Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bieniek12 » środa 24 grudnia 2014, 13:21
przez szerszon » środa 24 grudnia 2014, 16:42
Bo w sumie o to chodzi.Ludziom się wydaje, że znaki regulujące pierwszeństwo posiadają jakąś magiczną moc, wobec której inne przepisy(w tym inne znaki) są daleko daleko w tyle. To nie prawda, co łatwo wykazać różnymi metodami.
przez bieniek12 » środa 24 grudnia 2014, 16:51
przez szoferemeryt » środa 24 grudnia 2014, 18:50
przez szerszon » środa 24 grudnia 2014, 22:45
Ależ mi nie chodziło o to konkretne skrzyżowanie tylko twoje podejście do przepisów. Na temat skrzyzowania wypowiedziałem się na początku wątku.bieniek12 napisał(a):Odpowiedz na zadane wyżej pytanie, natomiast herezje zostaw, albo utwórz inny temat.
a po drugie stojąć pod znakiem A-7 mam obowiązek przepuścić każdego, co by nawet znalazł się na danym skrzyżowaniu wbrew przepisom
przez bieniek12 » czwartek 25 grudnia 2014, 02:01
że skręcający w lewo z Północnej przez Tysiąclecia prosto na Sikorskiego, pomimo znaku A-7 ma pierwszeństwo przed jadącymi z Sikorskiego w lewo na Tysiąclecia. Ok, zakładamy, że jest to jedno skrzyżowanie. Oczywiście wjazd na nie jest na zielonym świetle dla obu. To teraz pytanie, w którym miejscu kończy się to skrzyżowanie, co ze znakiem a-7, który stoi na Północnej na wprost do Tysiąclecia? Tu też można jechać przed tymi z Sikorskiego bo zielone się wcześniej zapaliło? https://www.google.pl/maps/@51.2592107, ... T_UZHA!2e0Nie wiem czy wiesz, tak samo jak sąd i policja, ale wszystkie strumienie ruchu na skrzyzowaniu powinny być osygnalizowane.
Nie może być sytuacji, ze jeden stosuje się do sygnalizacji , a drugi do znaków.
przez szerszon » czwartek 25 grudnia 2014, 11:36
Nieśmiało zwracam uwagę, że A-7 jest umieszczany nie tylko przed skrzyżowaniem, ale także w obrębie skrzyżowania ( paragraf 5.5 w dalszej swojej części)., co ze znakiem a-7,
przez papadrive » czwartek 25 grudnia 2014, 21:23
bieniek12 napisał(a): Tu też można jechać przed tymi z Sikorskiego bo zielone się wcześniej zapaliło? https://www.google.pl/maps/@51.2592107, ... T_UZHA!2e0
A może to już nie jest to skrzyżowanie?
szerszon napisał(a):Nieśmiało zwracam uwagę, że A-7 jest umieszczany nie tylko przed skrzyżowaniem, ale także w obrębie skrzyżowania ( paragraf 5.5 w dalszej swojej części).
bieniek12 napisał(a):A dlaczego tutaj https://www.google.pl/maps/@51.2590852, ... nh7Xbw!2e0 sygnalizator zamyka ruch skoro dopiero co wiechałem na to skrzyżowanie na zielonym?
szerszon napisał(a):Chociaż rozwiązanie komunikacyjne należy do tych intrygujących.
szoferemeryt napisał(a): Dobre oznakowanie dla miejscowych, ale przejezdni mają problem.
przez bieniek12 » piątek 26 grudnia 2014, 17:54
szerszon napisał(a):Nieśmiało zwracam uwagę, że A-7 jest umieszczany nie tylko przed skrzyżowaniem, ale także w obrębie skrzyżowania ( paragraf 5.5 w dalszej swojej części)., co ze znakiem a-7,
Chociaż rozwiązanie komunikacyjne należy do tych intrygujących.
przez bieniek12 » piątek 26 grudnia 2014, 18:06
szoferemeryt napisał(a): Dobre oznakowanie dla miejscowych, ale przejezdni mają problem.
Mimo, iż nie jestem miejscowy, to miałem okazję, w ostatnich miesiącach, to skrzyżowanie (z Gen. Ducha w lewo w Solidarności) przejechać ze 3 razy i w każdym przypadku nie miałem problemu. Szkoda, że niedawno wywaliłem z dysku nagranie z tego miejsca, bo naprawdę nic się nie działo.
przez papadrive » piątek 26 grudnia 2014, 20:10
bieniek12 napisał(a): Jeżeli jadę od Północnej na wprost przez Ducha do Tysiąclecia ( na Warszawę) i mam A-7 to muszę ustąpić a jak jadę od Północnej na lewo przez Ducha do Sikorskiego i tam też stoi A-7 to już nie? Problemem jest to, czy skrzyżowanie Północna-Ducha -Ducha-Tysiąclecia-Sikorskiego to jedno skrzyżowanie czy dwa?
bieniek12 napisał(a):Kiedyś widziałem taki filmik na YT. Jazda z Ducha jest bezkonfliktowa, bo ci z naprzeciwka mają czerwone natomiast problem dotyczy jazdy z Północnej w lewo na Sikorskiego. Tamci z Sikorskiego też mają zielone
przez bieniek12 » sobota 27 grudnia 2014, 10:30
Problemem jest to, że nie czytasz lub (wybacz) nie rozumiesz, o czym się pisze.
PS. Poza tematem. Al. Tysiąclecia kończy się, chyba, na skrzyżowaniu z Lubartowską? W tym miejscu jest to już cała Al. Solidarności.
przez bieniek12 » sobota 27 grudnia 2014, 12:23
szerszon pisze:
Cytuj:
, co ze znakiem a-7,
Nieśmiało zwracam uwagę, że A-7 jest umieszczany nie tylko przed skrzyżowaniem, ale także w obrębie skrzyżowania ( paragraf 5.5 w dalszej swojej części).
przez papadrive » sobota 27 grudnia 2014, 13:01
bieniek12 napisał(a):Cytujesz paragraf 5.5 w dalszej swojej części a on mówi o "Znak A-7
znajdujacy się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony". Jezdni a nie drogi. Tzn. (przyjmijmy brak sygnalizacji świetlnej), że muszę ustąpić pierwszeństwa jadąc z Ducha w Sikorskiego na wprost tym poruszającym sie z lewej Solidarności a z prawej Solidarności już nie???
Ja na tym skrzyżowaniu jeżdżę od lat i zawsze przejeżdżałem je tak, jak większość kierowców, tak , jak niektórzy tu uważają, czyli jechać i nie patrzeć na A-7
przez szerszon » sobota 27 grudnia 2014, 17:56
Nie słyszałem, aby A-7 się "powtarzało"bieniek12 napisał(a):
Ale ten A-7 jest chyba powtórzeniem tego A-7 co stoi kilkanaście mertów wcześniej na Ducha