Dzieło całkiem rzeczowe, nie powiem. Przy okazji masz u mnie plusa za zgodną z rzeczywistością tabliczkę T-6 na przedostatnim obrazku. Ale przejdźmy do rzeczy. Oczywiście na wszystkich rysunkach widać, że w lewo. Ale tylko na ostatnim widać także, że cały czas w tym samym kierunku, zgodnym z kierunkiem, w jakim ruch się odbywa. Wiec zmiany kierunku jazdy nie ma, choć przez fragment skrzyżowania, na którym strzałeczkę w lewo narysowałeś pojazd w lewo przejeżdża.dylek napisał(a):szerszon ostatnio wkleja focie....szymon kocha rysunki.... to i ja się pochwalę swoim wiekopomnym dziełem
Tytuł dzieła : W lewo bo widać.
Powinieneś raczej uwagę wytężyć. Zawsze jest szansa, że przestaniesz mylić kierunek jazdy (przez coś) ze zmianą kierunku jazdy (na tym czymś).dylek napisał(a):Dziękuję za uwagę.
=====
Twój wywód jest do niczego bo pominąłeś, że przeciwne to są kierunki jazdy pojazdów, o których mowa w przepisie.LeszkoII napisał(a):poczyniłem wywód podając przykład KIERUNKU przeciwnego
Z całą pewnością dotyczy właśnie tego kierunku jazdy bo innego pojazd nie posiada.LeszkoII napisał(a):z całą pewnością nie dotyczy kierunku jazdy - TEGO kierunku jazdy
Liczba pojedyncza nie wyklucza możliwości kontynuowania jazdy w jednym z trzech kierunków. Wyklucza za to możliwość kontynuowania jazdy w więcej niż jednym kierunku jednocześnie. Zaryzykuję stwierdzenie, że nie istnieje pojazd nadjeżdżający z przeciwka, który jest w stanie kontynuować jazdę w więcej niż jednym kierunku jednocześnie. Więc jak zwykle udowodniłeś NIC.LeszkoII napisał(a):(l. poj.), który jak się okazuje, nie wyklucza zamiaru skręcania w prawo ALBO zamiaru jazdy na wprost.
Oj Leszko... Słowo "kierunek" ma sprecyzowane i bardzo jasne znaczenie (jeżeli go nie znacz polecam definicję SJP). Z kontekstu w jakim słowo "kierunek" zostało użyte wynika co najwyżej sprecyzowanie o jaki lub czego kierunek chodzi. Ustawodawca pisze np, że przestawia na znaku kierunek, w jakim ruch się odbywa, Ty natomiast twierdzisz, że przestawia kierunek w jakim Ty wykonasz ruchu. I kto tu nie zwraca uwagi na kontekst i treść przepisów? Nie dziwne, że dochodzisz do nadających się chyba jedynie do Archiwum-X wniosków typu pojazd mający kierunek ruchu odmienny od kierunku jazdy.LeszkoII napisał(a):Zawsze lubujecie się w używaniu słowa "kierunek", nie rozwijając jego znaczenia, znaczenia umocowanego w (różnych)przepisach.
=====
No więc PRZEZ skrzyżowanie jadę zgodnie ze strzałkami F-10. Dla przykładu przejeżdżam PRZEZ skrzyżowanie w lewo zgodnie oczywiście ze strzałką F-10. Ale NA skrzyżowaniu napotykam wyspę centralną, którą muszę jakoś objechać. W jakim kierunku mam ją objechać? Takim jak na znaku C-12 pokazano? A może w przeciwnym? A może w takim jak na F-10 pokazano?szerszon napisał(a):O kierunku jazdy przez skrzyżowanie moga decydować np znaki F-10 czy F-11.
PRZEZ skrzyżowanie jadę w takim kierunku jak na strzałkach F-10 i P-8x. NA skrzyżowaniu jadę w takim kierunku jak na strzałkach C-12. Gdzie to nieporozumienie?szerszon napisał(a):Natomiast lansowanie powiązania kierunku jazdy z C-12 jest nieporozumieniem. polecam dalej poczytać o F-10 i P-8x...
Na razie resoraka w piaskownicy nawet nie ogarniasz. Jest możliwe przejechanie resorakiem w prawo przez piaskownicę inaczej niż zmieniając na tej piaskownicy kierunek jazdy w prawo jeden raz? Jest możliwe przejechanie resorakiem w prawo przez piaskownicę zmieniając na tej piaskownicy kierunek jazdy w lewo trzykrotnie?szerszon napisał(a):Resorakiem ?
Jak to nie ma? To na skrzyżowaniu jak jadę to moja jazda przestaje posiadać kierunek?szerszon napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyzowaniu
Znam tylko przepisy, które o kierunku jazdy wspominają. W żadnym z nich nie ma sprecyzowania, że kierunku jazdy, który mam na skrzyżowaniu one nie dotyczą. Więc dotyczą kierunku jazdy na skrzyżowaniu tak samo jak i poza skrzyżowaniem.szerszon napisał(a):Poprzesz to jakimkolwiek przepisem , który wspomina cos o kierunku jazdy na skrzyzowaniu ?![]()
Nie trzeba być polonistą wcale (wystarczy znajomość j. polskiego na poziomie szkoły podstawowej) aby wiedzieć, że i bez tego niewinnego słówka ilość kierunków, w jakich ruch na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 odbywa się ograniczona jest do jednego.szerszon napisał(a):Jako wybitny polonista powinieneś wiedzieć ,że to jedno niewinne słówko całkowicie zmienia sens przepisu.

No nie znalazłem was...co za błąd.
Dla ułatwienia zrozumienia, ze obwiednia to nie jednokierunkowa. Dosyć fajny rysunek pokazujący, że "profesjonalisci" też błądzą