W którym miejscu Art.22 jest napisane, że jazda pasem zewnętrznym w celu zawrócenia na skrzyżowaniu oznaczonym znakami A-7 i C-12 jest zabroniona???
Przepis jest stworzony do zmiany kierunku jazdy nie tylko na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym , ale również dotyczy innych skrzyżowań oraz miejsc, gdzie zmieniamy kierunek jazdy.
W artykule nie ma napisane, że nie dotyczy ronda

czyli "z wyjątkiem paragrafu 36"
Na tej podstawie człowiek inteligentny może założyć, że dotyczy wszystkich miejsc.
Poza tym pisałem wielokrotnie. Ustawodawca nie będzie pisał przy każdym przepisie jak do idiotów, że jeśli masz jakiś obowiązek to jednocześnie masz zakaz wykonywania czego innego.
Dlatego niejednokrotnie podawałem za przykład dyspozycje dotyczącą sygnalizatora kierunkowego S-3 do skrętu w lewo.
Jeśli masz napisane, że sygnał dotyczy kierujących jadących w kierunku wskazanym na strzałce sygnalizatora to nie ma potrzeby wypisywać kogo nie dotyczy
Czy życzyłbyś sobie aby napisane było, że w związku z faktem, ze dotyczy np skręcających w lewo nie dotyczy..
-jadących na wprost
-zawracających
-skręcających w prawo
czy też wręcz zabrania się jazdy w tych trzech przypadkach ?
Przecież jest to oczywiste i ludzie myślący i mający chociaż lekkie pojęcie o logice nie mają z tym problemu.
Nie wiem dlaczego ty i spółka macie ? Bo nie zabronili
w tym przypadku w ogóle nie pasuje.
W tym przypadku C-12+A-7 nie pasuje
Tylko sołtys chciał mieć rondo w celu podniesienia prestiżu ( wątpliwy sposób) miejscowości.