oskbelfer napisał(a):LeszkoII napisał(a):szczególna ostrożność – ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie
Art.3 nakłada OBOWIĄZEK zachowania
szczególnej ostrożności tam, gdzie ustawa tego wymaga. Podobnie znak ostrzegawczy zmusza do jej zachowania.
Nie oznacza to, że tam, gdzie ustawa tego nie wymaga albo nie ma znaku ostrzegawczego lub innego - nie należy jej zachowywać!
Należy rozróżnić pojecie "ostrożność" od pojecia "szczególna ostrożność".
Zresztą, kiedy ktoś uważnie i ze zozumieniem czyta art. 3 prd to bardzo szybko powinien zauważyć różnice

oto definija art.2 . 22
szczególna ostrożność -
ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie;
Idąc typ tropem należałoby głęboko rozwarzyć kolejny zapis prd, a mianowicie art 3.
Art. 3. 1.
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani
zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga -
szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
Śmiem twierdzić że ostrożność i szczególna ostrożność to nie to samo (zresztą nie ja jeden tak twierdzę).
Ostrożność obowiązuje ZAWSZE.
Szczególna ostrożność natomiast jest kwalifikowalną postacią ostrożności, tzn podwyższoną do granic najwyższej uwagi, zapewniającej skuteczność reakcji nie tylko w kazdej istniejącej, ale również zmieniającej się nieoczekiwanie sytuacji na drodze.
Kiedy należy zachować szczególną ostrożność, a kiedy należy zachować ostrożność dokładnie precyzuje ustawodawca i mniej więcej oznacza to, że jeżeli ustawodawca nie wymaga od uczestników ruchu szczególnej ostrożości wystarczy zachowywać jedynie ostrożność

A czym jest ostrożność i kiedy obowiązuje ? Otóz ostrożność obowiązuje zawsze tzn. w kazdej sytuacji na drodze , wszystkich uczestników ruchu i można ja nazwać "działaniami nacechowanymi troską o bezpieczeństwo własne oraz pozostałych ludzi"
Obrazowo jeszcze można opisać różnicę pomiędzy ostrożnością a szczególną ostrożnością na przykładzie znaku ostrzegawczego A-18 "zwierzeta dzikie". Kierowca musi zachować szczególną ostrożność ze zrozumialych względów, a pieszy w zasadzie spokojnie może sobie spacerować widząc przebiegającego przez jezdnie jelenia czy łosia

Gdyby wymóg szczególnej ostrożności obowiązywał wszędzie, nie mówiono by wówczas o wymogu ostrożności i odwrotnie.
Podobnie sytuacja dotyczy innego zachowania uczestników ruchu drogowego, a mianowicie zasady ograniczonego zaufania, które realizuja się dwiema instytucjami -- "pełnej ufności" i "umiarkowanej nieufności" - ale to inny temat, na inną dyskusję.
Mam nadzieję, że w sposób zrozumiały wyjasniłem Ci zagadnienie, które w moim odczuciu kwestionowałeś.
Szersze informacje dotyczące tych kwestii - jeśli jesteś zainteresowany - możesz odszukać w literaturze miedzy innymi takich autorów jak: Stefański, Soboń, Drexler, Próchniewicz oraz orzeczeniach i wyrokach SN.
Jeżeli natomiast nie zgadasz się z tym, co napisałem to trudno - każdy może żyć w swoim świecie