Autobusem z pasa na wprost w lewo ??????

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Autobusem z pasa na wprost w lewo ??????

Postprzez peterparker » sobota 13 grudnia 2014, 21:57

Witam,

Otóż nurtuje mnie pytanie, czy autobusem wolno mi pojechać z pasa na wprost w lewo, nie naruszając przepisów ruchu drogowego?

Chodzi mi o konkretną sytuację przy Makro w Lublinie, jadąc od strony Carrefour (albo Felicity) chcę skręcić na rondzie w lewo w ulicę Krańcową. Pas do skrętu w lewo często jest zakorkowany (poza tym jest to krótki odcinek) i nie bardzo jest możliwość wjazdu na niego autobusem.

Wiem, że w teorii się mówi, że wolno jeżeli gabaryty pojazdu nie pozwalają, ale nawet w sytuacji gdy poszczególne pasy są odpowiednio oznaczone co do kierunków jazdy?

Bardzo proszę o odpowiedź :)
peterparker

Re: Autobusem z pasa na wprost w lewo ??????

Postprzez dylek » sobota 13 grudnia 2014, 22:12

Nie możesz.
Czekasz grzecznie na środkowym pasie z włączonym lewym kierunkowskazem aż cię ktoś wpuści (najlepiej w takim miejscu, by nie blokować zjeżdżających z W-Ztki i chcących na dojeździe do makro pozmieniac pasy w prawo).
TUTAJ można bez problemu zachować się przepisowo...kwestia odrobiny chęci. (Niestety widuje się tu idiotów z MPK, którym rozkład jazdy zamulił mózgi kompletnie).

Ja tu często jadę na makro w prawo...zawrotka ma małym rondku...i jadę prosto w Krańcową :D - serio niejednokrotnie jest tak szybciej niż czekać w tej kolejce :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez peterparker » sobota 13 grudnia 2014, 22:18

No właśnie bo się widuje autobusy co tak jeżdżą, np przegubowy 55, a jest to dosyć ryzykowne zachowanie na rondzie ;)

Dzięki za odpowiedź :)
peterparker

Postprzez lith » niedziela 14 grudnia 2014, 01:49

Nie wiem jak w Lublinie, ale u nas autobusy komunikacji miejskiej sa często traktowane ulgowo i wybacza im się manewry, który innym pojazdom by w życiu nie przeszły. Np. dojazd do skrzyżowania pasem do lewoskrętu i w ostatniej chwili zmiana pasa na ten do jazy na wprost i o ile innego autka nikt nie puści, to miejski wjedzie bez problemu ;)
lith

Postprzez Henq » niedziela 14 grudnia 2014, 02:00

lith napisał(a):Nie wiem jak w Lublinie, ale u nas autobusy komunikacji miejskiej sa często traktowane ulgowo ...

autobusy, taksówki, buski... itp traktujemy ulgowo a potem się dziwić ze taksiarz/bus-karz/mpk zamiast puścić się wcina i bum i tematy: kto miał pierwszeństwo?"
Ulgowo bo co? bo tak trzeba? bo tak sygnalizuje? to dlaczego samochodu z "L" na dachu nikt nie traktuje ulgowo tylko zawsze się zmieści przed :P
MPK/PKS/BUS - czy to są uprzywilejowane pojazdy? czy w/w pojazdy mogą ignorować PoRD? - NIE
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez dylek » niedziela 14 grudnia 2014, 10:09

lith, pytanie było o tą sytuację :
Obrazek
Z pasa skrajnie lewego można jechać lewo/prosto. MPK potrafią tutaj - przy tej organizacji ruchu - z pasa środkowego dokręcić w lewo... Uważasz, że można im to wybaczyć, bo to MPK ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » niedziela 14 grudnia 2014, 11:16

Myślę, że pytanie wzięło się stąd, że z ul. Krańcowej (na zdjęciu @dylka jadąc od dołu), w lewo można również skręcić ze środkowego pasa i kierowcy większych pojazdów mylnie traktują wszystkie wloty jednakowo.
https://www.google.pl/maps/@51.2363575,22.5961069,3a,75y,26.78h,70.62t/data=!3m4!1e1!3m2!1sn1wtaMx9bZf6w6zRscL0iw!2e0?hl=pl
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez peterparker » niedziela 14 grudnia 2014, 12:49

No wszystko jest niby jasne, na pewno jest to ryzykowna jazda w lewo z pasa na wprost w tym przypadku.
A więc nawet zachowując szczególną ostrożność jest to zabronione nawet dla dużych pojazdów..
peterparker

Postprzez lith » niedziela 14 grudnia 2014, 14:22

To znaczy jeśli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręt z odpowiedniego to można z innego. Innych wyjątków w przepisach nie ma.

A autobusy miejskie na swój sposób są uprzywilejowane Mają swoje pasy, czasami swoją sygnalizację świetlną, która je wpuszcza je poza kolejnością, należy im umożliwiać włączenie się do ruchu. Bywa też , ze właśnie omijają korki i zmieniają pas dopiero w ostatniej chwili na ten zakorkowany. O ile takie cwaniactwo w wykonaniu innych kierowców jest źle postrzegane to raczej autobusy nie mają problemów ze zmianą pasa i są traktowane bardziej ulgowo.
lith

Postprzez szoferemeryt » niedziela 18 stycznia 2015, 02:49

Czy korona z głowy spadnie jeśli umożliwię wjazd na jezdnię. Tym bardziej że za mną jechał sznur pojazdów.
http://www.youtube.com/embed/TYQE5hmWF1o?
szoferemeryt

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 19 stycznia 2015, 00:13

żadnej "łąski" nie zrobiłeś....

autobus - przystanek - prd
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez pasqudek » poniedziałek 19 stycznia 2015, 00:34

Henq napisał(a):
lith napisał(a):Nie wiem jak w Lublinie, ale u nas autobusy komunikacji miejskiej sa często traktowane ulgowo ...

autobusy, taksówki, buski... itp traktujemy ulgowo a potem się dziwić ze taksiarz/bus-karz/mpk zamiast puścić się wcina i bum i tematy: kto miał pierwszeństwo?"
Ulgowo bo co? bo tak trzeba? bo tak sygnalizuje? to dlaczego samochodu z "L" na dachu nikt nie traktuje ulgowo tylko zawsze się zmieści przed :P
MPK/PKS/BUS - czy to są uprzywilejowane pojazdy? czy w/w pojazdy mogą ignorować PoRD? - NIE

Niestety. Ale niektorzy kierowcy kat. C/D maja w dupie przepisy. A odpowiednie sluzby ignoruja to.
pasqudek

Postprzez papadrive » poniedziałek 19 stycznia 2015, 19:33

oskbelfer napisał(a):żadnej "łąski" nie zrobiłeś....

Laski...wróć, łaski nie zrobił, ale przynajmniej zachował się w zgodzie z przepisami :spoko: , w przeciwieństwie do większości, którzy w takich sytuacjach nie ustąpią autobusowi.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze