś wyglądają całkiem fajnie, jak dla mnie mogłyby być przed każdym rondem.

Nie do końca. Znaki te dokładnie odzwierciedlają kierunki jazdy przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Jest na nich ujęty ruch okrężny, co jest kluczowe do rozumienia manewrów jakie wykonujemy na takim skrzyżowaniu.
Szerszon już nie powie, że przez rondo "prosto" to bez kierunkowskazu, bo mu tak strzałka pokazała.... :eek2:
tomekkoz

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 23:04

tomekkoz napisał(a):
Makabra napisał(a):Powód dla którego nie zawracam na rondach pierścieniowych prawym pasem:

E tam, auto zastępcze i świeżo polakierowane auto za free to same plusy

Pierniczę auto zastępcze :) A jak mam mieć dzwona i dostać w drzwi od strony kierowcy, to wolę jechać tak suzuki, przynajmniej dla mnie bezpieczniej :twisted:
Zresztą jesteś pewny tego że jakbym jechał pasem zewnętrznym zawracając to nie była by moja wina.
http://motoryzacja.interia.pl/news-kto- ... Id,1419954
Ten kierowca jechał prosto pasem zewnętrznym i zobacz ile ma teraz problemów.

tomekkoz napisał(a):
Makabra napisał(a):Nie ma się czym podniecać. Różnica jest chyba tylko taka, że więcej farby schodzi na namalowanie tych rewelacyjnych znaków, a efekt jest taki sam jak z takimi znakami. Oczywiście te znaki które pokazałeś wyglądają całkiem fajnie, jak dla mnie mogłyby być przed każdym rondem.

Nie do końca. Znaki te dokładnie odzwierciedlają kierunki jazdy przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Jest na nich ujęty ruch okrężny, co jest kluczowe do rozumienia manewrów jakie wykonujemy na takim skrzyżowaniu.

Może Ty potrzebujesz takich znaków, ja ich nie potrzebuję, wystarczą mi zwykłe strzałki na pasach ruchu, a ruch okrężny widać na C12.
Makabra

Postprzez dylek » niedziela 08 marca 2015, 23:10

tomekkoz...widzę, że do tych "przybajerzonych" strzałek próbujesz dorobić własną utopię...
Przyjrzyj się im dokładnie...mają dokładnie takie same groty jak standardowe P-8.... nie ma na nich jednakowych grotów "zawsze w prawo", pierwsze prawo, drugie prawo, trzecie prawo itd... te strzałki są różne jak na P-8...lewo, prosto,prawo...
Jest w tych strzałkach "ruch wokół wyspy", ale nie ma w nich twojego "jeden kierunek jazdy".
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 23:14

Dla mnie to takie samo wydziwianie, jak się kursanci pytają, czemu w aucie nie pokazuje na wyświetlaczu na jakim biegu aktualnie jadą. Najlepiej takim dużym na pół deski rozdzielczej, albo lepiej niech jeszcze mówi komputer, bo po co patrzeć na wyświetlacz.
Makabra

Postprzez szerszon » niedziela 08 marca 2015, 23:15

Jest w tych strzałkach "ruch wokół wyspy",

Tor jazdy..nic więcej.A kierunek jazdy taki sam jak na "normalnych" strzałkach. Nasz troll po raz kolejny sam sobie strzelił w stopę.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 09 marca 2015, 00:02

Makabra napisał(a):Zresztą jesteś pewny tego że jakbym jechał pasem zewnętrznym zawracając to nie była by moja wina.
http://motoryzacja.interia.pl/news-kto- ... Id,1419954
Ten kierowca jechał prosto pasem zewnętrznym i zobacz ile ma teraz problemów.

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-sprawa-ronda-w-radomiu-jest-wyrok,nId,1420598
Sąd pierwszej instancji nie podzielił optymizmu p.Bartka i podobnych mu zwolenników "krakowskiego" podejścia do problematyki rond.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze