Makabra napisał(a):Jak mnie Policja zatrzyma na autostradzie, to z którego przepisu wynika to rzekome zatrzymanie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Przejrzałem tak na szybko Art.129 i nic tam nie ma o zatrzymaniu przez Policję pojazdu kontrolowanego.
Ja to interpretuję jako sygnał drogowy. Czym jest sygnał drogowy, wymieniono na początku "170-tki" (nie będę cytował, łatwo znaleźć)
§ 109. 1. Sygnał oznaczający nakaz zatrzymania pojazdu jest dawany:
1) w warunkach dostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów,
2) w warunkach niedostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów ze
światłem odblaskowym lub światłem czerwonym albo latarką ze światłem czerwonym.
§ 111. 1. Sygnał dźwiękowy dawany przez osobę kierującą ruchem lub uprawnioną do jego
kontroli jest sygnałem ostrzegającym uczestników ruchu lub zwracającym uwagę na inne
sygnały albo polecenia.
2. Jadący pojazdem samochodowym policjant, inspektor Inspekcji Transportu Drogowego lub
żołnierz Żandarmerii Wojskowej może, w zakresie swoich ustawowych uprawnień, dawać
kierującemu pojazdem polecenia do:
1) określonego zachowania - za pomocą urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub
świetlnych,
2) zatrzymania - w przypadku jazdy za kierującym, do którego jest skierowane polecenie -
przez krótkotrwałe włączenie niebieskiego światła błyskowego i sygnału dźwiękowego o
zmiennym tonie.
Tego rodzaju polecenie wydawane jest poprzez sygnał drogowy nadawany przez uprawnione osoby.
Reszta to już konsekwencja Art. 5.1. PoRD.