Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » poniedziałek 22 września 2014, 19:32

maryann napisał(a):No! bystrzak!!! Po stu siedemnastu stronach się zorientował, że ronda są różne i różnie się po nich jeździ?
Dla mnie są w gruncie rzeczy jednakowe i jednakowo po nich jeżdżę. Większe, mniejsze, okrągłe, jajowate, kwadratowe, bez pasów, z pasami....wszędzie wg tych samych zasad. Powiedz mi na jakiej podstawie miałbym różne zasady stosować na jednakowo oznaczonych (A-7+C-12) skrzyżowaniach ?
maryann napisał(a): Ale jak piszemy o skrzyżowaniach A5, to nie A6; jak o rondach c12, to nie c12+a7 itd...
No piszemy tu o rondach oznaczonych A-7+C-12 - nie zauważyłeś, że takie własnie wkleiłem i o takich się tu rozmawia ?
Jak wymyślisz dla swojej podgrupy wg własnych kryteriów wyselekcjonowanej specjalne oznaczenie (sankila kiedyś proponowała doklejać na C-12 pomarańczową kropkę), to wtedy zaproponuj, że gadamy o takich właśnie... Póki co o C-12 +A-7 bo tak się znakuje w PL skrzyżowania o ruchu okrężnym.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kombi » poniedziałek 22 września 2014, 19:55

Obydwa pojazdy skręcają w prawo.
Który robi to poprawnie?
Obrazek
kombi

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 20:04

kombi napisał(a):Obydwa pojazdy skręcają w prawo.
Wobec tego rozumiem, że oba wjechały wlotem "północnym".
kombi napisał(a):Który robi to poprawnie?
Fioletowy. Takie pytania już padały :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 22 września 2014, 20:08

Który robi to poprawnie?

Obydwa pojazdy opuszczają skrzyżowanie... nie wiem na jakiej podstawie określasz to skrętem w prawo ?
Wstaw całe skrzyżowanie...pokaż skąd dokąd, jakim torem kto jedzie.... możliwe, że faktycznie obaj skręcają w prawo.... póki co to nic z rysunku nie wynika, bo wynikać nie może.

EDIT:
Obrazek

Już nie malowałem znaków - pozioma (szersza) ma D-1, pionowa A-7.
Obydwa pojazdy jadą prosto (również opuszczają skrzyżowanie tak jak w twoim rysunku)
Na podstawie tego rysunku określ mi, kto jest sprawcą kolizji mądralo
:D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 września 2014, 20:37

szoferemeryt napisał(a):Brawo, dalszy ciąg manipulacji.
Co ma moja wypowiedź do twoich T-18 i F-10.
Tylko tyle ze chcesz mną manipulować , ale ja w takie gierki nie dam sie wciągnąć.
A już A-6 i T-6b w tym temacie? :lol:

To ma, że kierunek ruchu nie jest zawsze tożsamy z kierunkiem jazdy i jazda na wprost nie zawsze jest w linii prostej.
Czy juz wiesz po co podaje te przykłady ?
Bo nie możecie sobie poradzić z faktem, ze pomimo ruchu kierownica nie ma zmiany kierunku jazdy w prawo.
szerszon

Postprzez kombi » poniedziałek 22 września 2014, 21:33

LESZKO:
LeszkoII napisał(a):
Wobec tego rozumiem, że oba wjechały wlotem "północnym".
Nie, nic nie rozumiesz. Nie wjechały wlotem północnym. Jeden jedzie z Warszawy, drugi z Krakowa, jeden nie ma gaśnicy, drugi przeglądu. Tylko co to ma do rzeczy? :lol:
DYLEK:
Obydwa pojazdy opuszczają skrzyżowanie... nie wiem na jakiej podstawie określasz to skrętem w prawo ?
Bo: 1) mają skręconą kierownicę w prawo......, 2) mają skręcone koła w prawo i jadą, 3)opuszczają jezdnię skrzyżowania i dotychczasowy pas ruchu. Może w takim razie łaskawie podasz swoją urojoną definicję skrętu?
Obydwa pojazdy jadą prosto (również opuszczają skrzyżowanie tak jak w twoim rysunku).Na podstawie tego rysunku określ mi, kto jest sprawcą kolizji mądralo :D
Oczywiście fioletowy. Masz problem ze znajomością przepisów?
SZERSZON:
Bo nie możecie sobie poradzić z faktem, ze pomimo ruchu kierownica nie ma zmiany kierunku jazdy w prawo.
Drążek ci się urwał czy przekładnia rozleciała? :lol:
kombi

Postprzez Drezyna » poniedziałek 22 września 2014, 21:38

Jeśli przyjmiemy, jak chcą niektórzy, że "ruch" i "jazda" to pojęcia z pełną świadomością i precyzją rozróżniane przez ustawodawcę, to kto mi wyjaśni przed snem dlaczego na przykład:
2.23 "ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu"
16.5 "...chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych."
Drezyna

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 21:39

szerszon napisał(a):To ma, że kierunek ruchu nie jest zawsze tożsamy z kierunkiem jazdy i jazda na wprost nie zawsze jest w linii prostej.
Czy juz wiesz po co podaje te przykłady ?

To masz tu inny przykład
Obrazek
Poza tym na jakiej podstawie uzurpujecie sobie prawo do stawiania znaku równości miedzy skrzyżowaniem o prostym przecięciu, gdzie jest wszystko jasne, a skrzyżowaniem z ruchem okrężnym i skąd się bierze ten ruch okrężnym. Każde proste przecięcie powstaje samoistnie, a ruch okrężny w wyniku działania człowieka.
Poczytaj wyżej co napisałem i nie unikaj odpowiedzi na zasadnicze pytanie skrzętnie omijane przez ciebie i spółkę.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 21:43

kombi napisał(a):Nie wjechały wlotem północnym.
Trzeba było od razu to napisać w pytaniu :) Jak ja kocham takie zagadki :lol: Ubolewam, że dla Ciebie nie liczy się, kto skąd nadjechał... i później taką odpowiedź Dylkowi serwujesz:
kombi napisał(a):Oczywiście fioletowy.
Zielony zbliżał się do skrzyżowania drogą podporządkowaną a fioletowy z pierwszeństwem :P Żeby nie było niedomówień... przypomnij sobie Art.5.1..

Szoferemeryt, zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tramwaj przecinający "obwiednię" od strony wyspy ma pierwszeństwo przed pojazdem jadącym po obwiedni?(skrzyżowanie o ruchu okrężnym ze znakiem C-12)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » poniedziałek 22 września 2014, 22:01

LeszkoII napisał(a):
kombi napisał(a):Nie wjechały wlotem północnym.
Trzeba było od razu to napisać w pytaniu :) Jak ja kocham takie zagadki :lol: Ubolewam, że dla Ciebie nie liczy się, kto skąd nadjechał...
Jak to nie? Obydwa nadjechały do miejsca kolizji tą samą jezdnią - obwiednią ronda.
Co było wcześniej, co który jadł na śniadanie już mnie nie interesuje, policjanta który przyjedzie na miejsce kolizji również.
LeszkoII napisał(a):
kombi napisał(a):Oczywiście fioletowy.
Zielony zbliżał się do skrzyżowania drogą podporządkowaną a fioletowy z pierwszeństwem :P Żeby nie było niedomówień... przypomnij sobie Art.5.1...
Obydwa pojazdy znajdowały się na drodze z pierwszeństwem i wykonywały manewr zmiany pasa ruchu. Do tego definicja ustąpienia pierwszeństwa się kłania.
kombi

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 22:23

kombi napisał(a):Obydwa nadjechały do miejsca kolizji tą samą jezdnią - obwiednią ronda.
I dlatego jeśli fioletowy zajmie lewy pas, to będzie uznany za winnego. Obwiednia na Twoim rys. posiada co najmniej trzy jezdnie... niestety nie widać całego skrzyżowania... co od pewnego czasu, nie jest tutaj nowością. Zaraziłeś się tym od Szymona?
kombi napisał(a):Co było wcześniej, co który jadł na śniadanie już mnie nie interesuje, policjanta który przyjedzie na miejsce kolizji również.
Może na śniadanie jadł frytki i pół litra wódki... kto wie, czy to nie będzie interesować policji.
kombi napisał(a):Obydwa pojazdy znajdowały się na drodze z pierwszeństwem
To że się znajdowały... :lol: jest mało interesujące, bo z par. 1.2.1/2 z "170" wynika wprost, że pierwszeństwo ustala się w trakcie zbliżania do skrzyżowania, tj. przed skrzyżowaniem.
kombi napisał(a):i wykonywały manewr zmiany pasa ruchu
Art. 5. i nie tylko - do poduszki polecam.
kombi napisał(a):Do tego definicja ustąpienia pierwszeństwa się kłania.
Fioletowy na pewno istotnie zmniejszył prędkość, podejrzewam że do zera(pojazdy się zatrzymały), być może w ostatniej chwili też ratował się skrętem kierownicą.
LeszkoII

Postprzez Makabra » poniedziałek 22 września 2014, 22:28

Który robi to poprawnie?
Obrazek

Oba wyjeżdżają nie łamiąc przepisów bo jest linia przerywana, ale pierwszy jedzie ten od zewnętrznej i wybiera pas, co może doprowadzić do zatamowania pasa wewnętrznego, albo do zajechania drogi. A czy jest to skręt w prawo? Cholera wie, więc ciężko ustalić co i jak jest poprawne :D
Makabra

Postprzez dylek » poniedziałek 22 września 2014, 22:50

dylek napisał(a):Obrazek
Obydwa pojazdy jadą prosto (również opuszczają skrzyżowanie tak jak w twoim rysunku)
Na podstawie tego rysunku określ mi, kto jest sprawcą kolizji mądralo
:D

kombi napisał(a):Oczywiście fioletowy. Masz problem ze znajomością przepisów?

Obrazek

Twoich przepisów faktycznie mam problem z przyswajaniem...
Te z PoRD ogarniam ;)

Jadący po pierwszeństwie vs wyjeżdżający spod A-7...wszystko w obrębie skrzyżowania.
Jeśli masz PJ to dla swojego dobra je spal.

A teraz ciut inaczej :
Obrazek
...i nasz forumowy klon ma rację - fioletowy winien...

kombi napisał(a):Co było wcześniej, co który jadł na śniadanie już mnie nie interesuje, policjanta który przyjedzie na miejsce kolizji również.

Obejrzyj choć np kilka odcinków STOP-drogówki...
Pierwsze co policjant pyta, to skąd-dokąd dany uczestnik kolizji jechał...
Więc argument wyciągnięty z .... no tego co na szyi nosisz ;)

A ja od tej chwili poproszę o całe skrzyżowania i cały tor przejazdu przez nie...
Wyrywać po kawałku, to możecie z rolki papieru toaletowego w klozecie....tam nawet dzielenie wskazane.
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 września 2014, 23:37

kombi
Drążek ci się urwał czy przekładnia rozleciała?

Gdyby była wiedza i ironia to ok...gorzej ,że została sama ironia i to bardzo niskich lotów.
Zrównanie kierunku ruchu z kierunkiem jazdy bez żadnych odstępstw to gruba przesada.
Jakbyś chciał podyskutować to F-10 i T-18 czeka...
Drezyna
powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu"
Bo nie chodzi o konkretny ruch tylko ogólny...masz się powstrzymać przed jazdą na wprost, przed zmiana kierunku jazdy w lewo , w prawo, przed zmianą pasa ruchu itp...
Chyba wystarczy napisać jak jest w definicji zakładając ( jak widać będnie) ,że towarzystwo sie zorientuje. :wink:
6.5 "...chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych."

też jie masz skonkretyzowanego ruchu..może to być jakikolwiek ruch..po co wymieniać wszystkie możliwe przypadki jak i tak istnieje możliwość czegoś pominięcia.

szoferemeryt
Poza tym na jakiej podstawie uzurpujecie sobie prawo do stawiania znaku równości miedzy skrzyżowaniem o prostym przecięciu, gdzie jest wszystko jasne, a skrzyżowaniem z ruchem okrężnym i skąd się bierze ten ruch okrężnym.
na bardzo prostej podstawie.
Nie masz oddzielnych przepisów dotyczących poszczególnych skrzyzowań.
A ruch okrężny oznaczony C-12 bierze się stąd, abyś nie pojechał "pod prąd"

. Każde proste przecięcie powstaje samoistnie, a ruch okrężny w wyniku działania człowieka.
Proste przecięcia też wynikają z działania człowieka.
Kupa piachu na środku skrzyżowania i jak dzieci we mgle... :wink:

Poczytaj wyżej co napisałem i nie unikaj odpowiedzi na zasadnicze pytanie skrzętnie omijane przez ciebie i spółkę.
No czytam i nie mogę sie dopatrzyć sensu. Dla ciebie jazda na wprost to musi być prosto jak w m....strzelił, co jest założeniem kompletnie bezsensownym, czemu daje wyraz F-10 i T-18. Nie możecie tego przełożyc an swój język, bo sie nie da zabzdurzyć oczywistego rozwiązania
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 września 2014, 04:00

szerszon napisał(a):...nie zajmował niewłaściwego podczas skręcania.
A dlaczego niby niewłaściwego? Co Warszawiakowi postrzegającemu przejazd w lewo przez klasyczne rondo pierścieniowe jako jedno wielkie skręcanie/zmianę kierunku jazdy zabrania podczas tegoż przejazdu w lewo zając prawy pas ruchu? Z pewnością nie jest to Art.22.2.2. bo ten zobowiązuje do zajęcia lewego pasa ruchu ZAMIERZAJĄCEGO SKRĘCIĆ, a nie SKRĘCAJĄCEGO. Z pewnością nie jest to także strzałka F-10, bo ta pokazuje, Z KTÓREGO pasa ruchu, a nie KTÓRYM pasem ruchu ma jechać. Nie Art.22.2.2., nie F-10 więc co? A może coś po spełnieniu dyspozycji wyrażonych Art.22.2.2. i F-10 zabrania Warszawiakowi zmiany pasa ruchu? A może to tylko Art.3. i ogólne zamieszanie wśród Warszawiaków spowodowane zajmowaniem pasa ruchu, którego przepisy de facto nie zabraniają zajmować?
=====
LeszkoII napisał(a):...to, czym jest zmiana kierunku jazdy, wynika z przepisów...
Mocno zagrywasz! To poproszę o te przepisy, z których wynika, że zmianą kierunku jazdy jest przejazd przez skrzyżowanie w kierunku innym niż na wprost. A do czasu ich przedstawienia będę za zmianę kierunku jazdy uważał to, co wprost z użytego w PoRD określenia wynika, a mianowicie kontynuowanie jazdy w kierunku innym niż dotychczasowy.
=====
LeszkoII napisał(a):...jak można jechać tą samą drogą na wprost przez skrzyżowanie i zmieniać kierunek jazdy...
Ale jaką niby drogą? Możesz mi ją wskazać? Przecież na skrzyżowaniu nie ma jednej drogi, a jest dróg wiele... zaraz, zaraz, jak to szło...
=====
szerszon napisał(a):Ciekawe jak długo będziesz udawał, ze nie widzisz różnicy pomiędzy całym skrzyzowaniem, a jego fragmentem...chyba że nie widzisz to zupełnie inna sprawa...
Oczywiście, że widzę różnicę pomiędzy całym skrzyżowaniem a skrzyżowania fragmentem. Nie widzę za to różnicy pomiędzy strzałką na rys E, a strzałkami na rys A-D. A Ty widzisz? Tłumacz mistrzu! Bo z tego co widać to na rys E pojazd tak samo skręca jak na rys A-D, a za pomocą przepisów nie udało się Wam temu zaprzeczyć.

Obrazek
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze