tomekkoz napisał(a):Zawracać można na różne sposoby. Jeżeli wykonujemy przy tym skręt w lewo to od lewej krawędzi.
To akurat dla mnie sprawa bezdyskusyjna. Ciekawie się robi wtedy, gdy co niektórym znak C-12 wskazuje jedną jednokierunkową jezdnię, prowadzącą dookoła wyspy w kierunku na wprost

Gdzie to przeczytali - nie mam pojęcia.
tomekkoz napisał(a):Oczywiście na klasycznym rondzie jadąc dookoła wyspy nie wykonujemy skrętu w lewo, tylko poruszamy się bez skręcania w jednym kierunku wskazanym na znaku C-12.
Określenie "klasyczne rondo" jest tworem czysto abstrakcyjnym, czyli pozbawionym mocy prawnej. A jak już rondo nie jest "klasyczne", to C-12 przestaje oznaczać, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku?
tomekkoz napisał(a):Konkretniej to dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, ale dobrze, że zmieniłeś zdanie.
Nie zauważyłem, abym zmienił zdanie.
tomekkoz napisał(a):Jak chcesz to sobie możesz podzielić jedną jezdnię i na sto kawałków
Dzielenie na części, robienie z okręgu prostej - pozostawiam prostowaczom. Zresztą nie widzę sensu i powodu, żeby dzielić jezdnię na cokolwiek innego niż pasy ruchu.
tomekkoz napisał(a):choćby z definicji pasa ruchu, wynika, że na SoRO z pasami ruchu dookoła wyspy jest tylko jedna jezdnia.
Pasy ruchu nie wyznaczają jezdni. W miejscu, gdzie jezdnie przecinających się dróg również się przecinają, pasy ruchu również się przecinają. Im większe odgięcie toru jazdy względem wyspy, tym pasy ruchu przecinają się pod mniejszym kątem(powstaje coś w rodzaju ostrego rombu), co sprawia wrażenie, że to miejsce przecięcia jest kontynuacją pasa ruchu należącego do jezdni poprzecznej.
Tak samo jak demonizujesz znaczenie znaku C-12, podobnie przeceniasz dyspozycję linii wyznaczających pasy ruchu,
i dlatego zdziwisz się, widząc poniższy rys..

szoferemeryt napisał(a):To spróbuj teraz udowodnić że na skrzyżowaniach nie ma dróg
Wolę liczyć ziarenka piasku w Międzyzdrojach.
szoferemeryt napisał(a):jeśli na skrzyżowaniach występują jezdnie, które są częścią dróg.
Z jedną jezdnią mamy do czynienia wyłącznie w przypadku jednej drogi, zwanej jednojezdniową.