Limit punktów karnych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Limit punktów karnych

Postprzez robo493 » czwartek 04 grudnia 2014, 17:20

Witajcie, mam pytanko apropo punktów karnych. Teraz jest tak, że jak ma się prawko krócej niż rok to można mieć max.20 pkt. Po roku i 1 dniu limit wzrasta do 24, prawda? A jak jest z wyższymi kategorami ? Mam kat.B prawie 2 lata, czyli limit dla mnie to 24 a kat.C mam od miesiąca, jaki limit wynosi dla mnie prowadząc ciężarówkę? 20 czy 24 punkty karne? Teoretycznie mam tą kategori krócej niż rok, ale ogólnie prawko mam już prawie 2, co o tym myślicie?

PS. Pewnie myślicie, że ja jakiś pirat, ale tak nie jest, pytam z czystej ciekawości. Aktualnie mam 6 pkt, w większości przez głupotę i gapistwo, ale na taki przebieg jaki robie to nie jest źle, mam jeszcze duży zapas. Ale nie wiem czy nie iść tak czy siak na kurs, aby mieć 0.

Pozdrawiam
robo493

Re: Limit punktów karnych

Postprzez Anett » czwartek 04 grudnia 2014, 17:24

Masz 24, ale jak za np jazde ciężarówką zdobędziesz 24 to obie kategorie przepadają i od nowa zdawać trzeba
Anett

Re: Limit punktów karnych

Postprzez Synekura » sobota 06 grudnia 2014, 19:49

Tak jak powyzej. Masz jedno prawko jako dokument i liczy sie od momentu wydania dokumentu po raz pierwszy. Wiec masz na wszystkie kat 24. Gorzej z jechaniem "na chmielu", gdyż zawieszone zostaną wszystkie zdane na prawko kategorie.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Powrót do Sytuacje na drodze