Wyprzedzanie na skrzyżowaniu kierowanym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu kierowanym

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 21:44

A co czyni?
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 14 stycznia 2015, 22:10

Poszerzenie pasa ruchu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 22:14

No to wszystko się zgadza, na tym skrzyżowaniu jest poszerzenie :)
Makabra

Postprzez Jurek7 » czwartek 15 stycznia 2015, 19:37

Na skrzyżowaniu nie istnieją niewyznaczone pasy ruchu, mogą być wyznaczone pasy ruchu - jak je znakami wyznaczono.
Powód jest prosty, wynika z definicji pasa ruchu, krawędzie jezdni się rozjeżdżają, nie ma czego dzielić.
Jurek7

Postprzez martinfiat » czwartek 15 stycznia 2015, 21:42

Makabra napisał(a):Jakby z prawej wyprzedzał to źle bo nie ma pasów wyznaczonych. Zielony tor jazdy trochę zaskakujący, kierowca z tyłu mógł pomyśleć że zielony skręca w prawo z zajęciem lewego pasa, więc na co miał czekać. Kup se Pan terenówkę i szyny juz nie będą przeszkadzać, a jak się jeździ slalomem po skrzyżowaniu to trzeba patrzeć co się dzieje w lusterkach.

Ma Pan rację. Chętnie bym się przesiadł na terenówkę i miał w poważaniu wszystkie dziury.

Ruszyłem ze skrzyżowania moim zdaniem płynie i miałem na tyle dużą prędkość ,że gdybym nie spojrzał w lusterko i nie zahamował to prawdopodobnie Kraków usłyszał by o tym zdarzeniu w Kronice. Po przespaniu się z tematem śmiem twierdzić ,że kierowca BMW który mnie wyprzedził zrobił to z pasa do lewoskrętu, Widział zmianę świateł więc zamiast ustawić się w rzędzie i hamować to przyśpieszył i wyprzedził jadąc na wprost z pasa do lewoskrętu ,a to już bezdyskusyjnie jest niedozwolone.
Ale moje pytanie brzmi ,czy jeżeli na wlocie skrzyżowania kierowanego jest jeden pas do jazdy na wprost i na wylocie jeden to czy wyprzedzanie jest dozwolone.
martinfiat

Postprzez Makabra » piątek 16 stycznia 2015, 00:46

Jurek7 napisał(a):Na skrzyżowaniu nie istnieją niewyznaczone pasy ruchu, mogą być wyznaczone pasy ruchu - jak je znakami wyznaczono.
Powód jest prosty, wynika z definicji pasa ruchu, krawędzie jezdni się rozjeżdżają, nie ma czego dzielić.

Tia. To popatrz na to skrzyżowanie > https://goo.gl/maps/Ux8eh Nie ma dwóch niewyznaczonych pasów? Albo ten filmik z JB który wkleiłem. Dwa pasy niewyznaczone jak w mordę strzelił.
Makabra

Postprzez martinfiat » piątek 16 stycznia 2015, 16:55

I znów pan ma rację. Pan jest genialny, bo faktycznie udowodnił pan ,że są skrzyżowania z niewyznaczonymi pasami ruchu. Przepraszam ,że śmiem zwracać uwagę na drobną różnicę w sytuacjach przedstawionych przez moją skromną osobę i pana. U pana na wlocie i wylocie są dwa pasy ,a w moim przypadku po jednym.
martinfiat

Postprzez Makabra » piątek 16 stycznia 2015, 17:43

Spodziewalem sie ze ktos zarzuci mi ilosc pasow przed i na skrzyzowaniu. Jak juz.jeeteemy tacy dokladni to w Twoim przypadku przed skrzyzowaniem masz dwa pasy, do skretu w lewo i prosto. Martinfiat sprawdz wiadomosci prywatne
Makabra

Postprzez martinfiat » piątek 16 stycznia 2015, 18:16

Masz rację ,ale w Twoim przypadku dla mnie sytuacja jest jasna. Dwa pasy przed i po ,i sygnalizacja to można wyprzedzać.
martinfiat

Postprzez szerszon » piątek 16 stycznia 2015, 19:42

,i sygnalizacja to można wyprzedzać.

Z lewej.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze