Droga gruntowa czy twarda?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga gruntowa czy twarda?

Postprzez maritnsgall » czwartek 18 września 2014, 04:04

Proszę o informację czy droga (ulica pogodna) jest drogą gruntową czy twardą, poniżej zamieszam link do google maps

https://maps.google.pl/maps?ll=51.35162 ... 7&t=h&z=11

Czy wyjeżdżając z ulicy pogodnej mam pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi z mojej lewej strony ulicą słoneczną ?
maritnsgall

Re: Droga gruntowa czy twarda?

Postprzez jasper1 » czwartek 18 września 2014, 06:51

Jest to droga gruntowa, nie masz pierwszeństwa.
Popatrz na oznakowanie innych wlotów dróg na skrzyżowaniu. Na tablicach pod D-1 i A-7 pokazujących przebieg dróg na skrzyżowaniu ta droga w ogóle nie jest uwzględniona.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez maritnsgall » czwartek 18 września 2014, 12:06

W gruncie rzeczy też tak sądzę ale potrzebował potwierdzenia, za co dziękuje. Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Czy można wycofać się bez problemu z oświadczenia po wypadku ?
Tzn opisze sytuacje. Moja mama jadąc ulicą słoneczną wjechała w auto wyjeżdżające z pogodnej. Niestety auto prowadziła sama i zgodziła się z kierowcą drugiego pojazdu, który powiedział jej, iż to jej wina gdyż on był z jej prawej strony. Po czym podpisała oświadczenie że spowodowała kolizję. Policja nie była wzywana. Kolizja była nieduża, raczej lekkie otarcia, koszt nie powinien przekroczyć 500 zł.

Czy w takim wypadku należy zgłosić się do kierowcy, który spowodował wypadek i przedstawić mu sytuacje licząc że gościu przyzna mi rację i że spiszemy kolejne oświadczenie tym razem z jego winy ?? Czy jeśli się nie zgodzi to należy zgłosić wypadek na policję? czy muszę iść w tym wypadku do sądu ? Czy może wystarczy przedstawić sytuacje ubezpieczycielowi a on sam się tym zajmie ?
maritnsgall

Postprzez jasper1 » czwartek 18 września 2014, 19:47

Co należy zrobić, to nie wiem.
Zawsze można próbować skontaktować się z drugą stroną - czy warto?
Zawsze można zgłosić się na policję i wycofać oświadczenie, bo przecież było się w stresie i działało pod presją drugiej strony.
Ponieważ zawsze znajdzie się jakiś chętny do wycofywania oświadczenia, to m.in. dlatego ludzie nawet do drobnych kolizji zwykle wzywają policję.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » czwartek 18 września 2014, 21:00

I trudno im się dziwić ;)
lith

Powrót do Sytuacje na drodze