podwójna ciągła a stojące samochody na poboczu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

podwójna ciągła a stojące samochody na poboczu

Postprzez madoka0102 » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:17

Witam, mam pewien problem i jestem już w totalnej kropce. Zdaje prawko w Szczecinie, i jest pewno miejsce gdzie ostatnio tam oblałam, mianowicie omijając stojące samochody na poboczu przejechałam podwójną ciągłą .. wiem że nie powinnam, ale na jazdach instruktor zawsze mi powtarzał że mogę ponieważ auta zaparkowane obok mogą zostać zahaczone przeze mnie lusterkiem ... mysle sobie no ok skoro tak mówi to raczej jest dobrze, i na egzaminie tak sie stało że nie było dobrze. Jesli będę tam jechać nastepnym razem co mam zrobić ? Bo na prawdę mam mętlik w głowie i wiem ze na podwójnej ciągłej nie można przekraczać ani na nią najechać. Pomocy. z góry dziekuję wszystkim za odpowiedź.
madoka0102

Re: podwójna ciągła a stojące samochody na poboczu

Postprzez Anett » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:21

To następnym razem powiedz że musisz przekroczyć podwójną ciągłą gdyż nie ma innej możliwości na przejechanie tutaj. I tyle. I rób dalej swoje.
Anett

Postprzez madoka0102 » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:22

ja mu tak powiem i co obleje mnie ?
madoka0102

Postprzez Anett » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:24

A jak inaczej masz przejechać by zachować bezpieczny odstęp? Jeśli powiesz, pojedziesz (oczywiście jeśli coś z naprzeciwka by jechało trzeba jakoś zjechać- oczywiste) i uwali cię możesz się odwołać. Zgłaszałaś... Na filmie będzie widać co i jak.
Anett

Postprzez madoka0102 » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:26

no racja, w koncu innego wyjścia nie ma niestety, poza tym nie moja wina ze samochody tam stoją i że musze jechac akurat tą drogą bo tak sobie zażyczył szanowny egzaminator, dziękuję za odpowiedź :)
madoka0102

Postprzez jasper1 » poniedziałek 05 stycznia 2015, 19:46

Zastanów się czy rzeczywiście przejechanie linii w tej konkretnej sytuacji było niezbędne. Może tak się przyzwyczaiłaś i zamiast oceniać konkretną sytuację, to omijasz przekraczając linię z przyzwyczajenia a nie zawsze jest to potrzebne.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » wtorek 06 stycznia 2015, 02:12

Linia P4 - "linia podwójna ciągła rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią"
-definicja ma jakieś wyjątki czy nie ma?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » wtorek 06 stycznia 2015, 02:31

jasper1 napisał(a):Zastanów się czy rzeczywiście przejechanie linii w tej konkretnej sytuacji było niezbędne. Może tak się przyzwyczaiłaś i zamiast oceniać konkretną sytuację, to omijasz przekraczając linię z przyzwyczajenia a nie zawsze jest to potrzebne.

No i zaś chciałem coś napisać, ale oczywiście już nie muszę, gdyż nikt celniej i trafniej tego nie jest w stanie ująć :)

jasper :spoko:

Henq napisał(a):Linia P4 - "linia podwójna ciągła rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią"

jest takie powiedzenie - powiedział co wiedział

jest jeszcze inne - wie tyle co zje

alno byle co je i byle co pisze..

To że na autostradzie nie ma autostrad rozumiem że pewnym "kierowcom" ciężko ogarnąć - ale brak wyobraźni totalnie mnie razi.

Jadę sobie "VanHolem" na trzech osiach, albo kombajnem zbożowym DON lub nawet bizon ------- i w nosie mam podwójną ciągłą - gdyż gabaryty pojazdu powodują że jestem zmuszony "okrakiem" wziąć podójną ciągłą.

Jasper1 wyjaśniła...

Ja dodam do niszczęsnika który "onblał" - jeżeli boisz się o lusterka, do sprowadzasz pojazd do prędkości 1 km/h - jedziesz i obserwujesz ---- odległość lusterek od zaparkowanych pojazdów --- zapewne o to chodziło egzaminatorowi, a skoro zdający ma "klapy" na oczach to tak jest jak jest.

Zresztą, co się dziwić zdajacym, skoro forumowi "fahofcy" tez "klapy mają zamontowane"
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » wtorek 06 stycznia 2015, 02:50

oskbelfer napisał(a):
jasper1 napisał(a):Zastanów się czy rzeczywiście przejechanie linii w tej konkretnej sytuacji było niezbędne. Może tak się przyzwyczaiłaś i zamiast oceniać konkretną sytuację, to omijasz przekraczając linię z przyzwyczajenia a nie zawsze jest to potrzebne.

No i zaś chciałem coś napisać, ale oczywiście już nie muszę, gdyż nikt celniej i trafniej tego nie jest w stanie ująć :)

jasper :spoko:

Henq napisał(a):Linia P4 - "linia podwójna ciągła rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią"

jest takie powiedzenie - powiedział co wiedział

jest jeszcze inne - wie tyle co zje

alno byle co je i byle co pisze..

To że na autostradzie nie ma autostrad rozumiem że pewnym "kierowcom" ciężko ogarnąć - ale brak wyobraźni totalnie mnie razi.

Jadę sobie "VanHolem" na trzech osiach, albo kombajnem zbożowym DON lub nawet bizon ------- i w nosie mam podwójną ciągłą - gdyż gabaryty pojazdu powodują że jestem zmuszony "okrakiem" wziąć podójną ciągłą.

Jasper1 wyjaśniła...

Ja dodam do niszczęsnika który "onblał" - jeżeli boisz się o lusterka, do sprowadzasz pojazd do prędkości 1 km/h - jedziesz i obserwujesz ---- odległość lusterek od zaparkowanych pojazdów --- zapewne o to chodziło egzaminatorowi, a skoro zdający ma "klapy" na oczach to tak jest jak jest.

Zresztą, co się dziwić zdajacym, skoro forumowi "fahofcy" tez "klapy mają zamontowane"

No tak to jest odpowiedź osoby która "óczy" przyszłych "kierofcóf" brawo... ja też chcę do Ciebie na kurs - nasze "polskie drogi" są taka rozbudowane że P-4 ciągnie się w nieskończoność, że aż "OSK" wymusza łamania przepisów?? bo przecież nie można się doczekać przerywanej, a co tam instruktor mówi: wolno po P-4 więc wolno!
(NIe chodzi o wyobraźnię trzymajmy się przepisów ;) )
Henq

Postprzez Makabra » wtorek 06 stycznia 2015, 07:33

Anett napisał(a):To następnym razem powiedz że musisz przekroczyć podwójną ciągłą gdyż nie ma innej możliwości na przejechanie tutaj. I tyle. I rób dalej swoje.

Anett napisał(a):A jak inaczej masz przejechać by zachować bezpieczny odstęp? Jeśli powiesz, pojedziesz (oczywiście jeśli coś z naprzeciwka by jechało trzeba jakoś zjechać- oczywiste) i uwali cię możesz się odwołać. Zgłaszałaś... Na filmie będzie widać co i jak.

Rozwalają mnie Twoje wypowiedzi :lol: A jak pojedzie po ciągłej, i nie powie że najeżdża, to już nie można się odwołać? A jak pojechała po ciągłej i zgłosiła to egzaminatorowi to już rozgrzeszona, nawet jak można było wykonać manewr poprawnie? :mrgreen: Czy egzaminator jest jakimś niedorozwojem, żeby nie widzieć sytuacji w której najechanie na podwójną ciągłą jest jedynym wyjściem poza cofaniem albo czekaniem godzinami na usunięcie źle zaparkowanego pojazdu? :help: :help: :help: :help:
Takie rady to się słyszy w poczekalni MORD'u od posranych stałych bywalców którzy zdać nie mogą, bo nie kumają czaczy, ale ostro prą do przodu cofając się w rozwoju :lol:
Makabra

Postprzez jasper1 » wtorek 06 stycznia 2015, 10:46

Rozumiem Henq, że mając przed sobą źle zaparkowany samochód zatrzymujesz się, dzwonisz do SM i czekając na ich przyjazd korkujesz pół miasta. Przy okazji spóźniasz się do roboty 2 godziny.
Ja przekraczam P-4, tak robiłam na egzaminie, tak robię w obecności policji podczas zdarzeń drogowych, a Ty jak chcesz, to czekaj aż skończą interwencję albo raczej aż Cię op...dolą, że ruch utrudniasz. :lol:

Na szczęście nie jesteś egzaminatorem. :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez papadrive » wtorek 06 stycznia 2015, 11:28

Jakoś Ci ten przepis nie przeszkadzał, podczas wyprzedzania na skrzyżowaniu, z przekroczeniem tej linii.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez rusel » wtorek 06 stycznia 2015, 12:30

skrzyzowanie z mojej trasy egzaminacyjnej, pytanie do ekspertów jak skręcić w lewo.

Obrazek
rusel

Postprzez Makabra » wtorek 06 stycznia 2015, 12:43

Patrzac na yarisa stwierdzam ze skreca sie normalnie, aczkolwiek trzeba ladnie przycelowac bez scinania. Jestem expertem :lol:
Makabra

Postprzez Henq » wtorek 06 stycznia 2015, 13:47

papadrive napisał(a):

Jakoś Ci ten przepis nie przeszkadzał, podczas wyprzedzania na skrzyżowaniu, z przekroczeniem tej linii.

No dlatego to napisałem to wolno czy nie wolno rasz te same osoby piszą że nie wolno ze to złe i łamanie przepisów, a raz że jednak wolno i nic takiego wielkiego się nie stało, no to od czego to zależy od "widzi mi się" piszącego?
jasper1 napisał(a):

Rozumiem Henq, że mając przed sobą źle zaparkowany samochód zatrzymujesz się, dzwonisz do SM i czekając na ich przyjazd korkujesz pół miasta. Przy okazji spóźniasz się do roboty 2 godziny.
Ja przekraczam P-4, tak robiłam na egzaminie, tak robię w obecności policji podczas zdarzeń drogowych, a Ty jak chcesz, to czekaj aż skończą interwencję albo raczej aż Cię op...dolą, że ruch utrudniasz. :lol:

Na szczęście nie jesteś egzaminatorem. :lol:

@jasper1 a ja rozumiem że przyzwolenie na jazdę po pijaku również dajesz bo co przecież te 200m od sąsiada można przejechać?
na szczęście nie jesteś instruktorem.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze