Pierwszeństwo przejazdu - za znakiem końca drogi wewn.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przejazdu - za znakiem końca drogi wewn.

Postprzez dylek » wtorek 21 października 2014, 00:25

szymon1977 napisał(a):Rozumiem rozterki Dylka, ale zagadnie rozpatrzył nieco od d... strony nie zastanawiając się zbytnio nad stroną właściwą.
Zamiast patrzeć na nieswoje znaki poczytać o znaczeniu swoich. Bo formalnie to w PoRD nie widzę powodu, żeby nie ustąpić pierwszeństwa jadącemu ul. Szwajcarską tylko dlatego, że zobaczymy tabliczkę informującą o drodze wewnętrznej.

szymon - jeśli Szwajcarską (po prawej z fot) mam oznaczoną jako wewnętrzna, to nie tworzy mi ona skrzyżowania z Paderewskiego, a wyjeżdżający z niej są włączającymi się do ruchu - wynika to wprost z zapisów PoRD. Mam jej ustąpić, bo jakiś znak jest na niej, którego to znaku ledwo plecy mogę dostrzec ?
Mam bez wątpienia ustąpić zjeżdżającym z dwujezdniówki po mojej lewej i jadącym prosto w Szwajcarską (ze skręcającymi w Paderewskiego nie koliduję, więc nie ma zależności ustępowania).
Przekonaj mnie w oparciu o PoRD, że mam ustąpić również tym po prawej.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » wtorek 21 października 2014, 01:39

@szymon1977
Po prostu zastanawiam się od kiedy A-7 nakazuje ustąpić włączającym się do ruchu. czy to z drogi wewnętrznej, chodnika, trawnika, parkingu, czy garażu.
lith

Postprzez szymon1977 » środa 22 października 2014, 03:12

Z Kodeksu wynika, że włączający się do ruchu ma ustąpić PP, a ze "170" że to my mamy ustąpić zbliżającemu się drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem (poprawiłem przejęzyczenie). Czyżby Art.5 pozostawiał jakiekolwiek wątpliwości? Rozpatrujecie sytuację od strony, od której po zastosowaniu się do Art.5. rozpatrywać w ogóle nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony czwartek 23 października 2014, 01:50 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 08:21

Czyżby Art.5 pozostawiał jakiekolwiek wątpliwości?

Jest coś takiego jak paragraf 5.5 i 5.6
Rozpatrujecie sytuację od strony, od której po zastosowaniu się do Art.5. rozpatrywać w ogóle nie ma sensu.
Wiedząc o co chodzi w paragrafie, który przytoczyłem wyżej( numerek :D ) plus czym jest droga wewnętzrna znajdziesz sens. Uwierz mi, naprawdę.. :wink:
szerszon

Postprzez dylek » środa 22 października 2014, 17:32

szymon1977 napisał(a):Z Kodeksu wynika, że włączający się do ruchu ma ustąpić PP, a ze "170" że to my mamy ustąpić zbliżającemu się drogą oznakowaną jako podporządkowana.

Możesz jaśniej ?
Gdzie w 170 wyczytałeś, że widząc A-7 mamy ustąpić drodze podporządkowanej ? :wow:
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 23 października 2014, 01:55

Przejęzyczenie poprawiłem. Za to Ty tkwisz w swoim błędzie. De facto to mamy ustąpić nie kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem, a kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem. Tak subtelna, z pozoru nic nie wnosząca różnica. Ale wystarczy aby Twoje rozważania, czy droga oznakowana jako droga z pierwszeństwem jest faktycznie drogą z pierwszeństwem straciły jakikolwiek sens. Jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem i... temat można zgłosić do zamknięcia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » czwartek 23 października 2014, 07:41

"zbliżającym się do skrzyżowania" ...tyle, że dla tych z Paderewskiego, to Szwajcarska (oznaczona jako wewnetrzna ) nie tworzy skrzyżowania. Do skrzyżowania to im się zbliżają ci z lewej, a ci z prawej to się zbliżają do wlotu drogi wewnętrzej na drogi publiczne.
Kumasz ?
dylek
Moderator

Postprzez RBG » wtorek 28 października 2014, 23:09

szerszon napisał(a):
Czyżby Art.5 pozostawiał jakiekolwiek wątpliwości?

Jest coś takiego jak paragraf 5.5 i 5.6

Ale art. 5 ma tylko 3 punkty. Nie ma 5.5 i 5.6.
RBG

Postprzez szerszon » wtorek 28 października 2014, 23:13

:lol: :lol: :lol:
RBG
Bardzo proszę czytać ze zrozumieniem. Pisałem o paragrafie , a nie o artykule :lol:
W związku z A-7
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze