Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 23 lutego 2015, 15:42

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
dylek napisał(a):Wybrałem pierwsza opcję, bo doprecyzowałem długość kontraktu...

Czyli zmieniłeś, treść zadania.
Sorry Winnetou....

W którym miejscu zmienił treść, trollu ?

Pod co mam ci wyjaśniać jak i tak nie załapiesz?

dylek napisał(a):Pytanie : Która prosta pokazuje wiekszą kasę ?
Moja odpowiedź, której już dawno udzieliłem :
- zależy w którym miejscu wykresu (przed czy po punkcie krytycznym)
Twoja odpowiedź : niebieska. O czy jeszcze chcesz tu dyskutować ?
Że masz rację zawsze i wszędzie ? :mrgreen:
No nie masz i kolejny raz to udowodniłeś.

Treść zadania była jasna. Nie był podany okres zatrudnienia, a należało wybrać którąś opcję. Zatem bardziej korzystny był wybór opcji drugiej . Takiej odpowiedzi należało udzielić.
I twoje filozofowanie tu nic nie zmieni.
Gdyby treść zadania została zmieniona i zostało podane, że okres zatrudnienia będzie krótszy niż 3 miesiące, wtedy prawołlową odpowiedzią była by pierwsza opcja, ale to już by było inne zdanie.
Sorry Winnetou.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 15:58

Pod co mam ci wyjaśniać jak i tak nie załapiesz?

Napisałem ci trollu, ze nawet nie umiesz przepisać zadania, a dylek pokazał ci dobitnie, dlaczego.
Pytanie o wybór bez podania długości zatrudnienia świadczy o twojej indolencji.
To samo mamy w dyskusji o przepisach.
Dlatego trollu zanim zaczniesz komuś coś zarzucać naucz się w pierwszej kolejności myśleć.
Treść zadania była jasna. Nie był podany okres zatrudnienia, a należało wybrać którąś opcję.

Czyli nie zmienił treści, jak zarzucałeś. Kłamstwo ma krótkie nogi. A zadanie bez podania jakiego okresu dotyczy jest bezsensowne..tak jak cała twoja tutaj twórczość.Logika i matematyka :lol:
Zatem bardziej korzystny był wybór opcji drugiej . Takiej odpowiedzi należało udzielić.
W przypadku pracy np tylko przez dwa miesiące ? Yrzeba być tobą, aby zdecydować się na którąkolwiek opcję bez podania czasu.
Pytanie szefa...
Którą opcję pan wybiera ?
-Drugą
Świetnie. Zatrudniam pana na dwa miesiące. Jesteś z ręką w nocniku ? Jesteś. :lol:
A głupi byłbyś, gdybyś decydował bez znajomości okresu pracy.
Nie miałeś punktu odniesienia.
Gdyby treść zadania została zmieniona i zostało podane, że okres zatrudnienia będzie krótszy niż 3 miesiące, wtedy prawołlową odpowiedzią była by pierwsza opcja, ale to już by było inne zdanie.
A był podany jakikolwiek okres, aby było co zmieniać ?
Zostałeś po raz kolejny przyłapany na nieścisłości i śmiało można napisać, że ty i logika to dwa odległe światy.
Sorry Winnetou.
Faktycznie masz za co...za kolejne bzdury.
szerszon

Postprzez Kajto » poniedziałek 23 lutego 2015, 16:45

Szerszon po raz kolejny napiszę, że masz problemy z logicznym myśleniem.
Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia (a tak było w zadaniu) korzystniejsza jest oczywiście opcja nr 2. Tomekkoz odpowiedział prawidłowo. Szkoda, że na początku nie byłeś tak wyrywny z odpowiedzią... :lol:
Ale masz szanse się wykazać, bo mam nowe zadanie:
( z tym powinineś poradzić sobie bez problemu mózgu :D ).

Przychodzisz do sklepu, z zamiarem kupna sadzonek dębu.
Zależy ci na tym, żeby jak najszybciej osiągnęły wysokość 10 metrów.
Masz do wyboru 3 gatunki (wszystkie sadzonki mają metr wysokości):
- 1 gatunek rośnie co roku o 6%
- 2 gatunek rośnie co miesiąc o 0.5%
- 3 gatunek rośnie co tydzień o 0.1%.
Który gatunek powinineś wybrać i jak szybko osiągnie 10 metrów wysokości?
Kajto

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 16:51

Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia (a tak było w zadaniu) korzystniejsza jest oczywiście opcja nr 2.

Bzdura. Przeczytaj mój przykład.
Tomekkoz odpowiedział prawidłowo.

Bzdura. Nie mógł odpowiedzieć prawidłowo nie mając pełnych danych.
Po wyborze opcji 2 informuję ciebie o zatrudnieniu na 2 miesiące...jesteś gościu ugotowany, ponieważ nie potrafisz pomyśleć.
. Szkoda, że na początku nie byłeś tak wyrywny z odpowiedzią...

Bo nie było na co. Jak widać zadanie było niekompletne, ale ty dalej tego nie trybisz.
==============================
Tu chociaż jest podana wartość "czasu zatrudnienia" czyli 10 metrów
szerszon

Postprzez jasper1 » poniedziałek 23 lutego 2015, 17:20

Kajto napisał(a):Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia (a tak było w zadaniu) korzystniejsza jest oczywiście opcja nr 2.

Żadne oczywiście. Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia nie wiadomo, która wersja jest korzystniejsza.
Bez tej zmiennej zadanie nie ma rozwiązania. Dokonanie wyboru w takich warunkach świadczy o skłonności do impulsywnych, nieprzemyślanych reakcji. :D

Wiedza o długości okresu zatrudnienia jest warunkiem niezbędnym do dokonania właściwego wyboru.
Liczyć to i kalkulator umie, gorzej z zastosowaniem rezultatów obliczeń w praktyce. :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 17:35

Liczyć to i kalkulator umie, gorzej z zastosowaniem rezultatów obliczeń w praktyce
:lol:
Tak samo z przepisami..literki rozpoznają, ale co tam napisano -już nie.
szerszon

Postprzez Kajto » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:21

jasper1 napisał(a):
Kajto napisał(a):Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia (a tak było w zadaniu) korzystniejsza jest oczywiście opcja nr 2.

Żadne oczywiście. Bez sprecyzowania okresu zatrudnienia nie wiadomo, która wersja jest korzystniejsza.
Poważnie? Gdybyś dostała takie pytanie nie wiedziałabyś co wybrać?
Wartość oczekiwana zarobków w przypadku drugiej opcji jest zdecydowanie wyższa, dlatego ta opcja jest zdecydowanie korzystniejsza.

jasper1 napisał(a):Bez tej zmiennej zadanie nie ma rozwiązania.
Oczywiście, że ma. W odpowiedzi można było zastrzec dwa przypadki.

jasper1 napisał(a):Wiedza o długości okresu zatrudnienia jest warunkiem niezbędnym do dokonania właściwego wyboru.
Liczyć to i kalkulator umie, gorzej z zastosowaniem rezultatów obliczeń w praktyce. :lol:

Jak się zatrudniasz w nowej pracy, to zawsze wiesz ile dokładnie będziesz pracować?
Tutaj okres zatrudnienia jest niewiadomą (jak to w życiu) także w grę wchodzi także statystyka.
To jest właśnie umiejetność zastosowania obliczeń w praktyce.

Ktoś już policzył następne zadanie?
Kajto

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:26

Wartość oczekiwana zarobków w przypadku drugiej opcji jest zdecydowanie wyższa, dlatego ta opcja jest zdecydowanie korzystniejsza.
Nie wiem, dlaczego tak idziesz w zaparte. Nie rozumiesz co sie do ciebie pisze ?
Oczekiwać sobie możesz.
W pytaniu też, jeśli się chce uzyskać prawidłową odpowiedź.
Jak się zatrudniasz w nowej pracy, to zawsze wiesz ile dokładnie będziesz pracować?
Tutaj okres zatrudnienia jest niewiadomą, jak to w życiu, także w grę wchodzi także statystyka.
To jest właśnie umiejetność zastosowania obliczeń w praktyce.
I zadają tak debilne pytania na początku ? Dziękuję za pracę u kogoś, kto sobie rozdał same asy.
Ale to zadanie jest sytuacją hipotetyczną..zadający okazał się mało rozgarnięty... :lol:
szerszon

Postprzez Kajto » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:30

Szerszon, powiem dosadniej, bo cieżko kumasz:
Okres zatrudnienia był niewiadomą.
W takiej sytuacji, tylko idiota nie wybrałby drugiej opcji (zdecydowanie korzystniejszej).

Jak tam dęby, policzyłeś już coś?
Kajto

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:37

Bardzo dobrze kumam, trzeba byś idiotą, aby decydować się na niewiadomą.Ale jaki pan taki kram...
W takiej sytuacji, tylko idiota nie wybrałby drugiej opcji (zdecydowanie korzystniejszej).
Skoro sam to napisałeś, to już nie muszę ci tego pisać. :wink:
Po kolei wszyscy ci piszą, że bzdurzysz, a ty dalej swoje... :lol:

2,1,3
musisz się bardziej postarać... matematykę zakończyłem 25 lat temu, ale gimbaza jeszcze mi nie da rady podskoczyć, jak widać.
szerszon

Postprzez jasper1 » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:43

Kajto napisał(a):Wartość oczekiwana zarobków w przypadku drugiej opcji jest zdecydowanie wyższa, dlatego ta opcja jest zdecydowanie korzystniejsza.

Nie prawda. To Twoja nadinterpretacja.Nie wszystko jest takie jakim się wydaje być.
Ona jest korzystna tylko pod warunkiem dłuższego okresu zatrudnienia, a nie na przykład na okres próbny.

Sugerujesz mi teraz możliwość wprowadzenie dwóch dodatkowych zmiennych, a przed chwilą z wprowadzenia dodatkowej zmiennej robiłeś zarzut innym userom.
To się nazywa manipulacja.

Wiem na ile będzie najbliższa umowa tego, kogo zatrudniam i ten ktoś też o tym wie, a reguły wypowiedzenia umowy są jasno określone. Tak więc czas trwania zatrudnienia w krótszej perspektywie jest przewidywalny. :D
Tutaj okres zatrudnienia jest niewiadomą (jak to w życiu) także w grę wchodzi także statystyka.
To jest właśnie umiejętność zastosowania obliczeń w praktyce.

Nie , to nie jest umiejętność zastosowania obliczeń w praktyce. To jest skłonność do hazardu.
Ktoś już policzył następne zadanie?

A co kalkulator Ci się popsuł?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 lutego 2015, 18:47 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 18:45

Wiem na ile będzie najbliższa umowa tego, kogo zatrudniam i ten ktoś też o tym wie, a reguły wypowiedzenia umowy są jasno określone. Tak więc czas trwania zatrudnienia w krótszej perspektywie jest przewidywalny:D

Ale gimbaza jeszcze nie zaistniała na rynku pracy i nie ma o tym zielonego pojęcia. Dlatego wypisuje co wypisuje. :lol:
szerszon

Postprzez Kajto » poniedziałek 23 lutego 2015, 19:18

jasper1 napisał(a):
Kajto napisał(a):Wartość oczekiwana zarobków w przypadku drugiej opcji jest zdecydowanie wyższa, dlatego ta opcja jest zdecydowanie korzystniejsza.

Nie prawda. To Twoja nadinterpretacja.

Prawda. To fakt. Jak nie wierzysz, to sobie policz.

szerszon napisał(a):

2,1,3 musisz się bardziej postarać... matematykę zakończyłem 25 lat temu, ale gimbaza jeszcze mi nie da rady podskoczyć, jak widać.

Tylko z rozumieniem pytań dużo gorzej. Pytanie było który gatunek i jak długo będzie rosnąć do 10 metrów.
Kajto

Postprzez jasper1 » poniedziałek 23 lutego 2015, 19:57

Kajto napisał(a):
jasper1 napisał(a):

Nie prawda. To Twoja nadinterpretacja.

Prawda. To fakt. Jak nie wierzysz, to sobie policz.

O tym co jest korzystniejsze decyduje to, ile ostatecznie będzie się mieć w portfelu, a nie wartość oczekiwana, czyli gruszki na wierzbie.
To, że ta wartość jest wyższa nie znaczy, że jest bezwzględnie korzystna. Ona może być korzystniejsza w pewnych optymalnych warunkach.

Hipotetyczne 2 miliony za 6 w lotto, które miałam wygrać, ale nie wygrałam są zdecydowanie mniej korzystne od wygranych 24 PLN za 3-kę, przynajmniej z mojego punktu widzenia. :D
Ty możesz mieć swój punkt widzenia, tylko potem nie narzekaj, jak gdzieś przez miesiąc popracujesz na czarno za darmo, bo wierzyłeś, że potem to Cię już na pewno zatrudnią na długie lata albo jak sobie żyły wyprujesz przy jakimś projekcie z nadzieją na umowę o pracę, a dostaniesz kopa i połowę obiecanej kasy, bo zawsze się znajdą niedociągnięcia HR-owcu in spe.
jasper1

Postprzez Makabra » poniedziałek 23 lutego 2015, 20:45

Kajto napisał(a):Szef pyta jak chcesz zarabiać:
1) wynagrodzenie miesięczne, 2500 zł na start i podwyżka o 100 zł co miesiąc.
2) wynagrodżenie tygodniowe, 500 zł na start i podwyżka o 15 zł co tydzień.

Co powinineś wybrać? Odpowiedź uzasadnij :D

Dlatego po raz kolejny napiszę, to treść zadania jest dupiata, bo pytanie jest co powinienem wybrać, a nie co jest korzystniejsze.
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka