Zatrzymanie DR i art. 38 PORD poza drogą publiczną

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zatrzymanie DR i art. 38 PORD poza drogą publiczną

Postprzez drtomee » czwartek 05 lutego 2015, 14:22

Znamy wszyscy treść art.1 ust.1 i 2 PORD. Ostatnio pewna sytuacja zmusiła mnie do kilku przemyśleń, ale po kolei.
Droga krajowa poza obszarem zabudowanym, odcinek bez znaków ostrzegawczych, ograniczenia prędkości itd. Jadę w nocy 80km/h i potrącam śmiertelnie sarnę, która wbiega bezpośrednio przed jadący pojazd. Sarna leży w rowie. Uszkodzenia: pęknięty lakier na zderzaku, wyrwane 1 mocowanie zderzaka, podgięty błotnik, wypadł kierunkowskaz (który za chwilę umieściłem na swoim miejscu). Na miejsce wzywam patrol i zjeżdżam z drogi na pole (prywatne). Przyjeżdżają panowie policjanci i na dzień dobry: "o, pewnie dowodzik będzie do zatrzymania". Bardzo się zawiedli, gdy im powiedziałem że raczej nie gdyż wszystko jest sprawne i lampy niepotłuczone i nie wystają ostre krawędzie...i tu pierwsze pytanie - czy nawet gdybym miał zbitą lampę to mogli by zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu znajdującego się poza droga publiczną? Moim zdaniem nie, w przeciwnym razie bowiem nawet gdybym trzymał uszkodzone auto na swoim prywatnym podwórzu to też by mi mogli zatrzymać...Samochód miałem wyładowany gratami a wszystkie dokumenty leżały w foliowej koszulce. Panowie zażądali DR i polisy OC. Dowód był, polisa przy hamowaniu wypadła ze śliskiej koszulki i gdzieś ja "wcięło". Mówię im, że jest ciemno, zimno, mokro i nie będę teraz wywalał całego auta gratów, żeby znaleźć tę polisę tylko doślę im skan po powrocie do domu. Odpowiedź: będzie mandat 50zł za brak dokumentu. I tu padł mój argument, że gdyby kontrola była na drodze publicznej to OK, ale że stoję poza to nie ma mowy żebym przyjął mandat. Argument policjanta: "ale przecież pan wcześniej jechał drogą publiczną", na to ja "gdy bylem na drodze publicznej to miałem, a teraz nie mam". Skończyło się na tym, że skierowali wniosek do UFG o sprawdzenie czy mam ważna polisę...
Teraz moje przemyślenia:
1. Jest kolizja w mieście. Auta rozbite, lampy potłuczone, wystają ostre krawędzie, ale...uczestnicy zjeżdżają na pobliską stację benzynową i tam czekają na policję...czy po przyjeździe na miejsce policjant ma prawo zatrzymać DR? Jeśli tak to powinni jeździć po warsztatach blacharskich i odbierać wszystkie dowody, które się uchowały bo było oświadczenie albo ktoś wjechał w drzewo...Zatem moim zdaniem DR powinien zostać u kierującego.
2. Autostrada - nieoznakowany radiowóz daje sygnał do zatrzymania, wjeżdża przed zatrzymywany pojazd i uruchamia wyświetlacz "jedź za nami". Zjeżdżają na parking MOP przy autostradzie, gdzie zaczyna się kontrola...wychodzi przykładowo brak ważnych BT i brak polisy OC. Co do OC to mówię, że zjadłem wjeżdżając na parking, a zresztą na parkingu ani OC ani BT mi nie potrzebne...i co wtedy? Pomijam fakt, że najczęściej na autostradzie, a więc w terenie niezabudowanym zatrzymuje policjant nieumundurowany (brak czapki) w nieoznakowanym radiowozie...
Co szanowni koledzy na to? Ciekaw jestem opinii :)
drtomee

Re: Zatrzymanie DR i art. 38 PORD poza drogą publiczną

Postprzez Henq » sobota 07 lutego 2015, 20:30

Kod: Zaznacz cały
2.2) Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;...

Czy chcesz wmówić że auto u mechanika blacharza czy innego specmajstara będzie takim samym zagrożeniem na drodze jak auto tuż po wypadku i rozjechaniu się policjantów?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez drtomee » niedziela 08 lutego 2015, 02:48

Jakie zagrożenie spowoduje auto odholowane lawetą do mechanika ze stacji benzynowej?
drtomee

Postprzez dylek » niedziela 08 lutego 2015, 10:22

drtomee napisał(a):Jakie zagrożenie spowoduje auto odholowane lawetą do mechanika ze stacji benzynowej?

A po co ci DR do zwiezienia blaszanki lawetą do mechanika ?

DR masz zabierany, byś po kolizji wyklepał puszkę jak należy, a nie jak ci się zdaje, że obleci, byle po taniości :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez drtomee » niedziela 08 lutego 2015, 12:25

Ja to wszystko rozumiem...mimo, iż nie wzywając policji do kolizji, mogę wyklepać jak leci. Sęk w tym, żeby ustalić podstawę prawną. Bo jasne, że auto u mechanika jest już poddawane naprawie, a tuż po kolizji jeszcze nie, ale co z tego? Prawo takich sytuacji nie rozróżnia, więc poza subiektywnymi ocenami i domysłami typu "a może ktoś by miał pokusę...itd." pozostaje diametralne pytanie - czy kontrola poza drogą publiczną powinna się kończyć zatrzymywaniem DR i wymaganiem potwierdzenia zawarcia polisy OC. Z punktu widzenia przepisów czy auto stoi na stacji benzynowej czy na moim prywatnym podwórzu pod domem to jest ta sama sytuacja i ewentualne podjęcie interwencji powinno mieć takie same skutki...czyż nie?
drtomee

Powrót do Sytuacje na drodze