a akumulator?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

a akumulator?

Postprzez rocko19 » piątek 28 listopada 2014, 12:09

1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym, w warunkach niedostatecznej widoczności, podczas zatrzymania niewynikającego z warunków ruchu lub przepisów ruchu drogowego oraz podczas postoju, jest obowiązany używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych

A co z naszym akumulatorem? Może wydawać się śmieszne ale taka mnie myśl naszła..
rocko19

Re: a akumulator?

Postprzez Makabra » piątek 28 listopada 2014, 12:41

Prosta sprawa. Jak sie boisz ze padnie aku, to nie zatrzymuj sie w miejscu w ktorym musisz uzywac swiatel pozycyjnych przez dluzszy czas.
Makabra

Postprzez LeszkoII » piątek 28 listopada 2014, 13:57

W OZ na ogół drogi są oświetlone, więc pojazd znajdujący się nawet na jezdni czy na poboczu będzie widoczny. Poza OZ możesz nie wyłączać silnika podczas postoju, więc nie martw się o akumulator. Zresztą takie zatrzymanie w nocy warto warto dodatkowo zasygnalizować światłami awaryjnymi.

A jak chcesz sobie zaparkować i pozostawić samochód, to lepiej zrobić to poza drogą.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 29 listopada 2014, 22:41

rocko19 napisał(a):A co z naszym akumulatorem? Może wydawać się śmieszne ale taka mnie myśl naszła..

Kiedyś robiłem eksperymenta: załadowany aku na full i podpiąłem H7, świeciła jasno przez 12 godzin po tym czasie zaczęła słabnąć aż w końcu po jakiś 18h zgasła aku całkowicie rozładowany. Teraz tak na chłopski rozum żarówka H7 ma na ogół 55W a postojówka 1-2W więc pomyśl sobie nawet mając dwie postojówki załączone ile by się musiały świecić by całkowicie rozładowac aku, bądź do stanu takiego by rano nie miał wystarczającego kopa by odpalić auto. Pozostawione aku na światłach pozycyjnych przez 24h będzie miało większego kopa niż aku na -20 na trzy dni ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mariusz79 » niedziela 30 listopada 2014, 12:04

LeszkoII
Zresztą takie zatrzymanie w nocy warto warto dodatkowo zasygnalizować światłami awaryjnymi.

A może jeszcze lepiej zasygnalizować żółtym sygnałem błyskowym co? Chcesz być świętszy od papieża? Przepisy określają kiedy używamy świateł awaryjnych, więc nie wymyślaj.
mariusz79

Postprzez lith » niedziela 30 listopada 2014, 12:38

W miejscu, w którym się nas nie spodziewają inni kierowcy bym jednak zostawił na awaryjnych. Zdrowy rozsądek > przepisy. Wolałbym, żeby inny kierowca z daleka widział, że ja stoję, a nie jadę.
lith

Postprzez Makabra » niedziela 30 listopada 2014, 18:23

Ale na awaryjnych też da się jechać, co widać czasem na ulicach. Jak odróżnisz dwa pojazdy na światłach awaryjnych, jak jeden stoi w miejscu, a drugi jest w ruchu ? :D
Makabra

Postprzez lith » niedziela 30 listopada 2014, 18:55

Na pewno zachowam większą czujność niż widząc kolejne czerwone pozycyjne przed sobą. A odróżnię w swoim czasie.
lith

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 01 grudnia 2014, 12:04

lith
W miejscu, w którym się nas nie spodziewają inni kierowcy bym jednak zostawił na awaryjnych. Wolałbym, żeby inny kierowca z daleka widział, że ja stoję, a nie jadę.

Dla Ciebie i Leszka II polecam jednak żółty sygnał błyskowy, albo i niebieski. Bylibyście jeszcze bardziej widoczni tak gdzie się Was nie spodziewają.
Zdrowy rozsądek > przepisy.

A jakie przepisy nakazują Ci w takiej sytuacji użycia świateł awaryjnych? Błagam tylko nie pisz art.3.
mariusz79

Postprzez Makabra » poniedziałek 01 grudnia 2014, 12:33

W Japonii kazde auto ma na wyposazeniu flare ostrzegawca, odpalasz 5 takich flar i samolotu bedziesz widoczny :-P
Makabra

Postprzez disaster » poniedziałek 01 grudnia 2014, 12:39

Ja jednakowoż postuluję powrót do sprawdzonych wzorców.
Chłopiec z chorągiewką. Ewentualnie z czerwonym migającym LEDem.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Makabra » poniedziałek 01 grudnia 2014, 12:44

Lampa stroboskopowa z dyskoteki.
Makabra

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 01 grudnia 2014, 15:09

Ja proponuję niech chłopaki rozpalą ognisko. Na pewno będą widoczni :lol: To lepsze od awaryjnych :wink:
A tak na serio to ustawodawca przewidział światła pozycyjne, czy też ewentualnie postojowe i nie wydziwiałbym tu z jakimiś tam awaryjnymi, które przecież przeznaczone są do innego celu. Kiedy używamy awaryjnych każdy wie. Do czego służą światła pozycyjne lub postojowe też chyba każdy wie. A może nie każdy?
mariusz79

Postprzez disaster » poniedziałek 01 grudnia 2014, 16:13

mariusz79 napisał(a):Ja proponuję niech chłopaki rozpalą ognisko. Na pewno będą widoczni :lol: To lepsze od awaryjnych :wink:
A tak na serio to ustawodawca przewidział światła pozycyjne, czy też ewentualnie postojowe i nie wydziwiałbym tu z jakimiś tam awaryjnymi, które przecież przeznaczone są do innego celu. Kiedy używamy awaryjnych każdy wie. Do czego służą światła pozycyjne lub postojowe też chyba każdy wie. A może nie każdy?

Ja wiem :D Awaryjne używa się jak się chce bezkarnie parkować w miejscu niedozwolonym!
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez lith » poniedziałek 01 grudnia 2014, 19:12

Pozycyjne z tyłu nijak nie różnicują od tyłu czy jedziesz np. 100 km/h czy stoisz w miejscu. A jest to dość przydatna informacja.
Dla innego kierowcy ważniejsze jest to, że stoję w miejscu gdzie może mnie trafić, a nie z jakiego powodu.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze