Pierwszeństwo na pasie rozbiegowym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo na pasie rozbiegowym

Postprzez Siergiej » piątek 17 października 2014, 15:35

szerszon napisał(a):Jest napisane, ze droga z pierwszeństwem powinna być oznakowana na każdym skrzyzowaniu. Skoro jest D-1 to i A-7 też musi być.
A linie moga sie wytrzeć.

Ale tam nie m d1.
Siergiej

Postprzez dylek » piątek 17 października 2014, 15:38

Siergiej napisał(a):Co to są drogi docelowe?

Te, gdzie ruch drogowy się rozpoczyna luz "zamiera" ... osiedla domków jednorodzinnych, blokowiska itp... tam, gdzie są drogi "przelotowe" pierwszeństwo musi być określone.

Znaki A-7 i D-1 w omawianych przypadku w zasadzie nic nie rozstrzygają, bo pasy widać ... nic z niczym nie koliduje... Spadnie śnieg....wtedy ci z podporządkowanej muszą poczekać jak pasów nie widać (ale ta P-13 i tak wtedy widoczna nie będzie. :D )
Dla mnie najsensowniej tutaj byłoby wymalować linie jak pokazałem....zima/lato... i pełna jasność jak tu jechać.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Siergiej » piątek 17 października 2014, 15:42

No dobrze, a czy gdzieś jest napisane, że znaki poziome mają pierwszeństwo nad znakami pionowymi?
Siergiej

Postprzez dylek » piątek 17 października 2014, 15:45

No właśnie nie... są równoważne.
A tu masz sytuację, że znak pionowy A-7 i linia do niego ci mówią : ustąp ...., a inny znak poziomy ci mówi : ten obok ma ustąpić, bo zmienia pas ruchu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Siergiej » piątek 17 października 2014, 15:48

dylek napisał(a):A tu masz sytuację, że znak pionowy A-7 i linia do niego ci mówią : ustąp ...., a inny znak poziomy ci mówi : ten obok ma ustąpić, bo zmienia pas ruchu.

Otóż to... dlatego ponowię moje pytanie z pierwszego posta:
Kto jest winny w przypadku ewentualnej kolizji?
Siergiej

Postprzez LeszkoII » piątek 17 października 2014, 19:05

Z przykładu Siergieja: http://goo.gl/maps/DxD1f
Linia ciągła P-2 wyprowadza poza skrzyżowanie a to oznacza, że jadące z przepisową prędkością pojazdy nie mogę się tutaj zderzyć.
Obowiązuje zasada wyrażona w Art. 22.5., że przy zmianie pasa ruchu przez kierujących pierwszeństwo pojazda ten wjeżdżający na zajmowany pas ruchu z prawej strony.

Oczywiście w obrębie węzła autostradowego lub za nim, pierwszeństwo miałby pojazd na pasie rozbiegowym w stosunku do pojazdu również chcącego zmienić pas na środkowy. Martwe pola i takie tam...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » sobota 18 października 2014, 17:11

Kto jest winny w przypadku ewentualnej kolizji?

Według mnie ten z prawej strony.
Jest ustąp znak ustąp pierwszeństwa, ci zjeżdżający z ekspresowej drogi mogą od razu zająć prawy pas.
Ja to widzę w ten sposób.
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 18 października 2014, 19:55

Jest ustąp znak ustąp pierwszeństwa, ci zjeżdżający z ekspresowej drogi mogą od razu zająć prawy pas.

Pokaż mi miejsce ustapienia w związku z A-7 :wink: a pasa ruchu nie zmieniają..masz pojęcie co to jest skrzyzowanie skanalizowane ?
Jesteś w stanie określić granice tego skrzyzowania ?
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 18 października 2014, 21:54

Jest to miejsce z trójkątami na drodze.
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 18 października 2014, 21:58

W tym przypadku z bólem mogę sie zgodzić, chociaż linia zatrzymania na drodze, a nie na skrzyzowaniu wygląda dość oryginalnie..a gdy nie ma linii ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 18 października 2014, 22:05

Przy okazji maleńki OT tematyczny: http://goo.gl/maps/I7JuI Kogo obowiązuje ten B-33?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze