Warto zobaczyć Kraków?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Warto zobaczyć Kraków?

Postprzez JaroslawaWks78 » piątek 27 lutego 2015, 14:37

Witam:) Wybieram się na krótki urlop w góry, a mianowicie do Zakopanego i zastanawiam się czy po drodze warto zatrzymać się w Krakowie? Z tego co wiem to na uwagę zasługuje centrum Krakowa, a mianowicie Stary Rynek:) Jestem ciekawa też życia nocnego w Krakowie i chciałabym się przejść po centrum nocą:) Podobno wtedy Kraków jest przepiękny:) Nie wiem tylko, gdzie szukać i w jakich miejscach są najlepsze noclegi czy lepiej na obrzeżach czy w centrum ? Nie ma tam problemów z komunikacja miejską i korkami? Nie chciałabym pół dnia spędzić stojąc w korku;/
JaroslawaWks78

Re: Warto zobaczyć Kraków?

Postprzez rusel » piątek 27 lutego 2015, 15:00

Zwiedzanie Krakowa - samochod na parkingu innej możliwości nie widzę, strata czasu.
rusel

Postprzez testuje » piątek 27 lutego 2015, 15:11

Nie napisałeś czego szukasz, w jakiej cenie, dla ilu osób, jaki standard.
http://www.ibis.com/pl/booking/rates.sh ... 3016070712 tutaj masz przykładową ofertę, do rynku rzut beretem, 50zl/osoba/doba.
testuje

Postprzez lith » piątek 27 lutego 2015, 15:27

1. Patrzysz na mapie gdzie jest centrum/starówka.
2. Wbijasz sie samochodem jak najbliżej tego miejsca
3. Rozglądasz sie po okolicy szukając jakiegoś fajnego noclegu w przyzwoitej cenie (w zależności od miejscowości i ruchu na ulicach pieszo lub samochodem, zazwyczaj lepiej pieszo)
4. Załatwiasz nocleg, przestawiasz samochód.
5. Idziesz zwiedzać

Różne 'metody' zwiedzania miast przerobiłem. I jakieś szukanie w necie i sprawdzanie tych miejsc samochodem, i szukanie na obrzeżach, i motele na drogach dojazdowych itd. i to jest według mnie najlepszy sposób na zwiedzanie zdecydowanej większości miast jakie miałem okazję odwiedzić. Znalezienie interesującego noclegu zajmuje mało czasu, można spokojnie spokojnie do nocy zwiedzać, wypić sobie wieczorkiem piwko w pubie i nie ma problemu z jakimś powrotem gdzieś na obrzeża. Aha, ja prawie nigdy nie rezerwuję sobie noclegów wcześniej, chociaż są miasta gdzie warto.
lith

Postprzez Makabra » piątek 27 lutego 2015, 19:19

Ciezki temat cos konkretnego odnosnie noclegow podpowiedziec. Jestem z KRK wiec nigdy tu nie musialem nic szukac :wink: Rynku Glownym noca super sprawa i na Kazimierzu knajpy dookola Placu Nowego swietne, w dzien chyba wiecej dzieje sie na Rynku. Korkow w weekend jakis duzych nie ma. Strefa platnego parkowania jest strasznie duza, ale komunikacja jest git. Strefa jest tylko w tygodniu :wink:
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 27 lutego 2015, 20:14

Jestem z KRK wiec nigdy tu nie musialem nic szukac

No i git...wszyscy z forum wbijamy do Ciebie :wink:
szerszon

Postprzez pasqudek » sobota 28 lutego 2015, 20:53

@JaroslawaWks78: pod rynkiem jest muzeum.
pasqudek

Postprzez OneZofia1616 » niedziela 01 marca 2015, 16:42

lith napisał(a):1. Patrzysz na mapie gdzie jest centrum/starówka.
2. Wbijasz sie samochodem jak najbliżej tego miejsca
3. Rozglądasz sie po okolicy szukając jakiegoś fajnego noclegu w przyzwoitej cenie (w zależności od miejscowości i ruchu na ulicach pieszo lub samochodem, zazwyczaj lepiej pieszo)
4. Załatwiasz nocleg, przestawiasz samochód.
5. Idziesz zwiedzać

Tym bardziej się to sprawdza, gdy nie jedziesz w terminie pokrywającym się z dłuższym weekendem, jakimś świętem czy czymś takim, bo wtedy Kraków przeżywa oblężenie. Jeśli jest to zwykły weekend to nawet wtedy bez niczego znajdziesz na żywioł spanie. Pytanie czy interesuje cie wysoki komfort jak w http://www.bestwesternkrakow.pl/, czy zadowolisz się np standardem hostelowym.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 marca 2015, 11:41 przez OneZofia1616, łącznie zmieniany 1 raz
OneZofia1616

Postprzez lith » poniedziałek 02 marca 2015, 01:45

Wiadoma sprawa, że im więcej chętnych tym wyższe ceny trudniej znaleźć coś fajnego, ale jeszcze mi sie zdarzyło żebym został na lodzie, czy specjalnie przepłacił. Raz lepiej, raz gorzej, ale po prostu nie jest tak jak wyobrażają sobie niektórzy, że jak sobie nie zarezerwują nocleg to skończą kimając na stacji benzynowej ;) Owszem czasami nawet mi się zdarzy coś zarezerwować, właśnie jak jest jakieś większe wydarzenie typu festiwal, gdzie w dodatku terminy są na sztywno ustalone więc i tak trzeba jakieś bilety inne ogarniać ze sporym wyprzedzeniem.
lith

Postprzez RADZIWOJDEVIL72 » czwartek 05 marca 2015, 12:44

lith napisał(a):Wiadoma sprawa, że im więcej chętnych tym wyższe ceny trudniej znaleźć coś fajnego, ale jeszcze mi sie zdarzyło żebym został na lodzie, czy specjalnie przepłacił. Raz lepiej, raz gorzej, ale po prostu nie jest tak jak wyobrażają sobie niektórzy, że jak sobie nie zarezerwują nocleg to skończą kimając na stacji benzynowej ;) Owszem czasami nawet mi się zdarzy coś zarezerwować, właśnie jak jest jakieś większe wydarzenie typu festiwal, gdzie w dodatku terminy są na sztywno ustalone więc i tak trzeba jakieś bilety inne ogarniać ze sporym wyprzedzeniem.

Według mnie spokojnie można wbijać do Krakowa w ciemno i tam na miejscu szukać noclegu, który o tej porze na pewno spokojnie znajdziesz:) Najlepiej w centrum, bo po co tracić czas na dojazdy, jak sobie przeliczysz bilet plus nocleg to wyjdzie na to samo, jakbyś zarezerwował hotel w centrum, także według mnie nie opłaca się szukać czegoś na obrzeżach:) i pamiętaj, że cenę zawsze można negocjować:) także powodzenia:)
RADZIWOJDEVIL72

Postprzez Agniesia24 » środa 11 marca 2015, 13:09

Kraków jak najbardziej warto zobaczyć, jak nigdy nie byłaś to tym bardziej. Co do noclegów, im bliżej centrum tym drożej.
Agniesia24

Powrót do Luźna gadka