Zawracanie a pierwszeństwo - wątek wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szerszon » czwartek 05 lutego 2015, 08:15

Jak zrozumiesz co oznacza w definicji wyrażenie ŁĄCZNIE to może przestaniesz innym wmawiać że na skrzyżowaniu nie ma dróg.
Nie zapominaj o przecięciu :lol:
Ostatnio tobie wszystkie skrzyżowania się "łączą" a nie przecinają.===================================================

Czy znacie powiedzenie; że nie zawsze śmiech jest oznaka zdrowia psychicznego.

czytając twoje posty naprawdę ciężko jest zachować kamienną twarz :lol:
Oczywiście nie ustosunkowałeś sie do oczywistego kretynizmu jaki napisałeś.
uzależnianie pierwszeństwa skąd kto nadjechał jest idiotyzmem.
:lol:
Na razie tylko jeden "kwiatek"
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 lutego 2015, 09:08

Szerszon może zacznij dzielić wypowiedzi innych na poszczególne litery, to jeszcze łatwiej ci będzie robić z siebie nieomylnego i najmądrzejszego na forum.
Do debilnych wypowiedzi nie ustosunkowuję się.
Zatraciłeś w swym zacietrzewieniu zdrowy rozsądek i trzeźwe myślenie ze zrozumieniem. Tam gdzie nie jesteś w stanie rzeczowo odpowiedzieć wstawiasz głupie uśmieszki albo w ogóle nie podejmujesz tematu. A tak w ogóle to wiesz o czy mowa . Przypominam ci że o ostatnim programie i zawracaniu. Ty jednak nie jesteś w stanie zrozumieć podstawowych spraw. Mylisz zawracanie i skręcanie w kontekście Art.25.1 to skręcanie i art. 22.6 a w szczególności podpunkcie 4.
Mnie zarzucasz "kwiatki" czy w ogóle pomyślałeś o czym była mowa jak nie myślisz to odtwórz sobie ostatni JB , ale nie mam nadziei że zrozumiesz., w twoich wypowiedziach nie takie kwiatki wstawiasz i twierdzisz że mamy to przyjmować za oczywistość.
Robiłeś wykłady z powierzchni na skrzyżowaniu, ale o drogach i jezdniach tych dróg nie wspominasz i tu się kłania wyrażenie "łącznie".
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 05 lutego 2015, 10:01

Szerszon może zacznij dzielić wypowiedzi innych na poszczególne litery, to jeszcze łatwiej ci będzie robić z siebie nieomylnego i najmądrzejszego na forum.

Może coś merytorycznego ? :wink:
Do debilnych wypowiedzi nie ustosunkowuję się.

O jak nieładnie sie odzywasz... :lol: A jakiego określenia mam użyć w stosunku do twoich ?

Jak nazwać taką twoją wypowiedź w świetle Art 25.1 ?
Dalej będziesz udawał,że wszystko w porządku ?
zdrowy rozsądek i trzeźwe myślenie ze zrozumieniem.

W świetle tego co do tej pory wypisujesz to jakiś ponury żart.
Tam gdzie nie jesteś w stanie rzeczowo odpowiedzieć wstawiasz głupie uśmieszki albo w ogóle nie podejmujesz tematu
Ale jest rzeczowo i dostałeś rzeczowe pytanie na temat twojej twórczej i nowatorskiej koncepcji, która jest pokazana akapit wyżej.
.
Przypominam ci że o ostatnim programie i zawracaniu.

Jakim zawracaniu ? Przecież według ciebie coś takiego nie istnieje. To dwa skręty ..w lewo...

Mylisz zawracanie i skręcanie w kontekście Art.25.1 to skręcanie i art. 22.6 a w szczególności podpunkcie 4.
To zawracanie na twoim rysunku jest jakoś wybitnie niebezpieczne ? Zabronione ? Dlaczego ? Czy raczej ty nie ogarniasz ?
to odtwórz sobie ostatni JB , ale nie mam nadziei że zrozumiesz., w twoich wypowiedziach nie takie kwiatki wstawiasz i twierdzisz że mamy to przyjmować za oczywistość.

Takie same głupoty jak twoje..nie, przepraszam..ty w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz.
Robiłeś wykłady z powierzchni na skrzyżowaniu, ale o drogach i jezdniach tych dróg nie wspominasz i tu się kłania wyrażenie "łącznie".
Kolejna brednia i dosadny dowód, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Właśnie to ty robisz ze skrzyżowania jedną drogę , "bo widać"
To ty nie masz pojęcia,co jest napisane w Art 25.
To ty nie masz pojęcia czyn jest zawracanie i wypisujesz o dwóch manewrach skrętu w lewo.
To ty nie masz pojęcia o B-23 i S-3 do lewoskrętu.
"bo widać"
szerszon

Re: Zawracanie a pierwszeństwo - wątek wydzielony

Postprzez papadrive » czwartek 05 lutego 2015, 20:11

szoferemeryt napisał(a):Szerszon,
Czy aby dobrze przeczytałeś definicje skrzyżowania?
przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia;

Jak zrozumiesz co oznacza w definicji wyrażenie ŁĄCZNIE to może przestaniesz innym wmawiać że na skrzyżowaniu nie ma dróg.

szofremeryt napisał(a):Robiłeś wykłady z powierzchni na skrzyżowaniu, ale o drogach i jezdniach tych dróg nie wspominasz i tu się kłania wyrażenie "łącznie".

Czyżbyś sugerował, że w tym "łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia", chodzi o drogi i jezdnie? Że te drogi i jezdnie, to są te utworzone powierzchnie ?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 lutego 2015, 21:22

papadrive napisał(a):Czyżbyś sugerował, że w tym "łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia", chodzi o drogi i jezdnie? Że te drogi i jezdnie, to są te utworzone powierzchnie ?

Nic takiego jak piszesz nie sugeruje. Twierdzę jedynie że na skrzyżowaniach nadal istnieją drogi mimo przeciwnego twierdzenia innych. Jeśli się przecinają to chyba są! Czyżby czarodziejska różdżka je zmieniła w coś wirtualne.
Dam taki przykład ; jeśli samochód powstał z połączenia wielu części a między innymi opon, to w samochodzie już ich nie ma?
szoferemeryt

Postprzez papadrive » czwartek 05 lutego 2015, 21:41

Oczywiście, że nadal te drogi są. Nikt ich nie zwinął, ale przepisy takie miejsca przecięcia się dróg, nazywają skrzyżowaniami. Niektóre przepisy odnoszą się tylko do dróg, inne tylko do skrzyżowań, a jeszcze inne do obu miejsc, na skrzyżowaniach i poza nimi. Więc powierzchnia skrzyżowania nie jest odrębną drogą/jezdnią, czy należącą do jednej lub drugiej z nich. Jest częścią wspólną i będąc na skrzyżowaniu nie zawsze można określić, na której drodze się znajdujesz.
Dam taki przykład ; jeśli samochód powstał z połączenia wielu części a między innymi opon, to w samochodzie już ich nie ma?

Ale, czy te opony można nazwać samochodem? :wink:
papadrive

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 lutego 2015, 22:02

Nie mam zamiaru toczyć sporu na każdy mój argument znajdziesz swój kontrujący.
Nie mogę zrozumieć jednego, dlaczego zawracając jak na filmie JB nagle ktoś twierdzi że zawraca nie opuszczając drogi z pierwszeństwem, ale zatrzymuje się na skrzyżowaniu w ciągu drogi podporządkowanej by udzielić pierwszeństwa nadjeżdżającym z prawej, a już tym co jadą z przeciwka nie ustępuje.
Znowu jakiś cud wirtualny? Mnie to śmieszy, ale i złości. Przecież tu jak najbardziej należy zastosować przepis dotyczący skręcającego w lewo i jego uprawnień ale czy to jest jeden manewr? Jeden manewr przy zawracaniu to tylko w sytuacji sygnału zezwalającego na bezkolizyjny przejazd przez skrzyżowanie, strzała zielona do zawracania.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 05 lutego 2015, 22:04

szoferze..merytoryczne konkretne pytanie czeka ... :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 lutego 2015, 22:11

szerszon napisał(a):szoferze..merytoryczne konkretne pytanie czeka ... :D

To sobie sam odpowiedz.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 05 lutego 2015, 22:29

Tak sie domagałeś merytorycznej dyskusji zarzucając mi, ze unikam jak mogę...i co ?

Usiłuję się dowiedzieć od ciebie dlaczego kwestionujesz Art 25.1...
szerszon

Postprzez papadrive » czwartek 05 lutego 2015, 22:41

Myślę @szoferze, że trochę się nie rozumiemy. Ty cały czas (tak mi się wydaje) odnosisz się do programu JB i sprowadzasz to do wszystkich przypadków zawracania. Do pokazanej przez p.Dworaka sytuacji, odniosłem się podobnie jak Ty, ale nie można jednego przykładu brać za wzór dla innych, podobnych, a jednocześnie całkiem odmiennych sytuacji.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 lutego 2015, 23:00

papadrive napisał(a):.............. a jednocześnie całkiem odmiennych sytuacji.

Rozumiem to że są różne skrzyżowania i należy dostosować się do zaistniałej sytuacji.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze. :spoko:
Czasami należy co nieco nagiąć przepisy.
szoferemeryt

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze