Witam,
mam od kilku lat prawo jazdy kategorii B z wpisanym ograniczeniem 01.01. Do tej pory w sumie nigdy nie pomyślałem, by sprawdzić znaczenie tego ograniczenia - mam wadę wzroku, więc lekarz mi mówił, że muszę jeździć w soczewkach lub okularach. Tak więc od ponad roku jeździłem w soczewkach kontaktowych, aż do dzisiaj, gdy dowiedziałem się, że istnieje oddzielne ograniczenie dla osób z soczewkami i okularami, podczas gdy moje ograniczenie pozwala na jazdę tylko w okularach. Miałem już kilka kontroli i w sumie nigdy żaden policjant nie zwracał mi uwagi, że nie mam okularów. I teraz moje pytanie: jakie mogą być konsekwencje, jeśli prowadziłbym auto w soczewkach i trafiłbym na jakiegoś upierdliwego policjanta? Czy byłaby to jazda bez uprawnień? A co gdyby doszło do kolizji nie z mojej winy - otrzymałbym odszkodowanie z OC?
I druga sprawa: jak mogę pozbyć się tego ograniczenia z PJ? Obstawiam, że musiałbym ponownie przejść badanie lekarskie, a potem zgłosić się do odpowiedniego urzędu wydającego prawo jazdy i wyrobić wniosek o nowe prawo jazdy, podparty nowym badaniem lekarskim, prawda? Jakie byłyby to koszty?