Kogut na aucie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kogut na aucie?

Postprzez jokersx1 » czwartek 01 września 2005, 08:45

Czy wiecie może czy można jeździć sobie z pomarańczowym,a może niebieskim kogutem na dachu nie włączając go?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
jokersx1

Postprzez Agawa » czwartek 01 września 2005, 08:52

Ja myslę że nie.Takie koguty sa zarezerwowane dla "służb specjalnych".A jak cie policaje zatrzymaja to co im powiesz, że po co Ci ten kogut?Jeszcze mandat dostaniesz i bedziesz musiał wyskoczyc z kasy.Po co Ci takie wygłupy???
Agawa

Postprzez jokersx1 » czwartek 01 września 2005, 09:24

No że dla ozdoby :)
Niemówie że go będe włączał...
Wie ktoś jak wygląda to z punktu prawnego?Czy można czy nie mieć pomarańczowego?
jokersx1

Postprzez Agawa » czwartek 01 września 2005, 09:29

A co...nie chce Ci sie stac w korkach i chcesz jeździć jak policja, jak widzą korek to wystawiaja koguta na dach i np. z pasa do skrętu jada na wprost, niby na "akcję"...hehehe 8)
Agawa

Postprzez Silent » czwartek 01 września 2005, 09:35

Ale mi to ozdoba... pomarańczowy kogut :lol: jakiś wiejski tuning preferujesz? :lol: A niebieskiego i czerwonego to na 100% mieć nie wolno, pomarańczowy chyba mozna tylko w wypadku gdy konstrukcja pojazdu jest jakaś wyjątkowo szeroka lub zawiera elementy konstrukcyjne które mogą utrudniać ruch... przykładem takiego pojazdu może być kombajn, w którym ze względu na jego konstrukcje stosowana jest pomarańczowa sygnalizacja która informuje kierowców o tym by zachowali szczególną ostrożność zbliżając się do danego pojazdu. Innym przykładem pojazdu na którym może być stosowany pomarańczowy kogut jest ciągnik który również ze względu na swoje rozmiary, i prędkość z jaką się porusza, ostrzega kierowców by zachowali szczególną ostrożność. Osobowe samochody raczej nie wymagają w takiej perspektywie zachowania szczególnej ostrożności. Wyjątek stanowią samochody służb specjalnych np. pogotowia gazowego...

KRP Marcin Milczarek napisał(a):Zgodnie z art. 66 ust. 1 ustawy prawo drogowe zabrania się umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie.

W przypadku kontroli policyjnej i stwierdzenia, że posiada Pan w bagażniku imitację policyjnego koguta bez wymaganych uprawnień, zostanie on Panu skonfiskowany oraz zostanie na Pana nałożona dodatkowo grzywna.

Jeżeli będzie Pan używał sygnałów świetlnych lub dźwiękowych bez wymaganych uprawnień może zostać Pan ukarany karą aresztu do 14 dni albo karą grzywny. I w tym wypadku kogut zostanie Panu skonfiskowany.

Sankcje opisane powyżej zostały zawarte w art. 96 a kodeksu wykroczeń.
Z tego co mi wiadomo dotyczy to także pomarańczowego koguta - po prostu trzeba mieć zezwolenie. CHociaż znalazłem też i taką informację:
Zolty kogut.Jego zadaniem jest przyciaganie uwagi innych uzytkownikow drogi.Powinno sie go uzywac np w trakcie holowania,prac na drodze itp itd.Kogut ten nie stawia nas na uprzywilejowanej pozycji i lepiej go nie naduzywac.Aczkolwiek przewozenie go w pojedzie w stanie gotowym do uzycia jest jak najbardziej dopuszczalne.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 września 2005, 09:42 przez Silent, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Silent

Postprzez Agawa » czwartek 01 września 2005, 09:39

A do tego mandacik w wysokości do 500 zł
art. 85 § 1

Samowolne umieszczanie, usuwanie, włączanie, wyłączanie, zmiana położenia lub zasłanianie znaku, sygnału, urządzenia ostrzegawczo-zabezpieczającego lub kontrolnego

art. 45 ust. 1 pkt 8

do 500

Wydaje mi sie że ten wyczyn podlega pod ta taryfę mandatów :P
Agawa

Postprzez miros » czwartek 01 września 2005, 11:26

ja kiedys cos takiego (niebieski kogut) wozilem w bagazniku i przy pewnej kontroli pan policjant kazal otworzyc bagaznik, a potem spytal sie co to ma byc (ten kogut). no to ja mowie, ze to bylo na impreze u kumpla na dzialce jakis tydzien temu no i zapomnialem tego wyciagnac z samochodu. policjant powiedzial mi ze to jest niedozwolone i ze grozi za to sad grodzki. na szczescie skonczylo sie na straaszeniu.

tak wiec nie radze montowac, przewozic czy co gorsza uzywac w samochodzie takiego kogucika.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Agawa » środa 05 października 2005, 09:20

Agawa

Postprzez miros » środa 05 października 2005, 12:06

no dobrze, czyli autor tego tekstu wysnul taki wniosek na podstawie jednego zdjecia? a moze te swiatla to tylko atrapy, ktore maja kolor swiatel policyjnych, ale nie swieca wcale? moze wlasnie dlatego policja przymknela na to oko, bo nie miala prawa mu zabrac takiej atrapy, skoro nie wysyla ona sygnalow swietlnych.

oczywiscie jesli te swiatla sa prawdziwe, no to policja sie nie popisala i michalek zreszta tez.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Pinki » środa 12 października 2005, 14:36

Atrapa nie atrapa. wygląda jak kogut jest zabronione i to wystarczy dla pana policjanta.
Egzamin zdany: 29,09,2005r
Prawo jazdy wydane: 05,10,2005r
Prawko odebrane: 15,10,2005r
Pinki

Powrót do Sytuacje na drodze