Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 12:42

Pentuer napisał(a):Na tym skrzyżowaniu znak C-12 jest zbędny, ruch i tak odbywa się według regulacji znaków poziomych i przepisów ogólnych (trzeba wtedy dodać B-21 na wlotach).
Nie jest zbędny, gdyż dzięki C-12 PLUS A-7 wszystkie wloty są względem siebie równorzędne, co ma niebagatelne znaczenie przy optymalizacji przepustowości na wlotach... a nawet odbija się na ruchu pomiędzy skrzyżowaniami.
szerszon napisał(a):jak dotąd to raczej szkoła krakowska unika jak ognia konkretnych określeń pt. zmiana kierunku jazdy..tylko skręcają
No bo głupio brzmi "chwilowy, własny kierunek jazdy"... Szymon się wycofał, woli używać bezpiecznie "skręcanie".
maryann napisał(a):Daje. Ale piszesz tak pewnie, bo zapomniałeś o 22.5.
Odpowiednio wcześniej, to właśnie przed skrzyżowaniem - lewy albo prawy kierunkowskaz. "Zawczasu" i "wyraźnie" są ze sobą powiązane. Nie da się sygnalizować "wyraźnie" bez "zawczasu".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 22 września 2014, 13:05

Ale zawczasu nie znaczy, że można zbyt wcześnie, czyli nie "im wcześniej tym lepiej". Trzeba w odpowiednim momencie.
Co znaczy 'wyraźnie'- też mam Ci wytłumaczyć? Zauważ tylko, że trzeba "sygnalizować", a nie "włączyć kierunkowskaz, wystawić rękę, łokieć, nogę lub włączyć inne urządzenie".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 września 2014, 13:08

Zbliżając sie do skrzyzownia na którym będę zmieniał kierunek jazdy zasygnalizowanie przed skrzyżowaniem chyba wyczerpuje znamiona "zawczasu" ?
szerszon

Postprzez maryann » poniedziałek 22 września 2014, 13:10

Czasami...

szerszon napisał(a):Ależ wskaż mi takie rondo na którym mozna zawracać prawym pasem wbrew przepisom i znakom.
szerszon napisał(a):Ależ gdy zaprotestuję przeciwko takiej interpretacji to jestem posądzany, że piszę epitety i obrażam. A to tylko kontra przeciw szalonym koncepcjom.
Tam nie ma żadnej interpretacji ani koncepcji. To tak jakbyś napisał 'nigdy nie widziałem majtek wkładanych przez głowę'. Co innego, gdybyś zarzucił, że ja tak się ubieram...
maryann

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 13:15

Niby jaki przepis wg "szkoły krakowskiej" zezwala na zawracania prawym pasem, a raczej kto tak twierdzi. Jestem zwolennikiem zawracania z lewego pasa inaczej mówiąc przed wjazdem w ruch okrężny zająć pas lewy, ale zjazd musi nastąpić z pasa prawego, co nakazuje przepis art.22.
Szkoła krakowska nakazuje zjazd z ronda z zewnętrznego pasa. Nie zezwala na zjazd z ronda z pasa wewnętrznego.
Różnica polega na tym, ze przyjmujecie błędną teorię co do konstrukcji skrzyżowania z ruchem okrężnym jakoby ruch okrężny był kwadratem ,a nie okręgiem. Samo określenie "ruch okrężny" znaczy że się jedzie łukiem dookoła czegoś (wyspy). Nie bez znaczenia jest fakt pokazania C-12 jako okręgu a nie innej formy geometrycznej.
Czy na tym obrazku widzicie ruch okrężny?
Obrazek
Obrazek
Skrzyżowania z pierwszego obrazka nie tyle nie można nazwać ruchem okrężnym co nawet nie wolno, gdyż ruch nie odbywa się okrężnie. Ruch odbywa się prostolinijnie. Również oznakowanie takiego niby ruchu okrężnego jest całkowicie błędne.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 września 2014, 13:26

szoferemeryt
Jestem zwolennikiem zawracania z lewego pasa inaczej mówiąc przed wjazdem w ruch okrężny zająć pas lewy, ale zjazd musi nastąpić z pasa prawego, co nakazuje przepis art.22.

Z rysunku nr 1 co innego wynika.
Różnica polega na tym, ze przyjmujecie błędną teorię co do konstrukcji skrzyżowania z ruchem okrężnym jakoby ruch okrężny był kwadratem ,a nie okręgiem.

To nie ma znaczenia w jaki sposób przecinają sie drogi. Rozumiem mysl zawarta w twoim stwierdzeniu, ale zawarte w niej treści, jak mniemam, doprowadzają do tego ,że zjazd z ronda jest traktowany jako zmiana kierunku jazdy w prawo
Samo określenie "ruch okrężny" znaczy że się jedzie łukiem dookoła czegoś (wyspy). Nie bez znaczenia jest fakt pokazania C-12 jako okręgu a nie innej formy geometrycznej.

Koncepcja poniekąd słuszna. Z geometrycznego punktu widzenia.

Jeśli chodzio rys 1 ? Tak. jest przecież C-12, jest wyspa...napisane jest gdzieś, że tor jazdy wokół wyspy ma byc idealnym kółkiem ?
Ruch odbywa się prostolinijnie.
I tu jest właśnie problem, ze dla was kierunek jazdy na wprost musi byc prostolinijny, a że nie jest...to według was tym gorzej dla niego.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 13:45

szerszon
Dzieląc na kawałki moja wypowiedź zmienisz jej sens i dopasowujesz do swych teorii. To właśnie nazywam manipulacją.
I tu jest właśnie problem, ze dla was kierunek jazdy na wprost musi byc prostolinijny, a że nie jest...to według was tym gorzej dla niego.

Nie, to dla was zjazd z ronda jest zawsze prostolinijny, a nie w prawo.
Nie chce mi sie dalej komentować twoich wypowiedzi gdyż w całości są spekulacjami w kontekście mojej wypowiedzi jako całości.
szoferemeryt

Postprzez maryann » poniedziałek 22 września 2014, 13:49

Szofer, inaczej mówiąc poczekajmy aż na drugim rysunku Leszko zobaczy dwa pasy, a nie osiem. Bo w tym temacie chyba o oczy chodzi.
maryann

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 września 2014, 13:59

szoferemeryt
Dzieląc na kawałki moja wypowiedź zmienisz jej sens i dopasowujesz do swych teorii. To właśnie nazywam manipulacją.

Czy zmieniłem jakieś słowo, czy wyrwałem z kontekstu ?
Nie, to dla was zjazd z ronda jest zawsze prostolinijny, a nie w prawo.

I tu ciebie mam. :D A gdzie tak napisaliśmy ?
Po co moje przykłady z T-18 i F-10 ? Po co skrzyżowania z A-6 i T-6b, gdzie droga z pierwszeństwem prowadzi po łuku ?
Na wprost, czy prosto nie oznacza wcale geometrycznego ruchu prostolinijnego.
A właśnie wy chcecie do tego sprowadzić zmianę kierunku jazdy "bo widać"
Nie chce mi sie
Sory Winetou..taki mamy klimat :wink:
Poczekam aż ci się zachce :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 14:09

maryann napisał(a):Ale zawczasu nie znaczy, że można zbyt wcześnie, czyli nie "im wcześniej tym lepiej".
Przecież nie każę włączać kierunkowskazu 100m przed skrzyżowaniem (choć poza O.Z., przy dużych prędkościach takie zachowanie nie musi oznaczać jakiegokolwiek błędu - przeciwnie).
Sygnalizacja 15 metrów przed SoRO to ma być zbyt wcześnie? Tylko nie pisz, że ktoś może odebrać taki kierunkowskaz jako chęć wjechania w wyspę lub zawrócenia przed wyspą. Nikt przy zdrowych zmysłach i wiedzy o PoRD takiej chęci nie posiada a przynajmniej Art. 4. pozwala na takie założenie. Problem w tym, że niekiedy krakowiacy w ogóle nie włączają lewego kierunkowskazu mimo iż będą zmieniać kierunek jazdy w lewo.
maryann napisał(a):Co znaczy 'wyraźnie'- też mam Ci wytłumaczyć?
Nie, wystarczy mi filmik o tym, jak Dworak migał prawym na mini rondzie oraz jak pojazdy migają na nawet większych rondach "prawym zjazdowym" - od 2 do 5 kliknięć. Odbijając kierownica w lewo, wyłącza im się kierunkowskaz :D Więc średnio 3x click. Może dla Ciebie to jest wyraźnie.
szoferemeryt napisał(a):Czy na tym obrazku widzicie ruch okrężny?
Tak widzę znak C-12 - "Ruch okrężny".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 14:13

Brawo, dalszy ciąg manipulacji.
Co ma moja wypowiedź do twoich T-18 i F-10.
Tylko tyle ze chcesz mną manipulować , ale ja w takie gierki nie dam sie wciągnąć.
A już A-6 i T-6b w tym temacie? :lol:
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 14:15

LeszkoII napisał(a):Tak widzę znak C-12 - "Ruch okrężny".

To sie nadaje do śmiechu warte. :lol:
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 września 2014, 14:24

Ja rozumiem jako praktyk, ze mimo że ktoś wprowadzi błędne oznakowanie z błędnie przyjęta teorią, muszę zastosować się do istniejącego rzeczywistego oznakowania, ale czy mam sie z tym zgadzać. Na pewno nie.
Przecież lansowane wasze teorie i to forum ma posłużyć jako pretekst do tworzenia nowych zapisów do nowelizacji ustawy. Najwyższy czas sprzeciwić sie wrzucania do jednego wora skrzyżowania X i skrzyżowania O.
szoferemeryt

Postprzez maryann » poniedziałek 22 września 2014, 14:27

LeszkoII napisał(a):Sygnalizacja 15 metrów przed SoRO to ma być zbyt wcześnie? Tylko nie pisz, że ktoś może odebrać taki kierunkowskaz jako chęć wjechania w wyspę lub zawrócenia przed wyspą. Nikt przy zdrowych zmysłach i wiedzy o PoRD takiej chęci nie posiada
Nie chodzi o metry.
A jak widac choćby w tym wątku pojęcie 'zdrowego rozsądku' nie jest zdrowe. Skoro oczywistym jest, że nikt na rondzie nie pojedzie w lewo, pod prąd- to po co w ogóle jakikolwiek migacz? Przecież nie mówi on tego, czy zjedziesz trzecim, czy piątym zjazdem.
Ja pokazuję wyraźnie: zgodnie z (też Twoim) zdrowym rozsądkiem wjeżdżam na rondo w kierunku pokazanym na C12, a dopiero wtedy kiedy to nie będzie za wczas ani za późno pokazuję co dokładnie zrobię tak, że nikt rozsądny tego nie pomyli(jak można pomylić o który wyjazd chodzi). Co więcej używam raz kierunkowskazu, a nie jak szkoła radomska raz lewego, raz prawego- jakby mało było zamieszania.
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 września 2014, 16:15

szoferemeryt napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Tak widzę znak C-12 - "Ruch okrężny".
To sie nadaje do śmiechu warte. :lol:
Pytałeś, czy na pierwszym obrazku widzę ruch okrężny. Nie wiem, co rozumiesz przez ruch okrężny, bo ja rozumiem go dwojako: jako ruch dookoła wyspy centralnej lub jako znak C-12. I jedno i drugie widać jak na dłoni.
szoferemeryt napisał(a):ktoś wprowadzi błędne oznakowanie z błędnie przyjęta teorią
Gdzie stosuje się znak C-12 - znajdziesz w "220", jeśli w ogóle Cie przepisy interesują zamiast teorii.
szoferemeryt napisał(a):Najwyższy czas sprzeciwić sie wrzucania do jednego wora skrzyżowania X i skrzyżowania O.
Nie w PoRD ma wzmianki skrzyżowaniu "O". Skrzyżowanie o ruchu okrężnym może być typu T, typu X lub typu Y, a to że jest skanalizowane wyspą centralną - to już zupełnie inne kryterium, notabene też nie wpływające na sposób postrzegania kierunków.
maryann napisał(a):Skoro oczywistym jest, że nikt na rondzie nie pojedzie w lewo, pod prąd- to po co w ogóle jakikolwiek migacz?
Bo w lewo to nie jest "pod prąd", chyba że był zakaz skrętu w lewo dopełniający B-2 na wylocie.
"Na najbliższym skrzyżowaniu proszę skręcić w lewo" - taka komenda pada z ust egzaminatora. Czyżbyś wtedy rozważał jazdę "po angielsku"? Kompletnie nie rozumiesz, co oznacza "kierunek wskazany na znaku C-12". Masz spore zaległości... 120 stron czytania od początku :mrgreen:
maryann napisał(a):Przecież nie mówi on tego, czy zjedziesz trzecim, czy piątym zjazdem.
Jak na każdym(innym) skrzyżowaniu o większej niż jedna możliwości skrętu w lewo. Czyżbyś i tam kombinował bez lewego a za to z prawym "zjazdowym" kierunkowskazem?
maryann napisał(a):zgodnie z (też Twoim) zdrowym rozsądkiem wjeżdżam na rondo w kierunku pokazanym na C12, a dopiero wtedy kiedy to nie będzie za wczas ani za późno pokazuję co dokładnie zrobię tak, że nikt rozsądny tego nie pomyli(jak można pomylić o który wyjazd chodzi).
Czyli Tworzysz własne PoRD ;) Lewy obowiązkowy, a tu brak lewego. Na E-1 widzisz swój wlot i wylot umieszczony względem niego w lewym kierunku.
maryann napisał(a):Co więcej używam raz kierunkowskazu, a nie jak szkoła radomska raz lewego, raz prawego- jakby mało było zamieszania.
W takim razie zdecydowanie wolę szkołę radomską - jeśli idzie o kierunkowskazy, niż krakowską.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze