Rynek w Nowym Targu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rynek w Nowym Targu

Postprzez disaster » poniedziałek 24 listopada 2014, 19:30

W piekle jest mam nadzieję specjalne miejsce dla "tfurcuf" tego typu rozwiązań.
Byłem tam, widziałem, nigdy nie wróciłem.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Makabra » poniedziałek 24 listopada 2014, 19:59

grzesiumajstersztyk napisał(a):Witam, nie chcę otwierać tematu, bo dotyczyłby on tego samego ronda w Nowym Targu, zwłaszcza, że teraz otwarto tam placówkę MORD, na egzaminie egzaminator powiedział mi, żebyśmy jechali w lewo na rondzie, no to ja kierunkowskaz i na lewy pas, i go nie wyłączam, bo myślałem, że jak mówi w lewo to ma być włączony, natomiast jak to się ma do innych rond, tych klasycznych, gdzie nie musisz mieć kierunkowskazu jak jedziesz prosto tym samym pasem.

Co do mojej sytuacji to miałem przez cały lewy pas(jakieś 2/4 ronda) włączony kierunkowskaz, egzaminator nic się nie odezwał ale poddaję to pod wątpliwość bo był on jednym z tych co dużo darują, dlatego mam pytanie, czy trzeba mieć ciągle włączony kierunkowskaz jak jest się na tym lewym pasie? załączam fote

http://fotoo.pl/show.php?img=912857_1.png.html

Szkoda że po skończonym egzaminie nie zapytałeś egzaminatora, jakie jest jego stanowisko na ten temat, zwłaszcza jak piszesz, że egzaminator lajtowy. Ja bym w tym miejscu na pewno włączył lewy kierunkowskaz, i na każdym innym "rogu" tego kwadratowego ronda włączyłbym lewy jeśli bym dalej trzymał się ruchu okrężnego.
Makabra

Postprzez grzesiumajstersztyk » wtorek 25 listopada 2014, 12:54

też żałuję, że nie zapytałem, ale negatywny wynik egzaminu trochę przyćmił moją ciekawość, dopiero na chłodno w domu przeanalizowałem trochę i wyszły dodatkowe wątpliwości.
grzesiumajstersztyk

Postprzez Henq » czwartek 27 listopada 2014, 00:14

1, 2, 3, 4,
Jedynie z 2 ma oznakowanie takie jak powinno być na rondzie z A-7.
Więc w razie kolizji kto winien (policja szybko łatwo rozstrzygnie znak B-20, ale co w sytuacji gdy sprawa trafi do sądu)?
Wg mnie tak samo, decyzja sądu będzie taka sama jak policji: winny wjeżdżający spod znaku B-20, nie ważne jak oznakowali to skrzyżowanie czy zgodnie z 220 czy niezgodnie masz znak masz się stosować.
- macie inne zdanie zapraszam do dyskusji :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez piotrz » czwartek 27 listopada 2014, 14:09

To jest połączenia ronda ze zwykłym skrzyżowaniem. Inaczej mówiąc, w jednym miejscu do ronda dochodzą dwie ulice (w odróżnieniu od normalnego ronda, gdzie każda ulica łączy się z rondem w innym miejscu). Chyba nie ma znaków, które określałyby, kto z wjeżdżających na rondo ma pierwszeństwo.
Najlepiej chyba będzie usunąć znak "ruch okrężny" i (jak proponuje BOReK) postawić znaki z łamanym pierwszeństwem.
piotrz

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze