LeszkoII napisał(a):Zakładam, że 90% kierowców wie, co to znaczy skręcać mimo, iż nie mieli w ręku słownika PWN otwartego na haśle "skręcać".
Akurat Ty i Szerszon ze swoim stwierdzeniem, że jadąc po łuku skręcamy (oraz zmieniamy kierunek jazdy) i opartym na tym kuriozalnym stwierdzeniu wniosku, że "skręcanie" (oraz "zmiana kierunku jazdy") oznacza w PoRD coś innego niż sensie ogólnym należycie do tych niechlubnych 10%, którzy nie wiedzą. Nie wiecie co znaczy słowa "skręcać" a dyskutujecie nt odmiennego znaczenia tego słowa w PoRD. Do słowników Panowie!=====
LeszkoII napisał(a):"naszego kierunku" - po co te dziwaczne określenia "naszego", "własnego", "swojego", "chwilowego"

...
szerszon napisał(a):Skąd ty bierzesz takie teksty, o "naszym", "własnym" kierunku jazdy ?
"Na" skrzyzowaniu itp...przecieżnie ma tego w przepisach.
Nie ma tego wprost w przepisach, ale wynika to z kontekstu. W swoich wypowiedziach to precyzuję, abyś zwrócił na to uwagę analizując przepisy...
szerszon napisał(a):...przykład T-18...
Widzę, że nadal tego nie rozróżniasz i strzałeczkę obrazującą coś co dzieje się obok Ciebie traktujesz jako obrazującą Twoje własne poczynania. Tylko proszę, nie "udowadniaj" po raz kolejny, że wg Ustawodawcy pojazd ma inny kierunek jazdy niż kierunek ruchu.
szerszon napisał(a):Tyle miesięcy dyskusji, a ty nawet nie zrozumiałeś czym jest jazda po łuku.
Nie jest ani skręcaniem ani zmianą kierunku jazdy. Zarówno wg PoRD jak i w znaczeniu ogólnym. W czym problem? W waszym stwierdzeniu, że w sensie ogólnym jadąc łukiem drogi skręcam i zmieniam kierunek jazdy a w sensie PoRD już nie.
szerszon napisał(a):...przecież zdanie wyżej pisałeś o tym, ze kierunek jazdy sie zmienia.
Owszem, kierunek naszej jazdy się zmienia. Ale nie zmieniamy kierunku jazdy z jednego na drugi. To cały czas jeden i ten sam kierunek jazdy, który niekoniecznie musi być linią prostą. A w Art.22.5. nie o zmienianiu się kierunku jazdy, a o zmianie kierunku jazdy.
szerszon napisał(a):...czy możesz wskazać, gdzie jest napisane, że obwiednia według PoRD to samodzielna jezdnia ?
Samodzielna jezdnia? Nigdzie. Ale, że po prostu jezdnia - w Kodeksie. Wszak kodeksową definicję spełnia.
szerszon napisał(a):Skręcasz aby nie skręcić...
Nie. Kręcę kierownicą aby nie skręcić pojazdem.
=====
dylek napisał(a):Różne oznakowanie = różne zasady.
Zasady, zasady, zasady... Być może w Warszawie zasady są różne i zależne od oznakowania, kształtu, wielkości, itd., itp. A w PoRD jest:
- Art.22.2., który stosujemy przed skręcaniem, i to każdym skręcaniem bo nie ma tu wyszczególnionego np. skręcania w prawo podczas zjazdu ze skrzyżowaniu kiedy to ze stosowania Art.22.2. bylibyśmy zwolnieni,
- Art.22.5., który stosujemy przed zmianą kierunku jazdy, i to każdą zmianą kierunku jazdy bo nie ma tu wyszczególnionego np. zmieniania kierunku jazdy jaki mamy na skrzyżowaniu na inny, przy którym to ze stosowania Art.22.5. bylibyśmy zwolnieni,
dylek napisał(a):Wklejam, bo dla was czy jedno skrzyżowanie z A-7 + C-12 na wlotach, czy też wiele skrzyżowań z A-7+C-2 vs D-1 na wlotach...
Dla Ustawodawcy widać też skoro w Art.22.2 i Art.22.5. nie pisze nie tylko o oznakowaniu skrzyżowaniu, ale o skrzyżowaniu nie wspomina w ogóle. A już tym bardziej o kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie.
dylek napisał(a):A wątek jest generalnie udowadnianiem wam, że to, iż są super dla Placu Powstańców Śląskich we Wrocławiu, to wcale nie oznacza, że są super dla skrzyżowań oznaczonych na wlotach A-7+C-12.
Super - nie super. I tak z powodów praktycznych trzeba je uznać za lepsze od Waszych. A przy okazji nasze zasady to wprost treść Art.22.2., Art.22.5., a Wasze zasady są tylko luźną ich interpretacją z dosłowną treścią wymienionych artykułów sprzeczna (sic!).
=====
LeszkoII napisał(a):Natomiast przepisy PoRD niejako same przez siebie definiują, czym jest kierunek jazdy, zmiana tegoż kierunku.
Oj Leszko... Przypominam, że
zgodnie z regułami języka prawnego jedyna przesłanka do rozumienia użytego określenia inaczej niż wynika to z treści ogólnej (ewentualnie dziedziny nauki, w której jest ono stosowane)
jest odmienne zdefiniowanie tegoż określenia w tymże tekście. Przypominam także, że żadnej odmiennej definicji skręcania ani zmiany kierunku jazdy w PoRD nie mamy.
A może PoRD jest napisane wg odmiennych zasad niż typowy tekst napisany językiem prawnym? Starasz się Leszko brzmieć mądrze a teorii Ci brak i głupoty piszesz.
Nie ma w języku prawnym czegoś takiego jak samodefiniowanie się określeń. Co więcej jest to niezgodnie z regułami języka prawnego, tak samo jak niezgodnie jest Wasza interpretacja PoRD z jego dosłowną treścią.
LeszkoII napisał(a):W skrócie: hasło słownikowe dostarcza ogólnej wiedzy o danym słowie, ale jego zastosowanie PRAWNE zależy już od kontekstu, w jakim pada.
Oj Leszko... Kolejną wpadkę zaliczasz. Słownik wyjaśnia jak masz rozumieć użyte w Art.22.2. określenie "skręcanie" a z kontekstu wynika, że chodzi o skręcanie, które będziesz wykonywał własnym pojazdem a nie np. o skręcanie jointa.
LeszkoII napisał(a):Twoja znajomość przepisów to pomyłka. Sygnalizować należy również zmianę kierunku jazdy - nie tylko jej zamiar.
A czy ja napisałem, że nie albo z kontekstu mojej wypowiedzi to wynika? Nie. Rozumiesz moje wypowiedzi na tym samym poziomie co PoRD - mizernie.
LeszkoII napisał(a):Nie może mieć odmiennego, może mieć szczególniejsze znaczenie... i zresztą ma. jeszcze tego brakowało, żeby słownik PWN miał pierwszeństwo przed Ustawą
Jeżeli w Ustawie jest definicja jakiegoś określenia to oczywiście słownik PWN nie ma pierwszeństwa przed Ustawą. A masz w Ustawie odmienna od PWN definicję "skręcania" albo "zmiany kierunku jazdy"? Nie. Więc o jakim pierwszeństwie mowa? Nie masz odmiennej definicji to stosuj słownikową. To jedna z zasad pisania językiem prawnym.
LeszkoII napisał(a):...chciałbym się zapoznać z przeprowadzoną przez Ciebie analizą... na piśmie. Z góry zastrzegam, że Twoje rysuneczki mnie nie obchodzą. Obchodzą mnie przepisy: cytowane, porównywane między sobą w kontekście interesujących nas treści, tj. zmiany kierunku jazdy.
Ale co ja mam Ci niby zaprezentować?
Stosuje przepisy dosłownie z ich treścią bo zgodnie z regułami języka prawnego nie mam żadnych przesłanek aby czynić inaczej. Mam Ci cały PoRD zacytować?
=====
dylek napisał(a):Sądzisz, że przed rondem turbinowym ten znak wprowadza inne zasady niż przed rondem pierścieniowym ?
Powtórzę: w PoRD nie ma zasad przejazdu przez skrzyżowanie. W PoRD są za to Art.22.2. oraz Art.22.5., które żadnego związku z kierunkiem jazdy PRZEZ skrzyżowanie nie mają.