Wyznaczone pasy ruchu vs. zasypana śniegiem jezdnia

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyznaczone pasy ruchu vs. zasypana śniegiem jezdnia

Postprzez Makabra » poniedziałek 12 stycznia 2015, 22:11

Od dawna nurtuje mnie pewna sprawa. Podejrzewam że tego typu miejsc jest w PL więcej, ja skupiam swą uwagę na tym konkretnym, bo jeżdżę tamtędy dzień w dzień naście razy.

http://youtu.be/oxLi9uane2A

Jak widać linie nie ma wątpliwości jak poprowadzone są pasy, kto pas zmienia, a kto nie zmienia, czyli w razie kolizji nie powinno być problemu. W zimie natomiast pojawia się problem. Linie znikają i nie ma żadnych innych znaków które pokazywały by faktyczny przebieg pasa ruchu. Jakim torem jazdy wtedy jechać? Dużo osób jedzie przy prawej krawędzi bo jak nie znają miejsca to skąd mieli by wymyślić takie rozrysowanie pasa ruchu. Ja natomiast wiem jak to tam wygląda pod śniegiem i mam zawsze dylemat jak jechać.

Scenariusz pierwszy. Znaków na jezdni nie widać więc się do nich nie stosuję tak jak większość. jadę przy prawej krawędzi i przed przejściem dla pieszych dochodzi do stłuczki z autem jadącym po mojej lewej. Tamten kierowca wiedział jak linie prowadzą więc będzie twierdził że moja wina, przyjedzie policja, powiedzmy po godzinie, a wcześniej śnieg stopnieje albo pługi przejadą. Stwierdzą że moja wina bo linie prowadzą tamtego kierowcę a ja wjeżdżam na jego pas ruchu.

Scenariusz drugi. Jadę tak jak wiem że linie prowadzić powinno, dochodzi do kolizji z autem które mam po prawej stronie, tamten linii nie widział więc ma prawo mi wmawiać że ja jechałem źle. Przyjeżdża policja i okazuje się że linii dalej nie widać, czyli moja wina, bo sobie wymyśliłem jakiś dziwny tor jazdy i zajechałem drogę.

Czy nie powinno być tam jeszcze jakichś znaków pionowych? Np.
Obrazek
____Obrazek
Makabra

Re: Wyznaczone pasy ruchu vs. zasypana śniegiem jezdnia

Postprzez rusel » wtorek 13 stycznia 2015, 12:48

Prawa krawędz jezdni i ryzyko wypadku znikome. Widzisz tu zagrożenie większe niż w pozostałych okolicznościach?
rusel

Postprzez Makabra » wtorek 13 stycznia 2015, 19:20

Widzę zagrożenie, bo parę razy jak jechałem podczas opadów śniegu tak jak linia prowadzi dookoła przystanku to mnie wyprzedzano przy prawej krawędzi i musiałem dawać po hamulcach.
Makabra

Postprzez oskbelfer » wtorek 13 stycznia 2015, 20:17

po 1. odpowiedz sobie, jak będziesz się zachowywał w obcym dla siebie miejscu

po 2. kłania się zasada "ograniczonego zaufania"

wszystko w temacie
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Makabra » wtorek 13 stycznia 2015, 20:35

No jak mi ktoś wjedzie w moje lewe drzwi w momencie kiedy jadę przy prawej krawędzi to jak mam się zachować? Ostrożność ostrożnością ale nie przewidzisz wszystkiego. Mój pomysł w tym miejscu żeby uniknąć sytuacji kolizyjnej to pojechanie środkiem tak żeby nikt nie mógł mnie wyprzedzić. Niezbyt humanitarne ale wolę to niż dzwona. A w miejscach których nie znam to chyba pełny ogień żeby nikt mnie nie dogonił i nie zaczął wyprzedzać... Poza przystankami autobusowymi raczej takich cudów nie malują na jezdni.
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 13 stycznia 2015, 21:56

@Makbra
Przy obiektywnie niewidocznych znakach poziomych utworzone dla przystanku pobocze należy zinterpretować jako pas ruchu w ciągłości z pasem ruchu na wlocie skrzyżowania. Innej możliwości nie widzę, zwłaszcza gdy A-30 PLUS T-18 wymaga doprecyzowania, na czym nieoczekiwana zmiana kierunku jazdy polega. Znak ten bowiem "ostrzega o..." a nie wyznacza pasy ruchu.

P.S. Tam nie ma zatoki przystankowej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » wtorek 13 stycznia 2015, 22:06

Ale jak nie będę miał kamerki i dojdzie do kolizji, a potem śnieg zejdzie to nikt mi na słowo nie uwierzy...
Makabra

Postprzez jasper1 » wtorek 13 stycznia 2015, 22:17

A co aparatu w telefonie nie masz? Kolizji nim nie uwiecznisz, ale śnieg wraz ze skutkami zdarzenia tak.

Nie jeździmy na pamięć, jak mówił mój instruktor (sam nie zauważywszy, że w nocy ograniczenie do 30 postawili) :wink:
Jak napada, to nie pamiętam, że tam jakieś linie są.

Edit:gramatyka.
Ostatnio zmieniony wtorek 13 stycznia 2015, 23:31 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » wtorek 13 stycznia 2015, 22:59

Kurde Ty to potrafisz spojrzeć z tej innej perspektywy której mi zabrakło. Aparat w telefonie przecież oczywiście mam, i jest to tak banalne rozwiązanie nie przyszło mi to do głowy :mrgreen:
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze