maryann napisał(a):zrób prawko i jedź czasem do większego miasta..., co?
A w większym mieście to jakieś inne przepisy obowiązują?...i po co mam robić prawko, skoro mam + od 10 lat czyste konto

A może wyciągniesz wnioski, że jestem niedzielnym kierowcą, hmm?
maryann napisał(a):rondo z niekoncentrycznymi pasami nie występuje bez F10, P8 przed i P8 na. Tak się poznaje ronda.
Tutaj podam argumentację w stylu Szymona
Co prawda statystycznie F-10 przy takich rondach występuje, ale nie znaczy to, że musi występować na każdym A dlaczego? Bo w "220" nie ma wytycznych odnośnie malowania linii na obwiedni w miejscu wlot/wylot- "pierścieniowo", za to są wytyczne, które zabraniają na takich rondach(małych, średnich) wyznaczania pasów ruchu na obwiedni.
Zresztą prowadzenie linii w miejscu przecinania sie kierunków ruchu - nie ma znaczenia dla postrzegania tych kierunków ruchu (patrz: oznakowanie poziome przy pierwszeństwie łamanym ORAZ słuchaj: M. Dworaka w najnowszym odcinku JB).
Ja się nie dziwię tym Krakowianom, co na łamanym pierwszeństwie migają kiernkowskazem opuszczając ciąg drogi z pierwszeństwem a jadąc tym ciągiem nie włączają kierunkowskazu... no bo skoro linie prowadzą(tak jak na klasycznym rondzie) to czemu nie zachowywać się analogicznie? Przecież "wygląda" tak samo. I pan Dworak jest sam sobie winien, sam musi teraz wypić piwo, które naważył omawiając ronda klasyczne. Na zdrowie!

maryann napisał(a): kwestią dyskusyjną dla nas są tylko ronda klasyczne.
Czy rondo o dwóch niewyznaczonych pasa ruchu na obwiedni (niech będzie zakrzywionej na "klasyczną") jest rondem klasycznym? A co jeśli nie wiem, co to rondo klasyczne, bo nie oglądałem programów JB...
A co jeśli obejrzałem przedostatni odc. JB i dowiedziałem się, że klasyczne rondo to takie, co musi mieć dużą wyspę centralną i dlaczego o tym mowa, skoro ostatnie rondo klasyczne w Krakowie to było stare Rondo Mogilskie.