Sugerujesz, że tłumacząc w SJP znaczenie słowa "skręcanie" użyto określenia "droga" w znaczeniu zgodnym z definicją PoRD? Zdefiniowanie pojęcia "droga" w PoRD świadczy wprost przeciwnie, że z punktu widzenia PoRD ma ono odmienne znaczenie niż w sensie ogólnym. Może coś Ci zacznie świtać, jak sobie przypomnisz kiedy mama mówiła "nie właź na drogę" kiedy schodziłeś z chodnika na jezdnię, czyli z puntu widzenia PoRD przechodziłeś z jednej częścią drogi na drugą.LeszkoII napisał(a):No to wróćmy do SoRO. Gdzie Ci się droga tam odchyla?
-----
Nadal nie widzę powodów, dla których miałbym zaprzeczać rzeczywistości i np. dwa faktycznie wykonywane skręcenia w lewo podczas zawrócenia na rondzie kwadratowym nazywać jednym manewrem. O skręty nie walczę, nie jaram.LeszkoII napisał(a):Więc o co Ty walczysz... jaki podwójny skręt w prawo w obrębie jednej drogi?
=====
W czym problem, skoro jak to nazywasz "lotnisko" spełnia definicję skrzyżowania, a ruch odbywa się na nim dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12? Oznakowanie zgodnie z "220" tego "lotniska" powinno Ci wszystkie problemy rozjaśnić a nie tworzyć?szerszon napisał(a):moze być problem, ale to nie wina ronda tylko zarządcy że lotnisko oznacza C-12
W treści PoRD jest wprost napisane, że chodzi o kierunek ruchu odbywającego się w jakimś tam miejscu, lub z kontekstu wynika, że chodzi o kierunek jazdy konkretnego uczestnika ruchu. Ale skoro przerasta Cię "rozszyfrowanie" treści zdania to nie dziwne, że potrafisz "wywnioskować" na podstawie PoRD , że pojazd porusza się w innym kierunku niż jedzie.szerszon napisał(a):A gdzie masz określenie "kierunek mojgo ruchu" ?
Dopóki nie przestaniesz twierdzić, że użyte w PoRD określenie "ruch odbywa się" dotyczy Twoich poczynań na "drodze" i wysnuwać na tym stwierdzeniu kuriozalnych wniosków nie mamy o czym rozmawiać. Zaprzeczasz logice, nauce oraz regułom języka polskiego. Nie obraź się Szerszon, ale szkoda mi czasu na zajmowanie się Twoimi wizjami.szerszon napisał(a):Widzę, że mój ostatni post do ciebie był za trudny ?