Kampania społeczna - "10 mniej"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kampania społeczna - "10 mniej"

Postprzez jasiek23 » czwartek 25 września 2014, 23:55

Chodzi mi konkretnie o ten spot w którym hamują dwa samochody i jeden wtrynia się w ciężarówkę. Owszem ja wiem że to ma być tylko jakieś pokazanie na przykładzie ale mogli to jakoś bardziej wiarygodnie zrobić nie uważacie? Jadąc te 60 km/h i w tej odległości ukazanej w spocie widząc ciężarówkę która praktycznie już w 3/4 zastawiła drogę to uważam że spokojnie można zahamować. Może i się czepiam, może mnie zrugacie itp ale ta ciężarówka nie wyskoczyła nagle.... Nurtuje mnie ta reklama a raczej brak realizmu(wg mnie). Co o tym sądzicie?
jasiek23

Re: Kampania społeczna - "10 mniej"

Postprzez Makabra » piątek 26 września 2014, 00:56

Jezdzilem takim mondziakiem, ten sam kolor, ta sama buda. Z 60 kmh to auto staje na krotszym dystansie niz ten ktory jechal 50 i wyhamowal :mrgreen: Chyba ze ktos jest pipa i hamuje delikatnie co by nie popsuc pedalu hamulca, to wtedy takie cuda wychodza. Powiedzmy ze przekaz jest jasny, wolniej = bezpieczniej, ale co to za kabaret, ze uciekaja z tego mondziaka ktory wyhamowal? Kto normalny ucieka z auta jak mu ktos droge zajechal ale do kolizji nie doszlo...
Makabra

Postprzez szymon1977 » piątek 26 września 2014, 02:15

Dla mnie nie do pobicia jest ten oto spot. Przy okazji wyjaśnia niektórym, dlaczego mamy tak "bezsensowne" ograniczenia prędkości.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasiek23 » piątek 26 września 2014, 12:41

Ten spot moim zdaniem jednak daje o wiele więcej do myślenia, jest lepiej zrobiony niż nasz ale wyraźnie widać że koleś włączający się do ruchu "pcha się" pod to drugie auto wyjeżdżając mu. Ktoś kto ma wyobraźnie i widzi że ktoś jedzie szybko (bo to widać nawet z daleka) nigdy nie będzie próbował wp...eprzyć się na drogę.
jasiek23

Postprzez Henq » piątek 26 września 2014, 17:50

Droga prosta wszystko widać z daleka mniej więcej 500m a i tak ciężarówka zaskoczyła kierowców to jest banalne i bez wyobraźni w tym filmie.
Mogli to już zostawić jak kiedyś było jak pieszy wszedł na jezdnię.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 27 września 2014, 04:07

jasiek23 napisał(a):...ale wyraźnie widać że koleś włączający się do ruchu "pcha się" pod to drugie auto wyjeżdżając mu...
I właśnie o tym jest spot, że kierujący to ludzie i błędy popełniają. Nie dlatego Twoja prędkość jest ograniczona, że powyżej niej się rozbijesz, a dlatego, żebyś mógł w porę zareagować na dynamicznie rozwijającą się sytuację.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » sobota 27 września 2014, 09:36

Makabra napisał(a):Jezdzilem takim mondziakiem, ten sam kolor, ta sama buda. Z 60 kmh to auto staje na krotszym dystansie niz ten ktory jechal 50 i wyhamowal :mrgreen: Chyba ze ktos jest pipa...

Makabra, daj pokoj,

O czasie reakcji kiedykolwiek slyszales ?

jasiek23 napisał(a):... ale wyraźnie widać że koleś włączający się do ruchu "pcha się" pod to drugie auto wyjeżdżając mu. Ktoś kto ma wyobraźnie i widzi że ktoś jedzie szybko (bo to widać nawet z daleka) nigdy nie będzie próbował wp...eprzyć się na drogę.

To wez mi powiedz, dlaczego dochodzi do absurdylnych wypadkow ?

Dla mnie proste, po prostu czlowiek przeacza i dochodzi do tragedi.

:wink:
ks-rider

Postprzez Makabra » sobota 27 września 2014, 10:46

ks-rider napisał(a):
Makabra napisał(a):Jezdzilem takim mondziakiem, ten sam kolor, ta sama buda. Z 60 kmh to auto staje na krotszym dystansie niz ten ktory jechal 50 i wyhamowal :mrgreen: Chyba ze ktos jest pipa...

Makabra, daj pokoj,

O czasie reakcji kiedykolwiek slyszales ?

No ba. Dlatego niektorzy sie nie nadaja na kierowcow, maja zbyt wolny czas reakcji i sa jak tykajace bomby na drodze. A do tego dochodzi nieumiejetnosc wykorzystania pelnej mocy hamulca i ukladu abs, wysprzeglanie jako pierwsze w sytuacji zagrozenia - jak na nauce jazdy nie pilnowali to tak zostaje.
Dla takich kierowcow te 10 mniej nie gwarantuje wcale wyhamowania, ale zmniejsza skutki uderzenia. Tylko czy taki kiepski kierowca jest taki dobry, zeby wiedziec ze jest kiepski? Bedzie jezdzil wolniej od innych?
Makabra

Postprzez Henq » sobota 27 września 2014, 18:39

Makabra napisał(a):...wysprzeglanie jako pierwsze w sytuacji zagrozenia - jak na nauce jazdy nie pilnowali to tak zostaje...

kilka razy hamowałem nagle czy to przez zwierzaka, czy pieszego czy kierowce kamikaze i nigdy nie naciskałem na sprzęgło zawsze tylko hamulec - już wolę by auto zgasło (zdusiło) niż by miało na luzie lecieć :)
W szkole średniej miałem takiego nauczyciela od przepisów dr (stare czasy jeszcze jak żuki i nyski były top trendy ;) ) który zawsze nas uczył na jakim biegu wyjeżdżasz pod górę na takim zjeżdżaj w dół, hamowanie silnikiem to podstawa
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez ks-rider » sobota 27 września 2014, 18:59

Moglibysmy dlugo dyskutowac, czy zaczynac hamowanie awaryjne od sprzegla czy tez od hamulca. ADAC stwierdzilo, ze przy hamowaniu awaryjnym jednocze´snie wciska sie dwa pedaly jednoczesnie, tyle, ze trzeba uzyc pelnej sily.

Henq

jezeli masz asystenta hamowania to i tak doopa zbita, jezeli nie masz to bledna Technika, bo po pdblokowaniu mozesz jeszcze zjechac gdziekolwiek, jak zdlawisz to mozesz nie zdazyc odpalic i miec bliskie spotkenie trzeciego stopnia np. z 40 tonami.

ks-rider

Postprzez Makabra » sobota 27 września 2014, 20:41

ks-rider napisał(a):jak zdlawisz to mozesz nie zdazyc odpalic i miec bliskie spotkenie trzeciego stopnia np. z 40 tonami.

Po to jest ABS żeby nie walić prosto w przeszkodę tak jak na filmiku z mondkami. Od hamowania awaryjnego ze znacznej prędkości do zdławienia auta to jednak jest trochę czasu żeby wysprzęglić, ewentualnie jak już odbijasz to puszczasz hamulec i manewrujesz. Przydaje się poćwiczyć w szkole doskonalenia techniki jazdy takie sytuacje.
Makabra

Postprzez ks-rider » sobota 27 września 2014, 22:28

Tyle, ze jak masz asystenta, to juz prawie stoisz zamim ci odpusci.

ks-rider

Postprzez Makabra » sobota 27 września 2014, 23:11

No nie wiem nie miałem takiego murzyna co by mi hamulec dobijał :lol: Ale coś mi się nie chce wierzyć że jak odpuszczę hamulec to hamulce hamują dalej z pełną mocą.
Makabra

Postprzez ks-rider » niedziela 28 września 2014, 09:47

Asystent mierzy czas przeniesienia stopy z gazu na hamulec oraz sile "pierwszego"nacisniecia ktora o ilestam powieksza i o ile nie wychamowuje do zera to do najmniejszej predkosci jaka Auto moze na pierwszym biegu jechac.

Wierz lub nie, czasami jest naprawde nieciekawie.

ks-rider

Postprzez szoferemeryt » środa 26 listopada 2014, 07:50

Sejm znowu obraduje nad zmianami w PRD.
Znalazłem sprawozdanie Komisji.
Co to znaczy wchodzący na jezdnię? Rozumiem to że pieszy z marszu wchodzi na jezdnie a kierujący z piskiem opon zatrzymuje się abo i nie. Szczególnie w miejscach gdzie pieszy może wyjść zza robu budynku lub zza krzaków, a takich miejsc jest niemało.
Jak dobrze pamiętam to taki zapis już był.
szoferemeryt

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze